Uropatia obstructiva – simptome si tratament

Uropatia obstructiva este caracterizata prin modificari structurale sau functionale care impiedica fluxul urinar normal, uneori conducand la diverse disfunctii renale grave. Simptomele sunt foarte variate, fiind caracterizate de durere ce iradiaza spre dermatoamele T11-T12, anurie, nicturie sau chiar poliurie. Diagnosticul se bazeaza pe cateterizarea vezicii urinare, ultrasonografie, CT si alte teste specializate. Tratamentul, depinde de cauza si poate necesita drenaj prompt si interventii chirurgicale minim invazive dar foarte eficiente.

In fiecare an, aproximativ 3-4 persoane din 1000 sunt diagnosticate si spitalizate cu uropatie obstructiva. Boala are o distributie bimodala. In copilarie este cauzata in special de animaliile congenitale ale tratctului urinar. Incidenta scade treptat in functie odata cu varsta, devenind iarasi prezenta dupa varsta de 60 de ani cand este prezenta afectiunea de hiperplazie benigna de prostata.

agenezie_renala_art

  • ETIOLOGIE – UROPATIE OBSTRUCTIVA

Multe afectiuni pot determina uropatia obstructiva, care poate fi acuta sau cronica, partiala sau completa, unilaterala sau bilaterala. Obstructia poate sa apara la orice nivel, de la tubii renali, la meatul uretral extern si poate conduce si poate conduce la cresterea presiunii intraluminale, staza urinara sau formarea de calculi. Este mult mai frecventa la barbati. La femei, obstructia uretrala poate sa apara secundar unor tumori, radioterapiei, interventiilor chirurgicale sau procedurilor urologice care pot produce o trauma.

  • SEMNE SI SIMPTOME – UROPATIE OBSTRUCTIVA

Semnele si simptomele variaza in functie de localizare, gradul si rapiditatea debutului uropatiei obstructive. Durerea este comuna din cauza distensiei viezicii urinare. Leziunile portiunii superioare a ureterului sau pelvisului renal determina dureri sau sensibilitate pe flanc, in timp ce obstructia potriunii inferioare a ureterului produce durere ce poate iradia catre testicul si organele sexuale externe. Durerea poate fi severa, insotita de greata si varsaturi.
Volumul de urina nu scade daca obstructia uropata ataca un singur rinichi. In schimb daca persoana afectata are un singur rinichi functionabil si acesta este afectat pot sa apara modificari senmificative ale volumului de urina. Anuria absoluta apare ca urmare a obstructiei complete la nivelul vezicii urinare sau a uretrei. Obstructia partiala de la acelasi nivel poate determina dificultati de golire sau anomalii ale jetului urinar. Poliuria apare rareori in uropatia obstructiva.
Infectia poate produce disurie, piurie, mictiune impetuoasa si frecventa, durere transmisa catre vertebra T11, sensibilitate in unghiul constovertebral, febra si ocazional septicemie.

  • DIAGNOSTIC – UROPATIE OBSTRUCTIVA

Uropatia obstructiva ar trebui luata in considerare la toti pacientii cu eliminare diminuata sau absenta de urina sau cu insuficienta renala inexplicabila. Pentru diagnosicare se apeleaza la teste ale urinei si a sangelui, teste imagistice si alte teste specifice, folosita doar in cadrul acestor afectiuni care necesita o diagnosticare rapida si eficienta. Astfel testele imagistice, ultrasonografia abdominala si cea Doppler reprezinta o rutina in diagnosticarea uropariei obstructive.

  • TRATAMENTUL – UROPATIE OBSTRUCTIVA

Tratamentul consta in eliminarea obstructiei prin interventii chirurgicale, tehnici interventionale minim invazive, tratament medicamentos sau terapie hormonala. Metodata interventionala se alege in functie de cauza urpoatiei obstructive si de starea pacientului.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.