Insuficienta Cardiaca Stanga

Insuficienta cardiaca reprezinta un termen general care defineste modificarea pompei cardiace asociata cu semne si simptome tipice precum dispneea si oboseala. Dintre insuficientele cardiace existene, un loc important il ocupa insuficienta cardiaca stanga care se refera la disfunctia ventriculului stang.

INIMAAAA

FIZIOPATOLOGIE

In caz de insuficienta cardiaca, cordul nu asigura un aport tisular adecvat de sange pentru necesitatile metabolice, iar cresterea presiunii veboase sistemice sau pulmonare secundara disfunctiei cardiace, poate conduce la congestia diferitelor organe.

ETIOLOGIE  

Performanta cardiaca poate fi afectata negativ atat de factori cardiaci cat si de factori sistemici, care determina in timp aparitia insuficientei cardiace. Factorii cardiaci sunt reprezentati de leziuni miocardice precum infarctul acut,miocardita, afectiuni valvulare, aritmii, reducerea disponibilitati substartului energetic (ischemie). Factorii sistemici includ orice afectiune care creste debitul cardic sau rezistenta la curgerea sangelui, asa cum este cazul hipertensiunii sistemice.
Insuficienta cardiaca stanga apare in mod caracteristic la pacientii cu ischemie cardiaca, hipetensiune arteriala, stenoza aortica, majoritatea formelor de cardiomiopatii, insuficienta valvulara mitrala sau aortica dobandita, boli cardiace congenitale precum defectul septal ventricular, persistenta de duct arterial cu sunt important.

SEMNE SI SIMTOME – INSUFICIENTA CARDIACA STANGA

Cele mai frecvente manifestari ale insuficientei cardiace stangi sunt dispneea care reflecta congestia pulmonara si oboseala care reflecta scaderea debitului cardiac. De obicei dispneea apare la efort si se amelioreaza la repaus. Pe masura ce insuficienta cardiaca se acutizeaza dispneea poate sa apara si in repaus, chiar si in timpul somnului provocand tusea nocturna. Este frecventa dispneea care se acutizeaza atunci cand pacientul se aseaza in pat si se amelioreaza cand acesta se ridica la marginea patului.
In caz de insuficienta cardiaca severa, respiratia ciclica caracterizata printr-o perioada scurta de intensificare, urmata de o perioada scurta de apnee, poate aparea de mai multe ori in cursul zilei si a noptii. Scaderea marcanta a fluxului sangvin cerebral si hipoximiei pot determina iritabilitate cronica si afectarea performantelor mentale.

DIAGNOSTIC 

Interpretarea semnelor clinice reprezinta o modalitate de diagnostic care indreapta medicul spre evidentierea insuficientei cardiace stangi. Pentru a confirma acest diagnostic se recomanda a se efectua radiografia toracica, ECG si ecocardiografia ce reprezinta un test obiectiv de evaluare a functiei cardiace. Pentru stabilirea diagnosticului nu se recomanda folosirea analizelor sangvine, insa acestea sunt foarte utile pentru identificarea cauzelor cat si efectelor sistemice, prezente in aceasta afectiune.

PROGNOSTIC

In general prognosticul pacientilor cu insuficienta cardiaca este rezervat daca nu se poate corecta cauza ce sta la baza sta. Mortalitatea la 1 an de la prima spitalizare pentru insuficienta cardiaca este de aproximatic 30%. In insuficienta cardiaca cronica, mortalitatea depinde de severitatea simptomelor si a disfunctiilor ventriculare, fiind cuprinsa intre 10% si 40% pe an.

TRATAMENT – INSUFICIENTA CARDIACA STANGA

Tratamentul insuficientei cardiace stangi este de cele mai multe ori medicamentos, atent elaborat si de lunga durata, avand ca scop tratarea afectiunii de fond cat si ameliorarea simptomatologiei. Aceasta afectiune poate fi ameliorata, stopata dar nu tratata.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.