Amiloidoza – Simptome, Tratament

Amiloidoza reprezinta un grup de afectiuni diferite caracterizate prin depozitarea extracelulara a diverselor proteine insolubile . Aceste proteine se pot acumula local, determinand relativ putine simptome sau se pot raspandi cu implicarea a mai multe organe si producerea de insuficient multiorganica severa. Amliodoza poate fi primara sau secundara diferitelor infectii, inflamatii. boli maligne. Diagnosticul se pune in urma biopsiei tesutului afectat. Tratamentul difera in functie de tipul de amiloidoza.

amiloidaza

ETIOLOGIE SI CLASIFICARE

Depozitlele de amiloid pot fi alcatuite din cel putin 18 tipuri diferite de proteine, inclusiv fragmente de imunoglobuline. Depozitele de amiloid sunt inactive metabolic dar interfereaza fizic cu structura si functia organului.
Exista trei mai tipuri de amiloidoza care difera din punct de vedere a etiologiei, a simptomelor si bineinteles a tratamentului.

Amiloidoza primara este o boala a celulelor monoclonale plasmatice in care proteina anormala este o imunoglobulina. Locatii obisnuite de depozit sunt pielea, nervii, inima, organele tractului gastrointestinal, rinichiul, ficatul, splina si vasele de sange.

Amiloidoza secundara apare ca forma secundara unor infectii, inflamatii sau boli maligne. Cele mai frecvente infectii ce determina amiloidoza secundara sunt: TBC, bronsiectaziile, osteomelitele. Amiloidoza secundara are predispozitie pentru splina, ficat, rinichi, suprarenale si ganglioni limfatici. Aceste organe sunt adesea mariti, fermi si elastici.

Amiloidoza familiala rezulta din acumularea unei variante modificate a proteinei plasmatice. Aproape toata cantitatea de proteina anormala este este produsa de catre ficat. Varsta de debut variaza foarte mult, putand sa apara atat in copilarie cat si la batranete. In amiloidoza familiala pot aparea neuropatii senzoriale sau motorii.

SIMPTOME Amiloidoza 

Semnele si simptomele sunt deoseori nespecifice si corelate cu organul sau sistemul afectat. Simptomele amiloidozei secundare sunt deseori mascate de cele ale bolii de baza.
Cand sunt afectati rinichii, sindromul nefrotic reprezinta cea mai timpurie manifestare. Initial poate aparea a o poliurie, mai tarziu dezvoltand un complex de simptome distincte cu anasarca, hipotroneinemie, proteinurile masiva.
Afectarea hepatica produce hepatomegalie nedureroasa, care poate fi masiva, greutatea ficatului depasinf 7 kg. Aceasta afectare este descoperita doar in cazul unui examen ecografic.
Afectarea cardiaca produce o cardiomiopatie restrictiva, care conduce eventual la insuficienta cardiaca. Poate apare cardiomegalie si blocuri cardiace, ce pot provoca moartea subita.
Neuropatia periferica cu parestezii ale degelor este cea mai frecventa manifestare a amiloidozei primare si poate fi prezenta destul de des si in amilodioza familiala.

DIAGNOSTIC

Amiloidoza se suspicioneaza clinic dar poate fi diagnosticata doar cu ajutorul bipsiei care dovedeste existena depunerii proteice. In functie de proteinele predominante, de existenta altor infectii sau afectiuni cat si de factorul ereditar se face diferenta intre cele trei tipuri principale de amiloidoza.

TRATAMENT Amiloidoza 

S-a descoperit faptulc a tratarea simptomelor principale poate duce la disparitia amiloidozei. Astfel conduita terapeutica consta in tratarea simptomelor in functie de complexitatea lor. Astfel in cazul amiloidozei de la nivel renal se recomanda transplantul renal de urgenta. Totodata in cazul amiloidozei primare se recomanda si administrarea de chimioterapice care impreuna cu un transplant de maduva, asigura tratarea unei amiloidoze primare evoluate.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.