Despre Durerea Abdominala

Durerea reprezinta cel mai acut simptom care ne alarmeaza si de cele mai multe ori ne face sa apelam la medic. Acest semnal de alarma tras de catre un organism suferind poate sa aiba diverse caractere si mai ales localizare diferita. Cunoasterea acestor caracteristici ofera o privire obiectiva asupra afectinii de baza.

Durerea-Abdominala-225x300

Vorbind despre durerea care apare la nivelul abdomenului trebuie sa precizam faptul ca acesta, in functie de locul in care isi are sediul poate sa tradeze afectiunea anumitor organe si poate reprezenta modalitatea cea mai rapida de diagnostic.
Astfel intrand macar putin in modul de a percepe si de a intelege durerea in functie de localizarea sa in abdomen putem decela urmatoarele axiome generale:

1. Durerea situata in partea superioara dreapta, numita si hipocondrul stang este provocata de cele mai multe ori de colecistita si colita biliara, hepatolegalie congestiva, hepatita si abces hepatic, ulcer duodenal perforat. Aceasta durere este una puternica, cu caracter acut care de cele mai multe ori iradiaza spre umarul drept si spre spate.

2. Durerea din partea superioara dreapta a abdomenului, numita si hipocondru drept este provocata de gastrite sau boli ce afecteaza splina, precum abcesul si ruptura splenica.

3. Durerea care afecteaza etajul superior al abdomenului, interesand atat hipocondrul drept cat si cel stang este caracteristica pancreatitei acute, zonei zoster, pneumoniei de lob inferior, ischemiei miocardice, radiculitei.

4. Durerea care se instaleaza in partea inferioara dreapta a abdomenului, adica in fosa iliaca dreapta poate trada o apendicita, diverticulita cecala, diverticulita Meckel, adenita mezenterica, pe cand durerea in fosta iliaca stanga evidentiaza existenta unei diverticulite sigmoidiene.

5. Durerea care afecteaza atat fosa iliaca stanga cat si cea dreapta este caracteristica pentru abcestul adbominal sau cel de psoas, hematom al peretelui abdominal, endometrioza, cistita, hernie incarcerata sau strangulata, calculi renali, boala inflamatorie intestinala, ruptura de anevrism aortic intestinal, sarcina extrauterina rupta, torsiune de chist ovarian sau de testicul.

6. Durerea abdominala difuza care intereseaza tot abdomenul este deseori provocata de pancreatita acuta, apendicita acuta, cetoacidoza diabetica, gastroenterita, obstructie intestinala, ischemie mezenterica, peritonita, febra tofida, etc.

Oricare din aceste dureri pot fi insotite de manifestari care evidentiaza o infectie asa cum este cazul febrei puternice, o intoleranta alimentara asa cum se intampla cand durerea este insotita de greata si varsaturi.

Durerea abdominala, acuta, cronica, reprezinta o urgenta medicala si trebuie tratata ca atare. Astfel prezentarea la medicul de specialitate trebuie facuta in cel mai scurt timp pentru ca unele afectiuni precum, peritonita, apendicita acuta, cetoacidoaza diabetica, ruptura de sarcina extrauterina pot pune viata in pericol.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.