Cataracta – Simptome, Cauze și Tratamente Naturiste

Cataracta reprezintă o opacifiere a cristalinului din ochi care afectează vederea. Cele mai multe tipuri de cataractă sunt asociate cu îmbătrânirea. Cataracta este foarte frecventă la persoanele vârstnice. Până la vârsta de 80, mai mult de jumătate din populația unei țări poate fi afectată de cataractă.

Cataracta – Simptome, Cauze și Tratamente Naturiste

Cataracta – Simptome, Cauze și Tratamente Naturiste

Ce este cataracta?

Cataracta poate să apară la unul sau la ambii ochi, dar nu se poate răspândi de la un ochi la altul. Într-un ochi sănătos, lumina trece prinl entila transparentă a retinei. Odată ajunsă aici, lumina este transformată în semnale nervoase care sunt trimise la creier. Obiectivul trebuie să fie clar pentru a primi o imagine clară pe retină. Dacă obiectivul este tulbure, așa cum este la cataractă, imaginea pe care o reflecta va fi neclară.

Cataracta – Cauze și Simptome

Cataracta poate începe și la vârsta tinereții, prin întunecarea unei suprafețe mici a lentilei. Riscul acestei afecțiuni crește odată cu vârsta. De-a lungul timpului, ea poate să se extindă și să întunece o suprafață mai mare a ochiului. Fumatul, alcoolul și diabetul sunt trei din cauzele cataractei. Unii medici spun despre cataractă că poate fi cauzată și de o boală a rinichilor. Expunerea prelungită la soare poate de asemenea afecta vederea.

– Vedere neclară sau încețoșată
– Culorile par stinse
– Lumina soarelui, farurilor și lămpilor pare prea luminoasă
– Farurile, lămpile și lumina soare
– Poate să apară un halo în jurul luminii
– Viziune nocturnă slabă
– Vedere dublă sau apariția mai multor imagini într-un singur ochi (acest semn indică o extindere a catarctei)

Cataracta – Tratamente naturiste

1. Bitter suedez

Se unge pleoapa ochiului afectat de cataractă, sau ambii cu bitter suedez

2. Sirop de miere și plante

Se pun 200 g de semințe de mărar, 50 g de rădăcină de valeriană mărunțită și 500 g de miere într-un borcan de 3 litri și se amestecă. Se toarnă peste ele 2 litri de apă și se lasă 24 de ore la macerat. Se strecoară printr-un tifon curat și siropul extras se păstrează în sticluțe. Se ia câte o linguriță, de 3 ori pe zi, înainte de masă.

Se poate folosi și miere simplă. Se pune în fiecare seară câte o picătură de miere în ochi, folosind o pipetă. Tratamentul durează 10-15 zile, urmat de o pauză de 10-15 zile, apoi se reia.

3. Ulei de pin

Se pune în ochiul afectat câte o picătură de ulei de pin zilnic, timp de 10-15 zile.

4. Baie de aburi pentru cataractă

Se amestecă următoarele plante:

– 30 g de soc
– 20 g de mușețel
– 20 g de odolean
– 20 g de silur
– 10 g de verbină

Se pun 5 linguri din acest amestec de plante într-un litru de vin alb înfierbântat (nu clocotit). Se stă cu ochii închiși deasupra vasului, pentru a permite aburului să pătrundă asupra ochilor.

5. Ceai din 4 plante

Se amestecă în părți egale urzică, gălbenele, coada-calului și ventrilică. Se beau câte 3 căni de ceai pe zi. Pentru efecte sporite, se adaugă în fiecare cană câte o linguriță de bitter suedez.

6. Băi cu coada-calului

Se pun 100 g de coada-calului uscată sau 2,5 kg de plantă proaspătă la macerat în apă rece, cât să acopere planta. Se lasă peste noapte, iar a doua zi se pune preparatul la încălzit. Se strecoară și se toarnă lichidul în apa din cadă.. Se stă 10-20 de minute. Apa trebuie să acopere regiunea rinichilor, fără să ajungă la zona inimii. După baie, nu se folosește prosopul, ci se îmbracă ud în halat și se stă culcat o oră învelit.

7. Tratament cu salvie

În paralel cu toate aceste tratamente, se poate folosi salivă. Se umezesc degetele arătătoare de la mâini (bine spălate înainte) și se freacă pe pleoape, în jurul ochilor. Saliva are un conținut alcalin și ajută în vindecarea cataractei.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

6 comentarii

 1. Grimi Mariana Spiridon

  Toate bune numai ca …
  – la pct.6 – 100 gr. coada calului uscata = 2,5 kg. planta uscata ?
  – se foloseste ca baie pana acopera zona rinichilor si
  pentru cataracta ?
  – la pct.7 – tratamentul este cu “saliva” sau cu “salvie” ?

  Toate cele bune,
  Cu stima
  Grimi Mariana Spiridon

  • 6) Așa cum scrie, 100 g de plantă uscată, sau 2,5 kg de plantă proaspătă.

   Da, baia cu coada-calului este pentru cataractă. Ideea este că apa nu trebuie să atingă zona inimii. Acest lucru este general valabil la băile cu coada-calului.

   7) Tratamentul este cu salivă (scuipat), nu cu planta numită salvie.

 2. in final , cu ce se umezesc pleoapele cu saliva sau salvie ?

 3. de uleiul de pin am citit mai sus , dar salvia …

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.