Dureri în Piept – Cauze și Boli Posibile

Durerea în piept aduce zilnic în urgență zeci de tineri și bătrâni, fără o boală de inimă sau un risc în acest sens. Aceștia apelează la serviciile ambulanței nu atât pentru intensitatea durerii, ci mai ales de teama unui infarct. Durerea toracică poate avea însă foarte multe cauze, de la o simplă nevralgie, până la pneumonie, apă la plămâni, pericardită, ulcer gastric, angină pectorală sau infarct miocardic.

Dureri în Piept – Cauze și Boli Posibile (Image courtesy sxc.hu)

Dureri în Piept – Cauze și Boli Posibile (Image courtesy sxc.hu)

Durerile în piept la tineri – Cauze

___________________________________________________________________________________________

> Nevralgie intercostală

Înțepăturile în piept sunt reacții normale, care nu trebuie să ne sperie atunci când ele sunt rare și de scurtă durată. Aceste dureri nici măcar nu sunt cauzate de inimă, deși ele se resimt în dreptul inimii. De cele mai multe ori, poate fi vorba despre o presiune asupra articulațiilor dintre stern și coaste, care intră în categoria nevralgiilor.

> Lipsă de calciu/magneziu, atac de panică

Adesea, la tineri, durerile în piept pot să apară și din cauza lipsei de calciu și magneziu. De asemenea, atacul de panică poate determina apariția unei dureri intense la nivelul pieptului, însoțită de palpitații și dificultate respiratorie. Aceste semne denotă mai curând un atac de panică decât un infarct sau probleme cardiace reale. Dacă durerea în piept este însoțită și de un tremur al mușchilor corpului sau amorțirea gurii, poate fi vorba despre o lipsă de calciu, tetanie manifestă sau spasmofilie. Cu toate acestea, un consult medical va pune diagnosticul corect.

___________________________________________________________________________________________

1. Angină pectorală

Durerea de tip gheară este de regulă asociată cu angina pectorală sau cu un preinfarct. Poate surveni în urma unui efort fizic, a unei expuneri îndelungate la frig, sau în urma unei mese copioase. Durerea poate iradia spre umăr, gât, mandibulă, brațul stâng. În aceste cazuri, administrarea de nitroglicerină poate reduce durerea.

2. Disecție de aortă

Durerea în piept severă, aproape sfâșietoare la nivelul toracelui, cu iradiere în spate, este adesea cauzată de disecția de aortă, un termen care indică ruptura unui perete al celui mai mare vas care transportă sângele de la inimă. Această afecțiune necesită intervenția de urgență, deoarece are un risc mare de deces. Apare mai ales la persoanele cu tensiunea foarte mare și factori de risc cardiovascular.

3. Infarct miocardic

Atunci când durerile în piept sunt intense și durează zile întregi, trebuie solicitată ambulanța pentru efectuarea unei electrocardiograme. În baza acestui test se va stabili dacă există risc de infarct sau boli de inimă.

Motive de îngrijorare vizavi de un posibil infarct în cazul durerilor în piept sau a palpitațiilor trebuie să fie mai mare la cei care au deja un istoric sau suferă de hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, trigliceride mari, obezitate, diabet sau sedentarism. Infarctul poate surveni în urma unui efort fizic sau a unor emoții puternice.

___________________________________________________________________________________________

Alte cauze posibile ale durerii în piept

– Astm
– Hipertensiune pulmonară
– Penumotorax
– Embolism pulmonar sau pleurezie (durerea toracică se intensifică atunci când tragem aer în piept)
Pericardită și miocardită (infecții ale inimii care se manifestă adesea prin dureri în piept și febră)
– Pleurezia
– Ulcer gastric
– Nevralgie intercostală, costocondrită

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.