Varice Esofagiene – Simptome si Tratament

Varicele reprezinta vene dilatate patologic localizate la nivelul esofagului distal si proximal in stomac. Acestea sunt cauzate de cresterea presiunii in sistemul venos port, in special la pacientii cu ciroza hepatica. Aceste varice pot sangera masiv fara sa produca alte simptome. Diagnosticul are la baza endoscopia superioara iar tratamentul se face prin bandare endoscopica si administrarea intravenoasa de medicamente specifice.

Varice Esofagiene - Simptome si Tratament (Image courtesy sxc.hu)

Varice Esofagiene – Simptome si Tratament (Image courtesy sxc.hu)

Hipertensiunea portala reprezinta o complicatie, prezenta de cele mai multe ori in cazul cirozei hepatice. Din cauza acestei afectiuni se dezvolta o circulatie colaterala bine reprezentata care participa si ea la cresterea tensiunii poratale si la aparitia varicelor esofagiene. Aceste varice scad partial hipertensiunea portala dar dar prezinta un risc crescut de rupere si de producere a unei hemoragi digestive severe ce poate pune viata pacientului in pericol.

  • SEMNE SI SIMTPOME – VARICE ESOFAGIENE

De obicei pacientul prezinta varicele esogafiene sunt diagnosticate abia atunci cand rup si produc hemoragie digestiva, ele fiind asimptomatice. Atunci cand hemoragia digestiva s-a declansat, fiind masiva apar semne semne de soc, precum sincope, transpiratii masive, febra puternica, hipotensiune arteriala ajungandu-se pana la stop cardiac.. Sangerarea digestiva poate precipita o encefalopatie hepatica la pacientii cu functie hepatica afectata.

  • DIAGNOSTIC – VARICE ESOFAGIENE

Atat varicele esofagiene cat si cele gastrice sunt cel mai bine diagnosticate cu ajutorul endoscopiei care poate indentifica, de asemenea si varicele cu risc crescut de sangerare. De asemenea, endoscopia este esentiala pentru excluderea altor cauze de sangerae acute, ca de exemplu ulcerul peptic. S-a demonstrat ca aproximativ o treime din pacientii diagnosticati cu varice esofagiene prezinta hemoragii digestive provocata de ulcerul peptic sau alte cauze digestive.

  • PROGNOSTIC – VARICE ESOFAGIENE

La 80% dintre pacientii cu varice esofagiene, sangerarea se opreste spontan. Din pacate insa, rata mortalitatii este crescuta, adesea depasind 50%. Mortalitatea depinde mai mult de severitatea afectiuni hepatice asociate care poate produce acea encefalopatie. Hemoragia digestiva superioara in sine, nu pune viata in pericol decat atunci cand este prea masiva si nu se opreste spontan.
Pacientii care supravietuiesc in urma unei hemoragii digestive provocate de ruperea unor varice esofagiene, prezinta un risc foarte crescut, de aproximativ 50-75% de recidiva in urmatorii 2 ani. Tratamentul adecvat scade semnificativ acest risc dar efectul general, asupra mortalitati ramane la fel de mare si asta din cauza evolutei bolii subiacente.

  • TRATAMENT – VARICE ESOFAGIENE

Tratamentul de urgenta se ofera pacientilor a caror varice esogafiene au rupt, provocand hemoragie digestiva, si se bazeaza pe restabilirea echilibrului hidroelectrolitic. Tratamentul de prima intentie a pacientilor cu varice esofagiene este reprezentat de bandarea acestora prin metode endoscopice. In acelasi timp se apeleaza la administrarea intravenoasa de Octreoid care creste rezistenta vasculara. Procedeul suntului portosistemic transjugular intrahepatic este o procedura radiologica invaziva, de urgenta si de electie in aceasta afectiune.

Totodata, transplantul hepatic reprezinta o solutie care rezolva atat problema hepatica, scade presiunea portala si astfel opreste evolutia sau aparitia altor varice esofagiene.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.