Țelina ca Medicament – Proprietăți și Beneficii Senzaționale

Țelina (Apium graveolens L) este o plantă de salată importantă, care deține proprietăți medicinale surprinzătoare. Țelina este printre puținele legume care au fost cultivate și folosite de la început ca medicament pentru diverse boli, încă din secolele XVI-XVII, îndeosebi în grădinile din Anglia.

Țelina (Apium graveolens L)

Țelina (Apium graveolens L)

Țelina – Proprietăți curative

Cuvântul țelină este derivat din latină, unde “celeri” înseamnă a acționa rapid, și probabil aceasta se referă la proprietățile sale terapeutice eficiente.

Țelina este una din cele mai bune surse de săruri minerale și vitamine. Frunzele verzi și rădăcina au un conținut echilibrat de proteine, grăsimi bune minerale, fibre, carbohidrați și vitamine: B, C, caroten, fier, calciu și fosfor.

Toate acestea pe lângă o bună concentrație de hormoni din plante și uleiuri esențiale care dau țelinei mirosul și gustul specific. Aceste uleiuri ajută la reglarea sistemului nervos, având proprietăți calmante. Semințele de țelină reduc flatulența, cresc secreția urinei și sunt un bun laxativ, stimulent și tonic.

Tratamente naturiste cu țelină

1. Artrită

Datorită conținutului mare de sodiu, țelina este un medicament bun pentru artrită. Sodiul organic poate preveni și reduce riscul de formare a depozitelor artritice. Pentru rezultate optime, se recomandă consumul de țelină sub formă de suc proaspăt extras. Sucul se prepară îndeosebi din frunze de țelină.

2. Reumatism și gută

Elementele alcaline din țelină sunt mai mari decât cele acide. Prin urmare, este o plantă foarte eficientă în bolile cauzate de aciditate și toxemie, cum este reumatismul sau guta. Un extract lichid al semințelor este mai puternic decât consumul de țelină ca atare. Se administrează așadar în acest caz sub formă de suc de semințe de țelină.

3. Afecțiuni nervoase

O utilizare regulată a sucului de țelină combinat cu suc de morcov este un mod ideal de a ajuta la tratarea afecțiunilor nervoase cauzate de degenerarea învelișului sau capacului de protecție al nervilor. Sucul de țelină ajută la restabilirea acestora în condiții normale, atenuând astfel bolile asociate.

4. Boli de sânge

Țelina este o plantă medicinală extrem de valoroasă în bolile sângelui, cum este anemia, leucemia, boala lui Hodgkin sau hemofilia, toate cauzate de elementele minerale anorganice și sărurile acumulate în organism prin intermediul unor alimente devitalizate și sedative.

Această plantă este foarte bogată în magneziu și fier, o combinație prețioasă pentru celulele sângelui. Sucul de țelină, în combinație cu suc de morcov ar trebui consumat ca tratament pentru aceste afecțiuni.

5. Tulburări respiratorii

Țelina este renumită pentru proprietățile antispastice, fiind recomandată în tratamentul astmului bronșic, bronșită, pleurezie și tuberculoza. Semințele de țelină dețin aceleași proprietăți.

6. Indigestie

Semințele de țelină sunt un remediu eficient pentru indigestie. Se pune o linguriță de semințe la înmuiat într-un pahar de lapte bătut timp 5 6 ore, și apoi se pisează sau se macină. Se consumă acest tratament pentru calmarea stărilor de indigestie.

Țelina ca Medicament

Țelina ca Medicament

7. Afecțiuni renale și pietre la rinichi

Țelina este un aliment valoros pentru persoanele care sunt predispuse la formarea de pietre la vezică biliară sau rinichi. Consumul regulat de țelină previne formarea calculilor.

8. Slăbiciune generală

Pulberea de rădăcină uscată de țelină (măcinată prin râșnița de cafea) este un tonic eficient în slăbiciunea generală sau malnutriție. Se amestecă o linguriță de pulbere de țelină cu o lingură miere și se ia de 2 ori pe zi.

9. Insomnie

Sucul de țelină amestecat cu o lingură de miere reprezintă o băutură încântătoare pentru persoanele care nu pot dormi noaptea. Acest amestec se ia seara, înainte de culcare, pentru a beneficia de un somn liniștit, relaxat și odihnitor.

Rețete cu țelină 

Țelina poate fi consumată fie crudă în salate sau sub formă de suc, fie fiartă, la supe. Are un gust delicios cu maioneză, smântână sau unt, în tocănițe sau sosuri.

Atenție! Preparatele cu țelină sunt contraindicate pe perioada sarcinii.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.