Anevrism de Aorta

Anevrismele reprezinta dilatatii anormale ale arterelor cauzate de slabiciunea peretelui arterial. Cauzele cele mai frecvente sunt hipertensiunea, ateroscleroza, infectiile, traumatismele si bolile de tesut conjunctiv. De obicei anevrismele sunt asimptomatice, dar pot produce durere si pot cauza ischemie, tromboembolism, disectie spontana sau se pot rupe, situatie in care viata pacientului este pusa in pericol. Tratamentul este complex variind de la administrare de medicamente pana la interventii chirurgicale.

18072

Anevrismele sunt definite ca orice crestere mai mare de 50% a diametrului arterial comparativ cu segmentele normale si sunt consecinta slabirii locale a peretelui arterial. Anevrismele adevarate implica toate tunicile arteriale. Pseudoanevrismul reprezinta o comunicare intre lumenul arterial si tesutul conjunctiv suprapus, fiind consecinta ruperii arteriale; in afara peretelui vascular se formeaza o cavitate plina de lichid, iar pe masura ce se formeaza trombul, hemoragia este oprita atunci cand apare trombul.
Anevrismele se pot forma la nivelul oricarei artere, anevrismele abdominale si toracice fiind cele mai frecvente si importante din punct de vedere a pericolului evolutiv.

Anevrismele aortei abdominale

Anevrismele aortei adbominale reprezinta 3/4 din anevrismele aortice si afecteaza aproximativ 0.5-3.2% din intreaga populatie.Prevalenta este de trei ori mai mare la barbati. De obicei anevrismul se localizeaza inferior de emergenta arterelor renale insa in unele cazuri poate aparea si deasupra lor ceea ce aduce cateva riscuri suplimentare. Acest tip ne anevrism implica toate straturile aortei si nu provoaca disectia sa. Majoritatea anevrismleor de pe artera aortica abdominala sunt asimptomatice, iar atunci cand apar simptome acestea sunt nespecifice. In unele cazuri unda pulsatila si dilatatia aortei se poate palpa la nivelul peretelui abdominal. Majoritatea acestor anevrisme sunt diagnosticate intamplator la examenul fizic sau in urma unui ecograf.

Anevrismele aortei toracice

Anevrismele aortei toracice reprezinta doar 1/4 din totalitatea anevrismelor, femeile si barbatii fiind afectati in aceasi masura. Majoritatea anevrismelor aortei toracice se produc pe ramul ascendent. Cauza principala este reprezentata de ateroscleroza. De obicei sunt asimptomatice, devenind evidente atunci cand apar complicatii ce pot pune viata in pericol. Pot comprima structuri adiacente, cu precadere sengemte ale aparatului respirator ceea ce duce la aparitia durerii toracice, tusei, wheezing-ului, etc. Diagnosticul unui anevrism situat pe aorta toracica este oferit in prima faza de radiografia toracica ce evidentiaza dilatarea aortei de la acel nivel.

Tratament anevrism

Tratamentul unui anevrism care nu s-au rupt consta in controlul factorilor de risc si monitorizare imagistica. Atunci cand se poate interveni chirurgical, se apeleaza la excizia anevrismului. In cazul in care anevrismul s-a rupt tratamentul consta in excizia chirugicala rapida si montarea unei grefe sintetice sau a unei endogrefe (alternativa preferata).

Anevrismele, indiferent de localizarea lor reprezinta o urgenta medicala care necesita monitorizare permanenta si o conduita terapeuitca speciala. Ruperea unui anevrism poate pune viata in pericol.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.