Biotina – Vitamina Metabolismului, Unghiilor și Părului – Dozare, Efecte Miraculoase

Biotina mai este numită Vitamina B7 sau Vitamina H. Ea acționează ca o coenzima în metabolismul grăsimilor și carbohidraților, ajută la descompunerea proteinelor și la transformarea aminoacizilor din proteine în zahăr pentru energie. Nutriționiștii spun că trebuie să consumăm cel puțin 30 de mg de biotină pe zi.

Biotina (Vitamina B7), Vitamina Metabolismului și Frumuseții

Biotina (Vitamina B7), Vitamina Metabolismului și Frumuseții

Biotina – Beneficii Senzaționale

Ca orice altă vitamină din Complexul B, biotina joacă un rol esențial în metabolizarea energiei. Biotina este prezentă în mod natural în organismul nostru, și este vitală pentru metabolism.

Ea are însă multe alte beneficii importante pentru corpul uman: ajută la întreținerea țesuturilor și menținerea pielii sănătoase, contribuie la pierderea în greutate, previne problemele cardiace, combate căderea părului și alopecia, previne boala Parkinson, sindromul Rett și candidoza vaginală. De asemenea, biotina ajută la sinteza de componente vitale în organism și la menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge în cazul diabeticilor.

Un nivel adecvat de biotină în corp crește funcția glandelor sudoripare, țesutului nervos și măduvei osoase.

1. Biotină pentru creșterea părului și unghiilor

Biotina a fost asociată adesea cu îmbunătățirea sănătății părului și întărirea unghiilor. Există dovezi puternice care susțin faptul că un deficit de biotină aduce cu sine căderea părului. Această vitamină ajută la îngroșarea firului de păr și a cuticulelor, prevenind căderea părului și ruperea unghiilor. Un număr foarte mare de produse de îngrijire corporală includ biotină în conținutul lor. 30 de mg de biotină pe zi este doza recomandată în acest caz pentru persoanele peste 19 ani.

2. Biotina pentru frumusețea pielii

Un deficit de biotină poate duce la o varietate de probleme ale pielii, inclusiv erupții, acnee, psoriazis, dermatite și mâncărime generală a pielii. Vitaminele B joacă un rol cheie în funcționarea sistemului nervos și hormonal. Astfel biotina combate problemele pilii. Dacă pielea nu este hrănită din interior spre exterior, toxinele acumulate în sistemul nervos se vor manifesta la suprafața pielii. Acesta este unul din cele mai mari semne ale unui deficit de biotina sau vitamine B. Biotina hrănește pielea și părul, și toate celulele corpului, făcându-le mătăsoase.

3. Biotina ajută la slăbit

Biotina joacă un rol esențial în susținerea funcțiilor metabolice, și funcționează ca o co-enzimă în procesul de descompunere a hranei. Această vitamină este de fapt inclusă în procesarea tuturor proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Această reacție este accelerată când biotina este asociată cu crom. Rata metabolismului bazal crește prin prelucrarea rapidă a alimentelor, și procesul de pierdere în greutate este accelerat.

Pentru a funcționa ca o vitamină bună pentru slăbit, biotina trebuie asociată cu o dietă sănătoasă și un program de exerciții fizice. Vestea bună este că biotina este disponibil pe scară largă și poate fi găsită în multe alimente: carne de pui, soia, nuci, cereale integrale, fasole și legume.

4. Scade colesterolul

Biotina s-a dovedit eficientă în scăderea colesterolului rău, care în cantități mari poate duce la boli de inimă, inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral. Este important de reținut că ouăle crude inhibă absorbția de biotină.

5. Reglează glicemia

Biotina a fost asociată inclusiv cu prevenirea și combaterea diabetului, în special diabetul de tip 2. Un studiu efectuat la Centrul de Terapie Alpha din Texas a arătat că o combinație de crom picolinat și biotină poate îmbunătăți controlului glicemic și excesul de greutate la persoanele obeze cu diabet de tip 2.

6. Biotina întărește sistemul nervos și alungă depresia

Vitamina B7 ajută la constituirea glucozei și furinzarea de energie corpului. Aceste rezerve de glucoză sunt foarte rapid epuizate la unele persoane. De aici apare extenuarea psihică și fizică, stări neroase și depresive sau insomnie.

Lipsa de biotină – Simptome

Deși deficitul de biotină este rar, fumătorii cronici, persoanele alcoolice, femeile gravide, persoanele cu boala Crohn sau afecțiuni hepatice sunt cele mai susceptibile la deficitul de biotină. Simptomele unei lipse de biotină se manifestă prin:

– Ochi uscați

– Piele uscată sau grasă

– Descuamarea pielii

– Oboseală, moleșeală, dureri musculare

– Depresie, nervozitate

– Pierderea excesivă a părului, mătreață

Cine ar trebui să ia biotină?

Oricine poate lua biotină, întrucât această vitamină este tratată ca un supliment și nu ca un medicament. În farmacii, biotina este disponibilă sub formă de tablete, sau inclusă într-un complex de Vitamine B. Din moment ce se găsește în majoritatea alimentelor, cei care au o dietă bogată în nutrienți au și un nivel adecvat de biotină.

Doza zilnică recomandată de biotină

Necesarul zilnic de biotină pentru femei este de 250 mg pe zi, iar pentru bărbați, de 300 mg pe zi.

Biotina în alimente – surse naturale

• Drojdie de bere

• Gălbenuș de ou

• Ficat

• Boabe de soia

• Orez brun

• Tărâțe

• Arahide, nuci, migdale

• Făină de soia

• Cereale integrale

• Sardine, crabi, șuncă

• Ciuperci

• Spanac, morcovi, roșii

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.