Remedii Naturiste Pentru Răceală și Gripă
Gripa poate fi infecțioasă când este provocată de un virus (A, B sau C), sau poate avea o formă ușoară de guturai, care trece în câteva zile, persistând doar astenia li transpirația. Formele de gripă și răceală sunt variate: de la simple guturaiuri, la rinofaringite, laringite, traheite și bronșite.
Gripă – Simptome
______________________________________________
Boala debutează cu febră, chiar peste 40 de grade, timp de 3-5 zile, apoi temperatura corpului scade, când apar frisoane, dureri musculare, greață, tuse, usturime în gât, dureri de cap și de ochi, nas înfundat și secreții nazale. Usturimea în gât este primul semn al bolii, cu temperatură de 37,5 grade celsius.
> Simptomele gripei cu virus:
– Febră
– Strănut
– Tuse
– Lăcrimare
– Cefalee
Pot să apară și complicații: simptome nervoase, gastrointestinale (greață, vom, dureri abdominale, diaree), sau simptome respiratorii, cum este în cazul bronhopneumoniei.
Antibioticele sunt eficiente numai în cazul gripei cu virus, când apar astfel de complicații.
Remedii naturiste pentru gripă și răceală
___________________________________________________________________________________________
Regimul alimentar trebuie să fie cât mai ușor și hidric (cu multe lichide). Pe perioada febrei, nu se recomandă consumul de carne. Întărirea sistemului imunitar este totul. Se consumă alimente bogate în Vitamina C (pătrunjel, grepfrut). Se iau câte 1-2 fiole de Vitamina C pe zi, suplimentar, Vitamina A (suptă), polen sau miere.
• Se curăță căile nazale cu o soluție cu apă și sare, plus 2-3 picături de ulei de mentă și pin. Cu această soluție se poate face și gargară.
• Se beau ceaiuri din plante cu efect antibiotic, cum este ceaiul de cimbru, sau ceaiuri dezinfectante (cimbrișor, coada-șoricelului, mușețel, coada-calului, măceșe, urzică, tei, cătină, busuioc, pătlagină, trei-frați-pătați, mentă, trandafiri)
• Se ia sirop de ridiche neagră sau sirop de ceapă, cu efect expectorant. Siropul de ceapă se prepară astfel: se curăță și se mărunțesc 5 cepe mari (preferabil roșii), se pun într-un borcan și se acoperă cu miere. Se lasă la macerat o zi și o noapte, amestecând des. Siropul se strecoară și se păstrează la frigider, cel mult 7 zile. Se ia câte o linguriță, de 3-4 ori pe zi.
• Pentru distrugerea virușilor, se beau câte 2 căni de ceai de scorțișoară, nucșoară, ghimber și cuișoare, câte un vârf de cuțit din fiecare, la o cană de apă clocotită.
• Se ia câte o linguriță de tinctură de propolis, una dimineața și una seara, în toate tipurile de răceală
• Se aplică pe frunte felii de cartof crud, sau de măr, pentru reducerea febrei. Se bea ceai de soc pentru febră
• Se bea zeama diluată cu apă de la 10 lămâi, timp de 2 zile
• Se iau câte 3 căței de usturoi în fiecare seară
• Se beau câte 3 pahare de macerat de ceapă, în timpul zilei (nu dimineața, nici seara). Se umplu cele 3 pahare cu apă de cu seară, și se pun în fiecare câte 2 cepe tăiate mărunt. Se lasă la macerat peste noapte și a doua zi se bea.
• Se bea sirop de varză roșie, fiert cu un vârf de cuțit de șofran și 250 g de miere.
• Se bea decoct de tărâțe, fiert 20 de minute, îndulcit cu miere.
• Se pun comprese calde cu brânză de vaci sau terci de mămăligă pe piept.
• Se pun comprese calde pe piept, sau cataplasme cu muștar.
• Se fac frecții cu oțet aromat pe piept, sau se pun șosete umezite cu oțet.
• Pentru dizolvarea mucozităților, se consumă hrean ras (2 lingurițe) cu lămâie. Sau se bea suc de morcov, țelină și lămâie
• Pentru curățarea sângelui, se bea suc de morcov, sfeclă și spanac sau castravete.
• Se fac băi cu făină de muștar
• Pentru reducerea inflamațiilor, se pun comprese cu frunze de varză sau bitter suedez
• Pentru prevenirea gripei și răcelii, se recomandă mestecarea de semințe de mărar, consumul de varză, portocale.