Hipertensiune Portala – Cauze si Tratament

Hipertensiunea portala este produsa cel mai frecvent de ciroza hepatica, de schistosomiaza sau anomalii vasculare hepatice. Complicatiile sunt reprezentate de varicele esofagiene si encefalopatii porto-sistemice. Diagnosticul se bazeaza pe criterii clinice, adesea in asociere cu examenele imagistice si endoscopie. Tratamentul presupune prevenirea hemoragiilor si uneori suntul portocav.

Circulatie-Colaterala-300x224

ETIOLOGIE

Hipertensiune portala apare din cauza rezistentei vasculare care se produce datorita unei afectiuni hepatice, obstructia venei splenice sau porte sau afectarea circulatiei venoase hepatice. Cresterea debitului sanguin este o cauza rara, desi contribuie adesea la hipertensiunea portala din ciroza si din unele boli hematologice sau splenomegalie importanta.
In ciroza hepatica din cauza exapsansiunii abdominale si a modificarilor conformationale a ficatului, pentru a face fata noilor necesitati nutritive, ia nastere o circulatie sangvina colaterala care creste tensiunea portala, ducand rapid la instalarea hipertenisunii portale.

SEMNE si SIMPTOME 

Hipertensiunea portala este asimptomatica. Semnele clinice sunt oferite de catre complicatiile care apar. Cea mai intalnita si-n acelasi timp grava complicatie a hipertensiunii portale este hemoragia prin ruptura varicelor esofagiene care s-au format. Tipic, pacientii prezinta hemoragie digestiva de etaj superior, cu debut brusc si caracter abundent. In acelasi timp, hipertensiunea portala poate avea ca si simptome splenomegalia, ascita, encefalopatie porto-sistemica.
Hipertensiunea portala este dedusa la pacientii cu hepatopatie cronica la care sunt prezente unul sau mai multe simptome mai sus descrise, dar de cele mai multe ori, circulatia colaterala reprezinta un marker al acestei afectiuni.

DIAGNOSTIC 

Diagnosticul se face pe baza semnelor distincte, atunci cand se suspicioneaza existenta cirozei hepatice se apeleaza la teste imagistice care fac posibila observarea modificarilor de la nivelul ficatului cat si existenta unor colaterale in peretele abdominal care nu sunt vizibile fata ecograf. Pentru a testa functionabilitatea vaselor colaterale cat pentru determinarea permeabilitatii si debitului venos se utilizeaza ecografia Doppler.
Varicele esofagiene si gastropatiile ce apar frecvent in cazul hipertensiunii portale se pot diagnostica cu ajutorul endoscopiei care prermite si identificarea celor mai periculoase potentiale focare de hemoragie.

PROGNOSTIC si TRATAMENT – Hipertensiune portala

Mortalitatea in timpul hemoragiei acute cauzate de ruperea unor varice esofagiene este de 50%. Prognosticul depinde de rezerva hepatica si de debitul si cantitatea sangerarii. Pacientii care supravietuiesc au risc crescut de a suferi o noua hemoragie in primii doi ani.
Din pacate hipertensiunea portala nu se trateaza, astfel se apeleaza la intarzierea si la prevenirea hemoragiilor provocate de varicele esofagiene. Terapie endoscopica si cea medicamentoasa a scazut semnificativ riscul provocarii unei hemoragii dar nu au schimbat si rata mortalitatii.
Pacientii diagnosticati la timp cu hipertensiune portala si varice esofagiene care inca nu au sangerat, vor fi atent monitorizati si tratati cu ajutorul beta-blocantelor care scad tensiunea arteriala, si astfel riscul unei eventuale hemoragii cu potential mortal.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.