Intoleranta la Lactoza – Cauze, Simptome, Tratament

INTOLERANTA LA LACTOZACu totii am auzit de intoleranta la lactoza, multi dintre noi, din pacate chiar se confrunta cu asa ceva. Putin insa stiu cu adevarat de ce apare, care persoane sunt mai predispuse, cum se manifesta si mai ales daca se trateaza.

INTOLERALNTA LA LACTOZA – CAUZE 

_______________________________________________

Laptele pe care-l consumam zilnic si care reprezinta un adevarat aliat al sanatatii, contine o cantitate crescuta de zaharuri, numite lactoza. Acesta la unele persoane ramane nedigerat producand asa numita intoleranta la lactoza.  Cauza care sta la baza acestei afectiuni este lipsa lactazei, e enzima secretata de catre mucoasa intestinala si care are ca scop degradarea lactozei.

Deficitul de lactaza poate fi primar, secunadar sau congenital. In ultima situatie, fiind vorba de o afectiune care apare din momentul dezvolarii intrauterine, intoleranta la lactoza se va dezvolta inca din prima clipa de viata si ar trebui diagnosticata rapid de catre neonatolog.

In cazul deficitului primar de lactaza nu exista o explicatie clara dar se stie faptul ca devine evidenta in copilarie, si isi accentueaza simptomele pe parcursul vietii.

Atunci cand pacientul dezvolta intoleranta la lactoza pe baza unui deficit de lactaza secundar atunci acesta ar trebui sa prezente una din urmatoarele afectiuni de baza: gastorenterite acute, Boala Crohn, infectii parazitare, gartropatii diabetice, tratament cu chimioterapice sau enteropatie HIV.

INTOLERANTA LA LACTOZA – SIMPTOME

___________________________________________________________________________________________

Semnele si simptomele difera de la pacient la pacient in functie de deficitul de lactaza si bineinteles de consumul de alimente care contin lactoza. Astfel simptomele mereu prezente dar diferite din punct de vedere a intesitatii sunt diareea, dureri abdominale, flatulenta greata, uneori vasraturi si zgomote hirdo-aerice. Simptomele apar dupa consumul de alimente bogate-n lactoza, uneori se opresc dupa ce acel aliment a fost digerat altele continua pana la administrarea de medicamente specifice.

DIAGNOSTIC 

___________________________________________________________________________________________

Diagnosticul se face pe baza datelor anamnestice la care se adauga analize de laborator care dozeaza cantitatea de lactaza si care stabilesc gradul intolerantei la lactoza. In unele situatii in care se considera ca aceasta afectiune este secundara unei alteia se apeleaza si la efectuarea unei biopsii colonice.

TRATAMENT INTOLERANTA LA LACTOZA

___________________________________________________________________________________________

Tratamentul este majoritar profilactic si presupune o dieta in care se evita alimente lactate, se prefera produsele alimentare care sunt pe baza de lapte de soia si bineinteles o serie de produse alimentare sau suplimente nutritive care sa suplineasca deficitul de calciu si de vitamina D care apare de cele mai multe ori la pacientii ce sufera de intoleranta la lactoza. Totodata exista pastile care contin lactaza ceea ce face posibila degradarea lactozei intr-o oarecare masura.

Trebuie evidentiat faptul ca intoleranta la lactoza este o problema medicala care nu trebuie in niciun caz ignorata si care poate produce un grav disconfort.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.