Boala Meniere – Simptome, Tratamente Naturiste

Cele mai importante mijloace de tratare a bolii Maniere prin metode naturiste includ menținerea unei diete sărace în sodiu și a unui nivel glicemic sănătos, cu cantități egale de proteine și carbohidrați. Se recomandă evitarea alimentelor inflamatorii, procesate și energizante, cum este cofeina, sau cele care produc alergii.

Boala Meniere – Simptome, Tratamente Naturiste

Boala Meniere – Simptome, Tratamente Naturiste

Ce este boala Meniere?

Boala Meniere este o afecțiune iritantă, care afectează urechea internă, un element cheie al menținerii echilibrului.

Aspectele cele mai notabile ale bolii sunt: pierderea echilibrului, resimțirea unui țiuit în ureche (numit tinitus) și în unele cazuri chiar pierderea auzului.

Aceste simptome pot fi trecătoare sau recidivante, oamenii suferă de această boală la diferite niveluri. Durata sau gravitatea simptomelor este extrem de imprevizibilă.

Pentru unele persoane sănătoase, această stare poate fi trăită ca un disconfort ușor, ocazional, care se manifestă prin amețeli sau vetij.

Pentru alții însă, boala Meniere poate fi o afecțiune debilitantă, cu urmări grave: surditatea completă și un dezechilibru permanent al urechii interne, cauzat de excesul de fluide.

Boala Meniere – Simptome

– Amețeală, vertij, senzație de rotire (poate dura minute sau zile, poate fi ușoară sau periculoasă, cauzând cădere și leziuni)
– Pierderea auzului (poate să apară doar la una sau la ambele urechi, temporar sau definitiv)
– Tinitus (acest simptom este caracterizat printr-un țiuit în urechi, ușor sau tare și insuportabil, care poate duce la migrene)
– Presiune la nivelul urechilor

Boala Meniere – Tratamente naturiste

Nu există nici un tratament cunoscut pentru boala Meniere, deși au apărut foarte multe recomandări naturiste care pot gestiona simptomele și îmbunătăți starea bolnavului. Recomandările de mai jos au scop preventiv sau adjuvant.

 > Ceai de floarea-soarelui

Se prepară un decocot din 120 g de petale uscate de floarea-soarelui și 4 căni de apă. Petalele se spală și se toacă, apoi se pune la fiert. După primul clocot, se dă focul mic și se lasă la fiert un sfert de oră. Ceaiul se strecoară și se pune deoparte. Peste petalele rămase în oală se mai adaugă 2 căni de apă și se prepară un alt ceai, întocmai ca cel de sus. Se strecoară și se amestecă cele două preparate. Se adaugă puțină miere sau zahăr și se beau câte 100 ml, la o oră după masă, de 2 ori pe zi. Tratamentul se urmează o săptămână, timp în care decoctul se ține la frigider.

> Ulei de cătină

Pentru tinitus, se poate încerca un tratament cu picături de ulei de cătină. Se pun în ureche câte 1-2 picături pe zi, în cure de 7 zile.

> O dietă săracă în sare

Aceasta este cea mai importantă și comună recomandare a medicilor, deoarece echilibrul sodiului în organism joacă un rol esențial în prevenirea și tratarea inflamațiilor, care pot declanșa debutul acestei boli. O creștere a retenției de fluide în corp poate fi combătută prin eliminarea aportului de sare din dieta zilnică.

> Echilibrul dintre proteine și carbohidrați

Carbohidrații sunt defalcați în zaharuri simple, care cresc cantitatea de insulină din sânge. Pe de altă parte, un efect important al proteinelor este eliberarea de glucagon, care reglează cantitatea de insulină din organism. Menținerea nivelului de insulină și a tensiunii arteriale sub control este un factor important în gestionarea bolii Meniere.

> Consumul de multe lichide

Deși boala Meniere este caracterizată de o acumulare excesivă de lichid în urechea internă, cauza poate fi un virus, o bacterie sau un alt patogen. De aceea consumul de multe lichide, în special apă curată, ajută la reglarea echilibrului fluidelor din corp și eliminarea excesului de săruri și toxine prin urnă. Deși pare că această recomandare nu are sens, s-a dovedit utilă în acest caz.

> Evitarea alimentelor care produc inflamații

Orice alimente care încarcă sistemul digestiv și pot provoca inflamații sau iritații, inclusiv alimentele alergene trebuie evitate pe cât posibil. Orice tip de inflamație digestivă sau de altă natură poate provoca sau înrăutăți boala Meniere. Se recomandă așadar alimentele ușoare.

> Înlocuitori de zahăr și sare

Studiile au arătat că Aspartamului și înlocuitorii de sare sunt strâns legate de simptomele acestei boli – amețeală și pierderea auzului. Poate fi dificilă evitarea acestor substanțe, dat fiind faptul că acestea sunt incluse în majoritatea alimentelor prelucrate din magazine.

> Antibioticele, aspirina, alcoolul, cafeina și nicotina

Cafeaua, alcoolul și tutunul sunt stimulatoare puternice, care pot intensifica simptomele bolii Meniere. Cofeina și nicotina pot prelungi durata de pierdere a auzului și pot crește de asemenea gradul de severitate de vertij și tinitus. Se recomandă evitarea consumului de cafea și tutun definitiv, dacă este posibil. Medicamentele, în special antibioticele și aspirina administrate pe termen lung sau în doze mari pot deteriora urechea internă.

> Managementul stresului

Cercetările au arătat că stresul și anxietatea care provoacă eliberarea hormonilor de stres pot declanșa crize simptomatice ale bolii Maniere. Prin urmare, menținerea stresului cronic sub control poate fi o opțiune pentru prevenirea simptomelor.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.