PORTOCALELE – beneficii și tratamente naturiste

Portocalul (Citrus aurantium var. dulcia) este un pom originar din Asia. Popoarele orientale consideră portocalele fructe capabile să regleze energia vitală a corpului. Chinezii recomandă portocalele ca medicament pentru tulburări gastro-intestinale, flatulență și detoxifiere.

Portocale (Image courtesy sxc.hu)

Portocale (Image courtesy sxc.hu)

Portocalele – proprietăți

Portocalele, un fruct împachetat cu o mulțime de vitamine, este aproape de a fi considerat un remediu naturist universal, datorită proprietăților vindecătoare excepționale. Portocala conține 90% apă, plus acizi grași și o sumedenie de vitamine și minerale alcalinizante: Vitamina A, complexul de Vitamina B, Vitamina C, fier, potasiu, calciu, flavonoide și agenți anticancerigeni, extrem de ușor asimilabile de către organism. O portocală conține 68 de calorii.

— Combat și scad febra
– Cresc imunitatea corpului
– Ajută la eliminarea unor bacterii
– Stimulează funcția vezicii biliare și a pancreasului

Tratamente naturiste cu portocale

Lipsă de vitamine, anemie

Cura cu portocale ajută persoanele afectate de avitaminoză. Portocalele sunt pline de vitamine care ajung mult mai rapid în sânge decât legumele bogate în vitamine sau suplimentele alimentare. În sezonul rece, este bine să consumăm câte 2-3 portocale pe zi, pentru încărcarea corpului cu vitamine și combaterea asteniei, anemiei, oboselii fizice și psihice.

Infecții gripale

Pentru creșterea imunității, prevenirea infecțiilor și ameliorarea simptomelor gripei și răcelii se poate bea câte un litru de suc de portocale pe zi, timp de 3 zile consecutiv. Se pot adăuga cojile de la 1-2 lămâi, pentru sporirea efectelor.

Dureri de cap

Se prepară un decoct de portocale și se bea pe tot parcursul zilei pentru combaterea migrenelor care apar pe fond biliar și reducerea durerilor.

Constipație, indigestie

Se recomandă consumul a câte 2-3 portocale înainte de mesele zilei, pentru stimularea digestiei și accelerarea tranzitului intestinal. Foarte bun (mai ales pentru constipație atonă) este și decoctul de portocale, băut între mese. Pentru tratarea stărilor de indigestie, se pot consuma 1-2 portocale mai acre, pentru stimularea secrețiilor gastro-intestinale.

Ischemie cardiacă, aritmie, ateroscleroză

Studiile efectuate în California au arătat că un pahar de suc de portocale pe zi poate reduce riscul de infarct cu 25%, mai mult decât orice alt fruct sau legumă. Sucul de portocale scade colesterolul rău și îl crește e cel bun, datorită conținutului de pectină. Această substanță ajută de asemenea la îmbunătățirea nivelului de glucoză și a circulației sangvine la nivelul inimii. Portocalele pot inclusiv preveni apariția aritmiei cardiace și a aterosclerozei datorită conținutului de acid folic natural și potasiu.

Pietre la rinichi

În cazul litiazei renale, foarte eficient este sucul de portocale. Se bea câte un pahar pe zi, pentru prevenirea formării de calculi, și pentru combaterea e. Sucul de portocale conține acid citric care poate dizolva urații și oxalații. Persoanele care au avut pietre la rinichi, pot preveni reformarea lor consumând zilnic câte 1-2 pahare de suc de portocale pe zi, în cure de câte o săptămână cu o săptămână pauză.

Tromboflebită

Pentru reducerea inflamațiilor venelor și prevenirea formării de cheaguri de sânge sau dizolvarea lor, se poate face o cură de 10 zile cu câte 750 ml de suc de portocale amestecat cu 250 ml de apă caldă în care s-au macerat cojile de la 4 portocale, timp de 5 ore. După o pauză de o săptămână, cura se poate relua.

Prevenirea cancerului

Portocalele și alte citrice prezente în dietele mediteraneene sunt alimente esențiale care conțin agenți anticancerigeni. Portocalele și Vitamina C conținută ajută la prevenirea cancerului bucal, esofagian, de sân, de stomac și de colon.

Contraindicații și precauții

Acidul din portocale poate accentua simptomele de reumatism și dureri de artrită. Se recomandă în acest caz consumul limitat de portocale și citrice în general.

Pentru tratamentele care necesită utilizarea cojilor de portocale sau lămâie se recomandă fructe netratate chimic. Un test simplu este să ștergem fructul cu un șervețel. Dacă lasă urme roșii sau portocalii, este un fruct care conține substanțe chimice. Dacă urmele de pe șervețel sunt galbene sau cenușii, fructul conține conservanți.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.