Tratamente interne cu ULEI de MĂSLINE
Măslinul este un arbore veșnic verde, cu o durată de viață impresionantă (800 de ani), care simbolizează sănătate, vindecare și viață. Măslinele – fructele pe care le produc, sunt la rândul lor considerate adevărate medicamente pentru corpul uman, datorită substanțelor pe care le conțin.
În măsline se găsește din belșug oleuropeina, o substanță energetică amară, care este pricina tuturor efectelor benefice ale acestor fructe. Pentru îndepărtarea gustului amar al măslinelor, experții folosesc diferite procese de fermentare, înmuiere în ulei sau expunerea la aer. În urma acestor tehnologii, măslinele capătă o culoare verde, neagră sau chiar roșie. Măslinele verzi sunt puțin acre, din cauză că sunt murate. Acestea sunt bune pentru apetit și sistemul digestiv, fiind servite îndeosebi ca aperitiv la mese.
Pastă de măsline – rețetă
Se pasează 100 grame de măsline fără sâmburi la mixer, și se amestecă cu o linguriță de ulei, o linguriță de suc de lămâie, 2-3 căței de usturoi și puțin cimbru sau busuioc. Pasta obținută se poate consuma pe pâine, ca un pateu.
Uleiul de măsline – tratamente
Uleiul de măsline extra virgin, presat la rece, este un elixir veritabil pentru bolile corpului uman. Are efecte senzaționale asupra pielii, vaselor de sânge, sistemului endocrin și nervos. Se poate folosi crud la salate, sosuri sau cu suc de lămâie.
Uleiul de măsline ajută la redobândirea mobilității articulațiilor, la reducerea durerilor reumatice și la creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor.
Consumul regulat de ulei de măsline în locul altor grăsimi animale sau uleiuri rafinate poate preveni cancerul la sân și cancerul de colon. Este de asemenea un bun antiinflamator, prin care previne astmul bronșic și crizele astmatice, răcelile frecvente, gastrita și ulcerul gastric, litiaza biliară, accidentul vascular cerebral și ateroscleroza sau arterita obliterantă.
• Colesterol
Pentru scăderea colesterolului total și a trigliceridelor și menținerea lor la niveluri sănătoase, se consumă de 2-3 ori ulei pe săptămână de măsline în locul altor uleiuri, și pastă de măsline. Consumat timp de 2 luni, uleiul de măsline poate reduce colesterolul și preveni inflamarea arterelor și formarea plăcilor de aterom.
• Hipertensiune
Persoanele hipertensive pot consuma zilnic câte 15 ml de ulei de măsline extravirgin, cel puțin un an, pentru a reduce nevoia de medicamente pentru scăderea tensiunii.
• Infarct
Persoanele care au avut deja un infarct și vor să-l prevină pe al doilea care poate fi fatal, trebuie să consume ulei de măsline extravirgin, în cantități mari zilnic, pe o durată de mai mulți ani. Uleiul de măsline reduce riscul de infarct cu 80%.
• Tromboză, tromboflebită
Se recomandă consumul a câte 20-30 ml de ulei de măsline pe zi. Uleiul de măsline conține fenoli, niște substanțe care pot împiedica formarea de cheaguri de sânge la nivelul vaselor de sânge prin care previne trombozele, tromboflebitele și embolia pulmonară.
• Constipație (atonă, dispepsie)
Pentru constipație, se pot consuma măsline negre bogate în fibre, câte 100 g pe zi, dimineața și seara. Acestea ajută la stimularea peristaltismului intestinal și eliberarea sucurilor digestive. Măslinele consumate ca atare sunt bune și pentru anemie, datorită conținutului mare de fier.
• Microlitiază biliară
Se amestecă 150-200 ml de ulei de măsline cu 150-200 ml de suc de lămâie și se bea dimineața pe stomacul gol, timp de 3 zile consecutiv. Cantitatea preparatului se împarte în 4 doze egale. După prima doză, se stă culcat pe partea dreaptă timp de 20 de minute. Apoi tot din poziția culcat, se întoarce ușor pe cealaltă parte. Se continuă cu celelalte doze, apoi se mai stă o dată pe partea dreaptă cel puțin 2 ore. Tratamentul ajută la evacuarea bilei din colecist și eliminarea prin scaun a mâlului sau calculilor de mărime mică.
• Simptomele menopauzei
Uleiul de măsline conține Vitamina E, fenoli și grăsimi nesaturate prin care reglează secreția de hormoni și previne simptomele menopauzei și premenopauzei: bufeuri de căldură, palpitații, schimbări de temperament, transpirații nocturne. Mai mult, uleiul de măsline ajută la prevenirea apariției și evoluției osteoporozei, care se poate instala după menopauză.
• Cancer de prostată
Se consumă zilnic câte 15-20 ml de ulei de măsline. Uleiul de măsline conține beta-sisterol, o substanță care inhibă dezvoltarea celulelor maligne de la nivelul prostatei.