Alimente Care Cresc Hemoglobina – Plante și Suplimente Alimentare

O scădere a hemoglobinei poate fi un semn de anemie, infecții sau hemoragie internă. La risc mare sunt de regulă femeile, în special cele care nu consumă suficient fier și alte elemente nutritive în dieta zilnică.

Alimente Care Cresc Hemoglobina

Alimente Care Cresc Hemoglobina

Ce este hemoglobina?

Hemoglobina este o proteină extrem de esențială pentru corpul nostru, dat fiind faptul că ea transportă oxigenul la nivelul întregului corp și alimentează celulele cu viață. Fierul este un alt element important care în combinație cu proteinele, ajută la transportul oxigenului. Hemoglobina are de asemenea rolul de a menține sănătatea părului și pielii.

Niveluri normale hemoglobină

Nivelurile normale ale hemoglobine se încadrează în următoarele cote:

Bărbați adulți: 14-18 g/dl
Femei adulte: 12-16 g/dl
Femei însărcinate: 11-12 g/dl

Pe măsură ce îmbătrânim, este normal ca hemoglobina să scadă cu 2-3 g/dl. Nou-născuții au o cantitate foarte mare de hemoglobină, la ei nivelurile normale se situează între 17-22 g/dl. după stabilizarea ei, un copil va avea hemoglobina cuprinsă între 11-16 g/dl.

Hemoglobina scăzută – Simptome și cauze

Semne de hemoglobină scăzută includ: stomac deranjat, greață, vărsături, diaree, sau constipație, febră, slăbiciune, oboseală cronică, , dificultăți de respirație, amețeală, iritabilitate și dureri de cap, mâini și picioare reci, unghii fragile, lipsa poftei de mâncare.

Lipsă de fier în dietă. Fierul afectează capacitatea organismului de a produce hemoglobina, iar un deficit în minerale poate duce la anemie prin deficit de fier.

Absorbția slabă a fierului. Există și persoane care deși consumă alimente bogate în fier, corpul nu asimilează. Cauza poate fi o boală: boala celiacă sau boala Crohn.

Hemoragie sau pierderi semnificative de sânge rapide sau de-a lungul timpului.

Scăderea producției de celule roșii din sânge. Cauza: leucemie, talasemie, siclemie, boli de rinichi, tiroidă mică. Anumite medicamente și chimioterapia poate de asemenea provoca scăderea numărului de celule roșii. Distrugerea celulelor din sânge.

Metode de creștere a hemoglobinei

1) Dieta

– Alimente bogate în fier: carne de vită, ficat, creveți, banane, morcovi, iaurt, pere, spanac, tofu, sparanghel, ananas, fructe uscate, pâine cu cereale, migdale, fructe cu coajă lemnoasă.

– Alimente bogate în Vitamina C: ardei, varză, broccoli, roșii, spanac, portocale, mandarine, grepfruit, mango, căpșuni.

– Alimente bogate în acid folic: varză, germeni de grâu, broccoli, fructe cu coajă lemnoasă.

– Cereale integrale: orez brun, făină de ovăz

– Suc de sfeclă, suc de urzică, suc de orz verde, apă de tărâțe, drojdie de bere

– Fructe de mare: ton, scoici, somn, somon, stridii, sardine

– Gălbenuș de ou

– Produse lactate: lapte bătut, caș li brânză sunt surse bune de hemoglobina

– Legume: sfeclă, spanac, năut, fasole uscată, fasole albă, dovleac și semințe de dovleac

– Fructe: cătina, struguri roșii și negri (sau vin), pepene verde, stafide, grapefruit, mere, banane, portocale, căpșuni, avocado, caise uscate, prune uscate

– Condimente: cimbru, chimen, oregano, busuioc, scorțișoară

– Ciocolată

2) Suplimente alimentare

Suplimentele pentru hemoglobină: fier (20-25 mg pe zi), vitamina B6 (50-100 mg pe zi), vitamina B12 (500-1000 mg pe zi), vitamina C (1000 mg pe zi) sau acid folic (400 mcg pe zi). Fierul ajută la sinteza de hematină, iar vitaminele și acidul folic sunt esențiale pentru producerea de celule roșii din sânge pentru a transporta hemoglobina. Spirulina, câte 4-5 capsule pe zi, timp de 21 de zile.

3) Plante medicinale

Plantele care cresc hemoglobina sunt: urzica, păpădia, salvia, gențiana, coada-șoricelului, ținatură sau Dong Quai. 

Atenție! excesul de fier poate duce cauza simptome grave: greață, vărsături, diaree, stomac deranjat, constipație sau chiar febră și hemoragii, otrăvire și intoxicații.

3) Transfuzie de sânge

Dacă hemoglobina scăzută se datorează pierderii de sânge de la intervenții chirurgicale sau traumatisme, medicul poate recomanda o transfuzie de sânge pentru a înlocui hemoglobina pierdută.

Alimente de evitat

Pentru prevenirea scăderii hemoglobinei, se recomandă odihnă suficientă, evitarea cafelei, ceaiului, laptelui și a băuturilor de tip cola care conțin foarte multe fibre și calciu. Blocantele de fier, alimentele acide și alimentele cu gluten (grâu) pot bloca de asemenea absorbția de fier în organism.

Cautari:
    hemoglobina mica | hemoglobina scazuta | alimente care cresc hemoglobina | Hemoglobina | alimente pthemoglobina scazuta | ce sa maninc pentru gimoglobina |

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. Recomandați la dietă pătrunjelul apoi recomandați evitarea lui…

  2. Am hemoglobina 8,1% ce se poate intampla sau ce inseamna acest lucru multumesc

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.