Hipotensiune Ortostatica (posturala) – Simptome si Diagnostic

Hipotensiunea ortostatica reprezinta scaderea excesiva a tensiunii arteriale la trecerea in ortostatism (ridicarea in picioare). Lesiuniul, ameteala, confuzia sau vederea incetosata apar in primele secunde de la adoptarea pozitiei in ortostatism. Unii pacienti pot prezenta si sincope, adica pierderea brusca a starii de constienta, urmata de revenirea rapida. Efortul fizic sau mesele abundente pot exacerba aceste simptome. Majoritatea altor semne si simptome asociate, difera in functie de etiologia. Este de notat faptul ca hipotensiunea ortostatica reprezinta un simptom si nu o afectiune in sine.

hypotension_0313-slideshow_352164

Hipotensiunea arteriala ortostatica apare la peste 20% dintre batranii care se cunosc cu o afectiune cardica cronica cat si la majoritatea pacientilor internati in sanatorii. De cele mai multe ori starile provocate de hipotensiune ortostatica se acutizeaza imediat dupa mese si dupa stimulare vagala (voma, urinare, defecatie).

Sindromul tahicardiei ortostatice posturale este un afectiune caracterizata prin intoleranta ortostatica manifestata la pacientii tineri. Desi aceasta afectiune vine cu un set extins de semne si simptome, precum fatigabilitate, ameteala, intoleranta la efort, disfunctii congnitive, in momentul trecerii din clinostatism in ortostatism, valoarea tensiunii arteriale scade foarte putin, pacientul sufera toate acele stari speficice hipotensiuni ortostatice. Acest sindrom desi este din ce in ce mai des intalnit, nu a primit o explicatie concreta din partea medicilor.

ETOLOGIE 

Din pacate cauzele hipotensiuni ortostatice sunt multe, unele dintre ele neavand o explicatie clara. Cert este ca baroreceptorii reprezinta cei care isi pierd din functie atunci cand apare hipotensiunea arteriala. Aceatsa este secundara altor afectiuni cardiace, hipertesiunea arteriala, insuficienta cardiaca, hipovolemia, hipokalemia. Totodata hipotensiunea ortostatica poate fi provocata si de administrarea unor medicamente puternice care au ca scop tratarea hipertensiunii arteriale sau hipoplaziei benigne de prostata.
Raspunsul insulinic la mesele bogate in grasimi si carbohidrati poate fi atat de violent incat la pacientii invarsta sau la cei cu afectiuni cardiace poate provoca spontan scaderea tensiunii arteriale in adoptarea pozitiei de ortostatism cu aparitia simptomelor specifice.

DIAGNOSTIC – HIPOTENSIUNE ORTOSTATICA

Diagnosticul se efectueaza punand accent pe anamneza, deoarece este foarte important sa se stie momentul in care apar aceste episoade de hipotensiune ortostatica. Dupa care se cer efectuarea analizelor sangvine care pot demonstra dezechilibre ionice, anemie, leucocitoza, ce pot avea ca si simptom ascuns hipotensiunea ateriala. Daca pacientul nu este cunoscut cu o afectiune cardiaca, se efectueaza un EKG care sa dezvaluie daca este cazul, functionarea deficitara a cordului, explicand astfel aparitia hipotesiuneii ortostatice.

TRATAMENT – HIPOTENSIUNE ORTOSTATICA

Tratamentul pentru evitarea crizelor de hipotensiune ortostatica presupune in primul rand adoptarea unui stil de viata sanatos, care presupune cat mai multa miscare in aer liber, o alimentatie saraca-n lipide si glucide, un program de odihna multumitor pentru organism. Totodata daca hipotensiunea ortistatica este cauzata de o afectiune ce poate fi tratata sau tinuta in anumite limite, respectarea conduitei terapeutice reprezinta sansa pentru o viata normala.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.