Lupusul Eritematos Sistemic

Lupusul eritematos sistemic este o boala inflamatorie multisistemica cronica, de etiologie probabil autoimuna, care afecteaza predominant femeile tinere. Manifestarile obisnuite includ: atralgii si artrita, eritem malar sau alte eruptii cutanate, pleurite, peridcardite, afectiuni renale sau a sistemului nervos central. Diagnosticul necesita indeplinirea unor criterii clinice sau serologice. Tratamentul bolii severe cuprinde administrarea de corticosteroizi si uneori imunosupresive.

lupus

ETIOLOGIE

In 70% pana la 90% din cazuri, boala apare la femeile aflate la varsta fertila, insa poate aparea la toate varstele, inclusiv la nou-nascuti.Lupusul eritematos sistemic este dupa cum spun cei mai multi medici este declansat de factorii de mediu inca necunoscuti care determina o reactie autoimuna la persoanele predispuse genetic. Unele medicamente precum hidralazina si procainamida produc un sindrom asemanator lupusului.

SIMPTOMATOLOGIE

Tabloul clinic variaza foarte mult. Lupusul eritematos sistemic poate debuta acut, cu febra sau insidios in luni sau ani, cu episoade frecvente de atralgii si stare de rau generala. Boala poate debuta cu cefalee vasculara, care are aspect migranos, accese convulsine sau psihoze. Pot aparea manifestari apartinand oricarui organ sau sistem care pot exacerva periodic.
Simptomele articulare care variaza de la artralgii intermitente pana la poliartrita acuta, survin in peste 90% din cazuri si pot precede cu ani inainte alte manifestari. Majoritatea poliartrilor prezente in lupus eritematos sistemic nu deformeaza si nu au caracter invaziv.
Leziunile cutanate cuprinde eritemul malar “in fulture” plat sau in relief care in general respecta santurile naso-labiale. Absenta papulelor si a pustulelor il diferentiaza de acneea rozacee. Mai pot aparea o intreaga varietate de alte leziuni maculo-papulare ferme, eritematoase, care se pot localiza oriunde. Alopecia generalizata sau focala este frecventa in timpul episoadelor de lupus eritematos sistemic.
Simptomele cardiovasculare includ de obicei pleurizie recurenta cu sau fara revarsat pleural important cantitativ. Pneumonia este rara desi afectarile pulmonare minore sunt deseori prezente.
Adenopatiile generalizate sunt obisnuite mai ales in cazul copiilor si adultilor tineri. Splenomegalia apare la 10% din cazuri.
Simptomele neurologice pot fi determinate de afectarea oricarei parti a sistemului nervos central sau periferic sau a sistemului meningeal. Afectarea cognitiva usoara este obisnuita. Pot fi prezente si cefalee, tulburari de personalitate, accidente vasculare cerebrale, crize convulsive, meningite aseptice, etc.
Afectarea renala poate surveni oricand si poate fi unica manifestare a lupusului eritematos sistemic. Poate fi benigna si asimptomatica sau progresiva si chiar fatala. Manifestarile obisnuite sunt proteinuria si sediment urinar anormal.
Manifestarile hematologice sunt reprezentate de anemie, leucopenie si trompocitopenie. In ceea ce priveste manifestarie gastroenterologice, pot aparea vasculite intestinale sau pancreatite.

thumb.php

DIAGNOSTIC

Lupusul eritematos sistemic trebuie suspectat in cazul femeilor tinere care prezinta unul sau mai multe simptome din cele descrise. Uneori tabloul simptomatic nu este relevant pentru lupus de acceea se apleaza la o serie complexa de teste de laborator.

TRATAMENT 

Conduita terapeutica difera in functie de gradul ce evolutie a bolii, fiind reprezentat de un tratament de lunga durata medicamentos. Se prefera tratarea simptomelor cele mai grave care ar putea sa puna viata in pericol.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.