Borșul de Putină ca Medicament – Preparare și Administrare

Borșul de putină este borșul acru românesc, preparat de străbunicile noastre la țară, dar și de unele femei de la oraș care încă mai gătesc sănătos. Borșul este un adevărat elixir, datorită conținutului nutritiv extrem de bogat. Poate fi băut ca atare, ca medicament pentru diferite boli. Este o sursă minunată de Vitamina B, și un ingredient extraordinar pentru detoxifiere și slăbit.

Borșul de Putină ca Medicament - Preparare și Administrare (Image courtesy sxc.hu)

Borșul de Putină ca Medicament – Preparare și Administrare (Image courtesy sxc.hu)

Borș de Putină – Rețetă de Preparare

Ingrediente

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

• 500 g de tărâțe de grâu
• 300 g de mălai
• 20 g de drojdie
• 3 felii de pâine neagră
• 1 crenguță de vișin (opțional)
• 1 lămâie
• leuștean (opțional)
• 5 litri de apă

Mod de preparare

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Dacă nu aveți huște, primul borș se poate pregăti cu drojdie, și apoi puteți opri câte un pahar de huște pentru prepararea următorului borș.

Se pun tărâțele, mălaiul, drojdia (sau huștele) într-o putină sau într-un borcan de 5-6 litri. Deasupra se toarnă apă fierbinte, cât să se umple vasul. Se adaugă apoi pâinea, crenguța de vișin și leușteanul. Putina se leagă la gură cu o bucată de tifon, sau se acoperă cu un capac, dacă este un borcan. Vasul trebuie să stea la cald 2-3 zile. Se ține de regulă în bucătărie, învelit într-o pătură.

După 2-3 zile, borșul se strecoară și se depozitează în sticle. Se păstrează la rece, și după ce s-a consumat, se opresc huște pentru următorul borș, adică amestecul de pe fundul vasului.

Borșul de putină – Tratamente pentru boli

Borșul din huște este un produs natural, bogat în substanțe nutritive care poate fi consumat pentru menținerea sănătății, întărirea organismului, sau pentru tratarea unor afecțiuni:

– Astm, bronșită
– Oboseală cronică
– Afecțiuni ale sistemului nervos
– Boli endocrine
– Alcoolism
– Afecțiuni ale tenului
– Convalescență
– Imunitate slabă

Borșul crește aportul de vitamine și minerale 

Tărâțele de grâu și drojdia din care se face borșul conțin betacaroten și majoritatea vitaminelor din complexul B, Vitamina D, biotină, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, crom, enzime, aminoacizi esențiali și carbohidrați.

Cura cu borș pentru revigorarea organismului

Se bea câte o cană de borș acru, de 3 ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Cura se face câte 20 de zile pe lună. După 10 zile de pauză, se poate relua.

> Borș pentru afecțiuni pulmonare

Se bea câte un litru de borș pe zi, combinat cu o cană de ceai de soc și 1-2 linguri de miere de albine. Borșul se bea înainte de masă, timp de 2 luni.

> Borș pentru afecțiuni hepato-biliare

Persoanele care suferă de dureri de ficat sau probleme cu bila, pot bea câte un pahar cu borș, cu 15 minute înainte de masă. Pentru sporirea efectelor, în paharul cu borș se poate adăuga o jumătate de linguriță de pulbere de pelin.

> Borșul și diabetul

Diabeticii cu glicemia mare, care acuză deseori crize, pot urma un tratament cu borș acru. Se poate bea câte un litru de borș pe zi. Cantitatea se va împărți în 4-5 doze egale. Pentru prevenirea complicațiilor pe care diabetul de provoacă, se poate consuma câte o cană de borș, de 3 ori pe zi. Tratamentul cu borș pentru diabet se face o lună de zile.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play