Ataxia – Tipuri, Simptome, Tratament

ataxie

Atunci cand ne referim la caracteristicile unei boli, cel mai important punct care ne interseaza este cel legat de semne si simptome. Aici am dori ca toate informatiile pe care le avem sa fie clare si usor de indentificat.

Ataxia – Cauze si simptome

Unul dintre cele mai prezente simptome care apar in cazul afectiunilor neurologice este ataxia. Acest simptom este din pacate nestiut de catre foarte multi dintre noi, ceea ce duce la o anamneza gresita ce poate sa puna in pericol diagnosticul.

Ataxia reprezinta manifestarea clinica nespecifica, care tradeaza o afectiune cerebrala sau cerebeloasa care se traduce prin probleme in coordonarea miscarilor voluntare. Ataxia poate fi provocata de disfunctiile a trei mari componente ale sistemului nervos, si anume:

 • Dereglari care apar la nivelul vestibului cerebelului, caracterizate prin afectarea echilibrului si a functiilor ochilor. Astfel persoanele afectate prezinta instabilitate postrurala, tind mereu sa se sprijine de ceva anume sau sa stea jos.
 • Deficiente ale spinocerebelului, parte din cerebel ce se ocupa cu reglarea miscarilor membrelor in concerdanta cu cele ale corpului. Pacienti care sunt diagnosticati cu ataxie provocata de o afectiune la acest nivel vor prezenta mers balansat cu pasi inegali.
 • Disfunctiile neocerebelului, produc ataxie, care se evidentiaza prin tremor marcant care impiedica scrisul si efectuarea unor miscari volutare care necesita precizie.

Pe langa ataxia provocata de disfuctii la nivelul sistemului nervos central si cu precadere la nivelul cerebelului, pacientii mai pot dezvolta si ataxie senzoriala, provocata de afectiuni ale statiilor nevoase de la nivel medular. Pacientul va prezenta instabilitate posturala si mers stepat. Testul de baza care pune diagnosticul acestei afectiuni este simplu si conta in punerea pacientului sa-si pastreze echilibru in pozitie bipeda, cu mainile intinse si ochii inchisi. Daca acesta nu va reusi atunci se poate pune cu usurinta diagnosticul de ataxie senzotiala

In ceea ce priveste cauzele cele mai frecvente care pot duce la diverse ataxii, atunci le putem incadra in doua mari cateogorii:

 • Cauze ereditare – reprezentate de leziuni degenerative de la nivelul cerebelului sau a maduvei spinarii si aparitia inca de la o varsta frageda a simptomelor
 • Cauze non-ereditare in care se incadreaza:
 1. Leziuni ale sistemului nervos central precum scleroza multipla, accidente vasculare cerebrale, tumori sau metastaze ce afecteaza sistemul nervos central.
 2. Deficitul de vitamine din complexul B care slabesc in totalitate functiile cerebrale si pot produce cu usurinta o ataxie usoara.
 3. Consumul acut sau cronic de etanol, des intalnit pe plaiurile miorticice.

Ataxia – Tratament

Tratamentul consta in tratarea cauzei, daca este cu putinta daca nu se axeaza pe ameliorarea simptomelor. Astfel extercitiile fizice, sedintele de masaj sunt mereu recomandate. In cele mai grave cazuri de ataxie se poate ajuge la imobilizare intr-un scaun cu rotile, dar nu la moarte.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

  Adaugă comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.