14 Leacuri băbești pentru răceală, gripă, tuse, răgușeală
La primele semne ale răcelii, se recomandă remediile naturiste de mai jos. Dieta bolnavului trebuie să conțină cât mai multe condimente iuți, cum este ghimbirul, usturoiul, ceapa sau semințele de muștar.
Aceștia ajută la combaterea germenilor și la eliminarea virușilor prin rinichi și intestin, dar și la întărirea imunității.
Tot la capitolul dieta la răceală, este important să ne asigurăm un aport optim de Vitamina C. Se poate lua din legume și fructe mai ales din ardei gras andive sau anghinare. Fibrele sunt de asemenea bune pentru stimularea digestiei și eliminarea toxinelor din corp. Se recomandă repaus și mai multe ore de somn.
Cuprins
Cura cu apă fiartă
În cazul răcelilor acute, trebuie consumată cât mai multă apă, dar în special apă fiartă timp de 10 minute. Acest mic truc ajută la eliminarea toxinelor, care în medicina Ayurveda se numește “amă“, o substanță lipicioasă care înfundă canalele fiziologice. Așa cum avem nevoie de apă fierbinte pentru a elimina suprafețele grase de pe vase, tot așa avem nevoie de apă fierbinte pentru a curăța corpul de deșeuri.
Este o metodă simplă, care dă rezultate uimitoare. Ajută la încărcarea corpului cu energie, la echilibrarea mentală și la reglarea somnului. Apa se soarbe, câte 2 înghițituri din 30 în 30 de minute, și trebuie să fie foarte fierbinte.
Licoare cu ghimbir, scorțișoară și lămâie
Se pune la încălzit o linguriță de ghimbir proaspăt cu o cană de apă. După ce a dat în clocot, se mai lasă 5 minute la foc mic. Se adaugă și puțină scorțișoară. După ce s-a răcit, în licoare se adaugă 1-2 picături de zeamă de lămâie și puțină miere. Se beau 3 căni pe zi, ultima înainte de culcare. Are rezultate bune în eliminarea virușilor și scăderea febrei. Se pot face și băi fierbinți la picioare seara.
Instilații nazale cu ulei de susan
Se pun 200 ml de ulei de susan la încălzit într-un vas cu 2 picături de apă, până când aceasta se evaporă. Uleiul se lasă apoi la răcit. Se pun în fiecare nară câte 3-6 picături de ulei de susan încălzit, pentru combaterea înmulțirii virușilor. Se stă culcat, cu capul pe spate și întors pe partea opusă a nării în care se pun picăturile.
Ceai de ghimbir
Se pun 7 rondele de ghimbir în 0,5 l de apă clocotită și se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară și se bea pe parcursul zilei, pentru un efect antiinflamator.
Frecții cu ulei de susan
Se masează coșul pieptului cu ulei de susan încălzit cu puțină sare de mare. Este un leac eficient pentru eliminarea tusei.
Gargară cu turmeric
Se amestecă o linguriță de pulbere de turmeric (cucurma) cu o cană de apă clocotită. se face gargară de 1-2 ori pe zi, pentru răgușeală.
Inhalație cu mușețel și sare
Se fac inhalații cu ceai de mușețel sau nalbă-mare. Se poate adăuga și sare de mare. Este un leac bun pentru guturai, prevenție și tratarea.
Inhalație cu sare de mare
Se pune o lingură de sare de mare într-un vas cu un litru de apă fierbinte și se inhalează vaporii 10-15 minute. Este un remediu bun pentru tuse și bronhii congestionate cu mucus.
Suc de coacăze negre
Se face gargară cu suc de coacăze negre, care se poate înghiți la urmă. Gargara se face de 2-3 ori pe zi. Are efecte antivirale și este bun pentru dureri în gât.
Lapte de ceapă
Se toacă o ceapă fin și se amestecă cu 100 ml de lapte de vacă sau de capră. Se bea pentru dureri în gât, datorită proprietățile antibaceriene și aportului de Vitamina C.
Usturoi cu zahăr
Se strivește o căpățână medie de usturoi și se pune la macerat în apă timp de 10 minute. Apoi se strecoară și în lichidul rezultat se adaugă o lingură de zahăr. Acest medicament se ia de 3 ori pe zi, câte 3 lingurițe. Pentru copii, doza se înjumătățește. Este un leac bun pentru tuse. Dacă tusea este convulsivă, tratamentul se ia din 2 în 2 ore.
Băi de picioare cu făină de muștar
Se adaugă o lingură de făină de muștar într-un lighean cu 2 litri de apă caldă. Se înmoaie picioarele și se țin 10 minute, api se șterg bine, se încalță cu șosete groase și se stă în pat. Este un leac bun pentru insomnie din cauza răcelii.
Supă fierbinte de pui
Se prepară o supă din pui de casă și se consumă 2-3 farfurii pe zi. Este o rețetă extraordinară pentru combaterea gripei și răcelii. Se pot folosi orice fel de legume. Proteinele din carnea de pui ajută la recuperarea organismului.
Cataplasma cu brânză de vaci
Se aplică pe zona gâtului cataplasme reci cu brânză de vacă, timp de 30 de minute.