Colecistita – Simptome, Cauze, Tratamente Naturiste

Colecistita este o boală inflamatorie a vezicii biliare, care poate să apară mai ales la persoanele care suferă deseori de constipație, icter infecțios sau apendicită (neoperată la timp). Colecistita cronică se produce de regulă din cauza pietrelor la ficat (colecistita litiazică), care duc la inflamarea veziculei biliare, dar poate să apară și în  mod independent de prezența calculilor (colecistită nelitiazică).

Colecistita – Suc de Ridiche Neagră

Colecistita – Suc de Ridiche Neagră

Colecistita – Cauze și tipuri

De cele mai multe ori, colecistita apare în urma unui regim alimentar deficitar: sosuri cu rântaș, prăjeli sau grăsimi.

Atunci când ajung în stomac, aceste alimente produc o iritație acută care blochează procesul de evacuare a veziculei biliare. Femeile tinere (20-30 de ani) sunt cele mai predispuse la astfel de boli.

Există mai multe tipuri de colecistită:

– Colecisită acută infecțioasă
– Volecistită acută toxică
– Colecistită acută gravidică și pueperală
– Colecistită acută alergică
– Colecistită cronică nelitiazică

Colecistita – Simptome

– Jenă sau durere acută în partea dreaptă, sub marginea coastelor cu radiere în spate și înspre umărul drept
– Greață, vărsături, febră
– Colică hepatică (criză de ficat)
– Tulburări ale sistemului nervos (emoții, supărări)

– Balonare după masă
– Constipație și diaree
– Amețeală, astenie, insomnie, depresie, migrene

Netratată la timp, colecistita poate cauza formarea pietrelor de colesterol în vezicula biliară. Acesta este diagnosticul pentru litiază biliară. Pietrele pot crește în mărime treptat dacă vezica rămâne neevacuată mult timp. De aici, ele vor pătrunde în canalele biliare, unde vor cauza dureri acute, și chiar o infecție generală în corp.

Tratamente naturiste colecistită

1. Semințe de in cu apă

Acesta este un remediu cu efecte purgative ușor, pentru eliminarea stării de constipație. Se pun la înmuiat 1-2 linguri de semințe de in într-o jumătate de pahar cu apă și se lasă 10 minute.

2. Ulei de parafină

Acest laxativ natural este indicat în cazul în care persoana în cauză are apendicită. Se iau câte 1-2 linguri de ulei de parafină seara, înainte de culcare.

3. Ulei de măsline

Se iau câte 2 linguri de ulei de măsline în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Apoi se stă culcat pe partea dreaptă un sfert de oră. tratamentul durează 10-15 zile pe lună, și este bun pentru drenajul biliar. Se poate folosi în loc ulei de floarea-soarelui sau de porumb).

4. Suc de ridiche neagră pentru bilă

Pentru a preveni formarea pietrelor și apariția colecistitei, se recomandă sucul de ridiche neagră. Acesta ajută la evacuarea completă a veziculei biliare. Se bea dimineața câte o jumate de pahar de suc de ridiche proaspăt ras pe răzătoare și stors printr-un tifon. După ingerare, se stă culcat pe partea dreaptă 30 de minute. De parcursul zilei se va bea un litru de ceai (mușețel, sunătoare sau sulfină), în afară de apă, supe și alte lichide recomandate pentru curățarea căilor biliare inflamate.

Se vor evita prăjelile, tocăturile (sarmale, chiftele), maioneza, afumăturile, mezelurile, brânzeturile grase sau fermentate, frișca, untura, slănina, peștele gras sau ciocolata și înghețata.

Procesul de vindecare este accelerat dacă pacientul își stabilește un program echilibrat de mese regulate, de somn și de liniște, plus exerciții și mișcare în aer liber, pentru întărirea sistemului nervos.

5.Cura cu apă alcalină și sulfuroasă

În cazul colecistitei, bolnavul poate face cure hidrominerale cu ape alcaline sau alcaino-sulfuroase în stațiunea Herculane, Olănești, Slănic-Moldova, Căciulata sau Călimănești.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.