Regim Alimentar Ciroză Hepatică – Ascită, Hipoglicemie, Encefalopatie

Dacă am ciroză, ar trebui sa urmez un regim alimentar special? La această întrebare populară răspunsul poate părea surprinzător: cea mai bună dietă pentru cineva cu ciroză este foarte asemănătoare cu cea pe care ar fi trebuit să o aibă și înainte de a se îmbolnăvi. O regulă de bază a medicinei este că un regim alimentar bazat pe alimente proaspete, bogate în vitamine și minerale, este recomandat pentru orice om sănătos, dar mai ales pentru bolnavii de ciroză hepatică.

Regim Alimentar Ciroză Hepatică – Ascită, Hipoglicemie, Encefalopatie

Regim Alimentar Ciroză Hepatică – Ascită, Hipoglicemie, Encefalopatie

Alimente precum fructe, legume proaspete, cereale integrale și proteine în cantități adecvate sunt benefice pentru bolnavii de ficat. În funcție de tipul (gradul) de ciroză, unele persoane s-ar putea să nu aibă suficiente minerale esențiale și vitamine liposolubile în crop (vitaminele A, K, D și E).

De aceea, o dietă echilibrată ar trebui să ofere cu ușurință substanțele nutritive de care organismul are nevoie. În cazuri mai grave, medicul poate prescrie inclusiv suplimente cu vitamine și minerale.

Alimente dăunătoare la ciroză

Există 2 alimente principale pe care bolnavii de ficat trebuie să le evite: alcoolul și alimentele bogate în grăsimi. La persoanele cu ciroză, indiferent de cauză, alcoolul trebuie să fie complet exclus din meniul zilnic.

Consumul excesiv de grăsimi pot cauza probleme digestive serioase. Corpul digeră grăsimile folosind bila – un lichid galben-verde produs în ficat. Atunci când ficatul este afectat, producția de bilă poate fi și ea afectată.

Cu toate acestea, este important să nu se excludă grăsimile în totalitate, deoarece organismul are nevoie de o doză mică pentru a se menține funcțional pe toate planurile. Moderația și selecția (grăsimi bune în locul grăsimilor nocive) este cheia. Grăsimile dietetice, sănătoase, sunt cele regăsite în nuci, avocado, pește și uleiuri vegetale.

Dieta pentru ciroză hepatică trebuie permanent modificată la indicațiile medicului, după fiecare examinare. Pot să apară complicații, care necesită anumite interdicții. 3 din cele mai comune complicații sunt: ascita, hipoglicemia și encefalopatia.

 > Regim pentru ascită: mâncare fără sare

Ascita este definită ca o acumulare de cantități mari de lichid în abdomen, și este agravată de o dietă bogată în sare. Medicii recomandă în cazul cirozei cu ascită un regim strict, fără sare. Acest lucru este dificil de urmat astăzi, când majoritatea alimentelor din magazine sunt procesate și preambalate cu un adaos nociv de sodiu (sare). Un sfat bun atunci când faci cumpărături în supermarketuri este să alegi produsele alimentare proaspete: carne, lactate, legume și fructe, deoarece acestea ar trebui să aibă un conținut relativ scăzut de sodiu.

> Regim pentru hipoglicemia în ciroză: mese mici și dese

Hipoglicemia, caracterizată prin scăderea zahărului din sânge este o altă problemă comună întâlnită la persoanele care au ciroză. În acest caz, se recomandă o dietă bazată pe mese mici și dese, care includ carbohidrați complecși, cum este pâinea, pastele și orezul. Hipoglicemia provoacă multe simptome deranjante: oboseală, confuzie și agitație la nivelul inimii sau palpitații. Aceasta se întâmplă deoarece – în cazul cirozei, ficatul nu este capabil să stocheze energie (sub formă de glicogen, o substanță chimică folosită de corp pentru producerea de energie rapidă).

> Regim pentru encefalopatie: proteine vegetale

La fel ca și în cazul hepatitei, când ficatul este lezat, nu se poate ocupa de o cantitate normală de proteinele pe care corpul le folosește pentru creștere , întreținere și energie. Proteinele sunt furnizate de o dietă bogată în carne și ouă, soia, fasole, nuci și alte vegetale

Atunci când în corp există prea multe proteine, poate să apară o complicație gravă numită encefalopatie. Acest lucru se datorează acumulării de cantități mari de amoniac (un produs eliberat în urma procesului de digerare a excesului de proteine), care este toxic pentru creier. Această complicație poate pune viața în pericol. Ea poate fi însă prevenită la persoanele cu ciroză prin consumul unei cantități mici de proteine din surse vegetale.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.