Tiroidita Hashimoto – Cauze, Simptome si Tratament
Boala autoimuna,Tiroidita Hashimoto se caracterizeaza prin inflamarea anormala a tiroidei. Reactionand exagerat, sistemul imun considera tiroida un corp strain ce trebuie anihilat si distrus. Aceasta afectiune este mult mai intalnita la femei si mai ales la cele aflate la varsta adulta.
ETIOPATOLOGIA TIROIDITEI HASHIMOTO
Relativ noua, tiroidita Hashimoto a dat mari batai de cap specialistilor din intrega lume, care incercau sa-i gaseasca o cauza si bineinteles un mult asteptat tratament. Astfel in sangele persoanelor cu tiroidita Hashimoto s-au gasit un numar imens de anticorpi care erau directionati impotriva celei mai importante proteine a tiroidei si anume, impotriva tireogrobulinei. Acest proces este tradus prin imflamatie si invadare rapida a tesutului glandular. Cu timpul functia endocrina a tiroidei incetineste, pacientul jungand sa sufere si de hipotiroidism.
Cauzele sunt multiple, dar niciuna dintre ele nu a fost demonstrata cu adevarat. Astfel incriminati pentru aparitia trioiditei Hashimoto pot fi:
– factorii genetici, deoarece s-a demonstrat faptul ca aceasta afectiune are caracter ereditar intr-un oarecare procent
– hormonii sexuali, pentru ca femeile sunt de 7 ori mai supuse acestei afectiuni decat barbatii
– excesul de iod, care dupa parerea cercetatorilor excita sistemul imunitar care poate deveni agresiv fata de propriile-i structuri.
SIMPTOME
Tiroidita Hashimoto devine simptomatica atunci cand produce si acel deficit hormonal. Astfel simptomele vor fi asemanatoare cu cele din hipotiroidie. Odata cu avansarea afectiunii pacientul va avea: depresie, crestere usoara in greutate, oboseala din ce in ce mai accentuata, somnolenta excesiva, intoleranta la frig, piele uscata, par fara stralucire, crampe musculare, dureri difuze.
Toate aceste semne si simptome scad tonusul, cheful de viata, concentrarea, puterea de a face fata tuturor provocarilor care apar zilnic. Astfel desi ignorata in prima perioada a bolii, odata cu avansarea simptomelor, aceastea ne vor face sa apelam la ajutorul specializat al unui medic.
DIAGNOSTIC TIROIDITA HASHIMOTO
Deoarece simptomele nu sunt concludente, alegerea medicului care sa efectueze primele investigatii este destul de dificila. Insa un set de analize sugerat chiar de catre medicul de familie, poate sa releve numarul crescut de anticorpi. Un dozaj hormonal va evidentia si o scadere a numarului de hormoni tiroidieni si astfel un endocrinolog va reusi sa faca legatura dintre cele doua valori patologice, ajungandu-se la diagnosticul de tiroidita Hashimoto
Este indicata efectuare unei ecografii la nivelul tiroidei pentru a se vedea daca s-au inregistarat modificari din punct de vedere anatomic care ar putea pune in pericol functia organelor invecinate.
TRATAMENT
Tiroidita Hashimoto este o afectiune pentru care nu s-a descoperit niciun tratament care sa aduca tratarea completa. Astfel se abordeaza o conduita terapeutica care duce la stoparea afectiunii si mai cu seama a distrugerii autoimune. Tratamentul consta in administrarea de hormoni tiroidieni care sa duca la substituirea lipsei si la buna functionare a organismului. Singurul incovenient fiind scarederea fertilitatii.
Totodata pacientul este indicat sa consume tot o alimentatie bogata in antioxidanti, fibre si acizi grasi esentiali precum Omega 3 care au rolul de a mentine in cote normale functia sistemului imunitar.
1 comentariu