Pneumotorax – Simptome, Tratament

Pneumotoraxul reprezinta prezenta aerului in spatiul pleural, determinand colapsul partial sau total al plamanului. Poate aparea spontan sau pe fondul unei boli pulmonare preexistene, traume sau proceduri medicamentoase incorecte. Diagnosticul se bazeaza pe examen fizic si radiologic. Iar tratamentul necesita aspitatie pe cateter sau toracostomie cu tub de drenaj.

pneumotorax_fxnn

CLASIFICARE si ETIOLOGIE

Pneumotoraxul spontan primar apare la pacientii fara o boala pulmonara cunoscuta, in mod curent la barbatii tineri, inalti si slabi, aflati la adolescenta sau in jurul varstei de 25 de ani. Se considera ca este produs de ruptura spontana a unei bule sau vezicule de aer subpleurale care a aparut din cauza fumatului sau este mostenita ereditar. In general apare in repaus dar poate sa apara si in urma unor activitati fizice a scufundarilor sau a zborului cu avionul datorita schimbarii presionale.

Pneumotoraxul spontan secundar apare la pacientii care prezinta o problema pulmonara subiacenta. Cel mai frecvent este secundar BOPC-ului sau la pacienti HIV pozitiv. Acest tip de pneumotorax este mai grav decat cel spontan primar deoarece se intalneste la persoanele mature a caror capacitate respiratorie si pulmonara este redusa.

Pneumotoraxul traumatic reprezinta una dintre cele mai frecvente complicatii ale contuziilor si plagilor toracice penetrante.

Pneumotoraxul in tensiune este un tip de pneumotorax care determina cresterea progresiva a tensiunii intrapleurale ducand la colabarea plamanilor, deplasarea mediastimului si la intoarcere venoasa deficitara. Fara un tratament adecvat hipotensiunea arteriala severa se poate instala rapid provocand stop cardiac si moarte subita.

Pneumotoraxul iatrogen este cauzat de administrarea unor medicamente, inclusiv a unor interventii chirurgicale minim invazive ce intereseaza spatiul interpleural.

SEMNE SI SIMPTOME

Pneumotoraxul de origine netraumatica este uneori asimptomatic. Insa si-n acest caz pot aparea simptome precum dispneea, durerea toracica pleuritica si anxietatea. Durerea poate simula ischemia miocardica iar dispneea se poate instala progresiv, in functie de gradul de evolutie a pneumotoraxului. In urma examenului obiectiv se poate observa disparitia vibratiilor vocale la palpare si hipersonoritate la percutie.

TRATAMENT si PROFILAXIE

Initial se apeleaza la oxigenoterapie pentru a elimina dispneea dupa care, pentru pneumotoraxul spontan si pentru cel simptomatic se apeleaza la metodeminim invazive ce presupun drenaj pe cateter.
Pneumotoraxul sub presiune reprezinta o urgenta medicala ce se rezolva prin insertia unui ac de cateter in spatiul intercostal care duce la eliminarea acelei diferente presionale si la salvarea vietii pacientului.
Recurenta pneumotoraxului este, din pacate de 50% in primii 3 ani. Pentru a reduce aproape la 0 acest risc de recurenta se poate apela la chirurgia toracica video asistata care elimina toate bulele de enfizem ce in viitoar ar putea duce la aparitia unui alt pneumotorax. Dupa aceasta tehnica recurenta este mai mica de 5%.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.