Dureri articulare și ulcer varicos – unguent de tătăneasă (rețetă)

Odată cu instalarea iernii, încep să apară și durerile reumatice și articulare, care în majoritatea cazurilor sunt agravate de frig și de umezeală. Alifia de tătăneasă este un leac vechi renumit împotriva acestor simptome dureroase. Rețeta este foarte simplă, și ușor de realizat acasă, și a dat roade bune inclusiv în ulcer varicos.

Dureri Articulare și Ulcer Varicos – Tratament cu Tătăneasă (Image courtesy sxc.hu)

Dureri Articulare și Ulcer Varicos – Tratament cu Tătăneasă (Image courtesy sxc.hu)

Alifie de tătăneasă:  rețetă

Ingrediente

• 50 g de rădăcină de tătăneasă (curățată și rasă)
• 50 g de ceară de albine (rasă)
• 200 g de untură curată (nesărată)
• 1 lingură de miere de albine (opțional)
• 1 lingură de tinctură de propolis (opțional)

Preparare

Cel mai bine este ca atunci când avem la dispoziție plante verzi, să le folosim în stare proaspătă la prepararea leacurilor medicinale. Pentru alifia aceasta se poate folosi așadar rădăcină de tătăneasă proaspătă.

În caz contrar, dacă se folosește rădăcină uscată, aceasta trebuie măcinată prin râșnița de cafea, pentru a obține o pulbere fină, care înainte de utilizare trebuie lăsată la umezit câteva ore în alcool. În loc de grăsime se poate folosi unt sau margarină (80% grăsime).

Deși sunt ingrediente opționale, mierea și propolisul ajută la protejarea pielii, dat fiind că tătăneasa poate cauza iritații pe pielea sensibilă.

Se pune planta la fiert în grăsimea încinsă și se lasă să clocotească vreme de 10-15 minute. Se ia de pe foc și se lasă în repaus 24 de ore. După acest interval, preparatul se reîncălzește și se strecoară (dacă se folosește planta proaspătă). Se pune din nou pe foc cu mierea de albine, propolisul și ceara de albine. Se lasă la încălzit, apoi se ia de pe foc și se amestecă până când se răcește. Produsul final va arăta ca o cremă bine închegată. Se depozitează în cutii de plastic și se păstrează la rece.

Utilizare

Se aplică pe locul dureros (articulații dureroase) în fiecare seară cu această alifie. Are efecte benefice și asupra rănilor vechi, luxațiilor sau bătăturilor dureroase.

În cazul ulcerului varicos, flebitei sau varicelor la gambă, se ung rănile cu această alifie, iar pe varicele sângeroase se spală locul afectat și se aplică pulbere de rădăcină de

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

5 comentarii

  1. RADACINA ARE PUTEREA MAXIMA IN LUNA OCTOMBRIE NOIEMBRIE !!!

  2. ALIFIA DE LA FARES ORASTIE ESTE CEA MAI BUNA !!!

  3. De mult, vroiam sa va intreb – am dureri ingrozitoare de genunchi drept din decembrie. Am calatorit cu autobuzul din Dublin -Romania, dormind in masina in pozitia de sezut. A doua noapte atipisem si urmand sa cobor din autobuz, durere la genunchi si sufar de atunci. Durerea se muta in piciorul drept, iar incercand sa-l menajez pe dreptul a inceput si stangul sa-mi faca probleme. Cu stima si respect spuneti-mi pasii pe care trebuie sa-i urmez! Multumesc…..!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.