Pneumonie – Simptome și Tratamente Naturiste

Pneumonia este una din cele mai des întâlnite boli ale sezonului rece. Afecțiunile respiratorii sunt adesea provocate de umiditatea aerului, de oboseală, frig, infecții sau slăbirea organismului din cauza lipsei de vitamine și minerale.

Pneumonie – Simptome și Tratamente Naturiste (Image courtesy sxc.hu)

Pneumonie – Simptome și Tratamente Naturiste (Image courtesy sxc.hu)

Pneumonie – Simptome

___________________________________________________________________________________________

Pneumonia este o inflamare care apare în urma unei răceli netratate în mod corespunzător. Poate fi vorba despre o pneumonie virală – o formă ușoară provocată de virusuri care nu necesită antibiotice, sau poate despre o pneumonie cauzată de bacterii.

În cazul pneumoniei virale simptomele sunt:

– Febră ușoară
– Dureri de cap
– Dureri de spate
– Tuse secă
– Expectorații mucoase

Pneumonia bacteriană debutează cu următoarele simptome:

– Febră mare, frisoane, aprinderea feței
– Junghiuri toracice puternice
– Tuse cu expectorație, dificultăți respiratorii
– Amețeală și moleșeală

Tratamente naturiste pentru pneumonie

___________________________________________________________________________________________

Ceaiuri din plante

Se pot bea câte 1-2 litri de ceai pe zi, din următoarele plante (administrare separat sau în combinație): tei, soc, lumânărica, plămânărica, roiniță, fumărița, nalba mare, ciuboțica-cucului, salvie, pătlagină, cimbrișor, cătină, măcel, podbal, anason, lemn-dulce sau troscot. Pentru reducerea febrei, se bea ceai de semințe de schinduf, câte 4 căni pe zi.

Tratament cu usturoi

Se consumă câte 5 căței de usturoi înainte de masă, pentru scăderea febrei și ușurarea respirației. Sau se poate lua macerat de usturoi.

Sau se poate face o cură cu usturoi de 20 de zile, care se poate relua după 10 zile de pauză. Se pisează 80 de căței de usturoi și se pun într-un vas cu 200 ml de apă clocotită, acoperit cu capacul. Se lasă un minut, apoi se ia capacul și se lasă la răcit. Se ia câte o linguriță din timp în timp pe parcursul zilei, până la terminarea întregii cantității.

Macerat de hrean

Se rad pe răzătoare 3 rădăcini de hrean și se pun într-un borcan cu alcool alimentar de 90 de grade. Se lasă la macerat 8 zile, se strecoară și se ia câte o linguriță, de 3 ori pe zi.

 Infuzie de sfeclă

Se curăță 2 kg de sfeclă roșie, se rad prin răzătoarea mare și se pun într-un borcan de 10 kg. Peste sfecla rasă se toarnă apă clocotită, până când borcanul se umple. Se lasă la infuzat peste noapte. A doua zi dimineața se bea lichidul strecurat, în loc de apă (în jur de 1-2 litri pe zi). Tratamentul se urmează 3 luni consecutiv. Apa de sfeclă se prepară zilnic.

Ulei de pin

Se iau câte 25 de picături de ulei de pin, de 2-3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă. Tratamentul durează 2-3 săptămâni.

Împachetări, comprese, cataplasme, frecții

La nivel extern, se pot aplica pe piept sau pe spate, la nivelul plămânilor, comprese cu bitter suedez, hrean ras, semințe de in fierte, făină de muștar negru, pătlagină, coada-calului sau brânză. Compresele se țin 20 de minute. Se pot face și frecții cu ulei de sunătoare, pe piept și pe spate, sau cu tinctură de ardei iute, pentru reducerea febrei.

Baie cu cimbrișor

Se fac băi generale cu ceai de cimbrișor, apoi se îmbracă direct într-un halat, fără să se șteargă corpul și se stă în pat sub plapumă pentru a transpira. Baia durează 20 de minute și se face numai după ce febra a scăzut.

Regim cu lichide

Regimul alimentar al bolnavului de pneumonie trebuie să fie bazat pe foarte multe lichide și mai puțină hrană consistentă: supe calde, ceaiuri și sucuri naturale de fructe. Legumele se consumă proaspete sau fierte. Sunt foarte bune citricele bogate în vitamine: portocale, grepfruit, lămâie. Bolnavul trebuie întărit cu produse apicole (mai ales propolis sau polen crud), drojdie de bere, fulgi de ovăz și grâu germinat.

Foarte bun este sucul de morcov (300 ml) cu suc de spanac (200 ml), sau sucul de sfeclă (100 ml) cu suc de castravete (100 ml).

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.