Regim alimentar gastrita hiperacida – alimente permise si interzise

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului. În urma contractării mușchilor stomacului, pot să apară dureri și vărsături, arsuri la stomac, regurgitație de acid, tulburări digestive, sau chiar sângerări și perforări ale stomacului.

Când gastrita este însoțită de reflux esofagian, se recomandă tinctura de mentă, de roiniță sau de sunătoare. Sunt bune ceaiurile din plante amare – anghinare sau coada-șoricelului.

Regim alimentar gastrita hiperacida - alimente permise si interzise

Regim alimentar gastrita hiperacida – alimente permise si interzise

Gastrita hiperacidă – cauze

Această boală se ivește de obicei din cauza unei igiene alimentare proaste.

Abuzul de condimente – piper, oțet, muștar sau hrean sau de alimente grase și prăjite agresează mucoasa gastrică, provocând o iritare constantă care se finalizează în apariția gastritei.

Un alt obicei dăunător pentru stomac este acela de a mânca prea cald sau prea rece, sau prea repede.

În ultimul caz, nemestecarea până la capăt a alimentelor și ingerarea unor bucăți mari de mâncare poate cauza iritați, în urma prelungirii procesului de digestie.

Mâncatul la ore neregulate, vorbitul la masă sau emoțiile negative pot duce la o perturbare a mecanismului nervos care declanșează secreția gastrică.

De aici iau naștere tot felul de tulburări ale procesului digestiv.

Alcoolul – un factor iritant periculos

Băuturile alcoolice, în special cele consumate pe stomacul gol sau în exces produc o iritare gastrică ce duce la hiperaciditate și contracția mușchilor stomacului.

La fel de nociv este consumul excesiv de tutun.

Regim gastrită hiperacidă

I. Alimente permise

Cele mai bune alimente pentru persoanele suferinde de gastrită hiperacidă sunt: migdalele, semințele de in morcovii, cartofii și varza, iar ca plante medicinale: frunzele de mentă, fructele de fenicul, pătlagina, coada-șoricelului, florile de tei și rădăcină de lemn dulce. 

Mesele trebuie să fie mici și dese, iar mâncare trebuie mestecată bine.

• Băuturi – lapte, ceaiuri medicinale, sucuri naturale de fructe dulci,
• Pâine albă uscată, orez, griș fiert, fulgi de ovăz, mămăligă
• Mâncăruri gătite – piure de cartofi, piureuri de legume, legume fierte pasate (morcovi, dovlecei, mazăre verde)
• Supe mucilaginoase, supe cu lapte sau unt
• Fructe dulci, coapte la cuptor sau compoturi
• Pește slab ( șalău, biban, știucă, lin, păstrăv, crap)
• Ouă fierte moi, omletă în abur
• Brânză de vaci, caș, urdă, unt
• Ulei crud pentru mâncărurile gătite, sau amestecat cu apă pentru înăbușirea legumelor
• Smântână, frișcă, creme, gelatină de fructe, sosuri dietetice
• Biscuiți
• Sare de mare (puțină)

II. Alimente interzise:

Foarte mult irită stomacul fierturile de fasole verde sau de dovleac, deoarece sunt extrem de alcaline.

• Băuturi – alcool, cafea naturală, ceai rusesc, cacao, siropuri, apă de la gheață, lichide fierbinți
• Pâine neagră, pâine proaspătă sau caldă
• Cartofi prăjiți, ochiuri prăjite
• Sosuri cu rântaș prăjit
• Zarzavaturi crude, fructe crude, fructe uleioase
• Mezeluri, conserve
• Carne de porc, de gâscă, de rață, vânat sau pește gras prăjit, afumat
• Supă de oase sau supă de carne, ciorbe
• Aluaturi
• Brânzeturi fermentate sau sărate
• Untură, slănină, grăsime prăjită
• Sare multă, oțet, hrean, muștar, piper, ceapă, boia, murături
• Marmeladă, înghețată, dulceață

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


7 comentarii

  1. horvath cristina

    aici am citit de niste picaturi naturale din ungaria si a diparut o sticluta costa 95 de ron ,ce sa intimplat?

  2. nici rosii, ceapa si usturoi…..

  3. un bun remediu…..pulberea de griu verde….face minuni….echilibreaza ph ul intregului organism….

  4. foarte utile aceste retete .multumesc

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]