Tinctură Pentru Răceală și Gripă – O Rețetă Simplă
Există foarte multe plante medicinale care pot fi crescute la curte sau la ghiveci, pentru a le folosi în farmacia naturistă din casă. Roinița, salvia și ungurașul sunt doar 3 exemple de ierburi cu proprietăți medicinale uimitoare care pot fi cultivate în grădina personală. Acestea se găsesc extrem de ușor și la magazinele naturiste.
Plante medicinale folosite
1. Roinița (Melissa officinalis) este o plantă faimoasă pentru proprietatea de a trata tot felul de afecțiuni ale sistemului nervos. Ea are de asemenea efecte antiseptice, și este recomandată adesea în combinație cu alte plante medicinale în tratamentul gripei și răcelilor.
2. Ungurașul (Marrubium vulgare) se dezvoltă bine într-o varietate mare de climaturi. Este un remediu vechi, utilizat frecvent ca expectorant natural în cazuri de tuse, răceală sau gripă de sezon.
3. Salvia (Salvia officinalis) este cunoscută cel mai bine datorită utilizării ei ca plantă culinară. Capacitățile sale vindecătoare nu sunt însă mai prejos. Adăugată la această tinctură, salvia își exercită efectele sale antiseptice puternice prin care poate ajuta la vindecarea durerilor în gât și a amigdalitelor.
4. Echinacea nu crește prin grădini, dar se poate achiziționa de la farmaciile naturiste, sub formă de rădăcină uscată. Este și ea parte din această rețetă minunată. Rădăcina de Echinacea este de departe una din cele mai populare și eficiente plante cu proprietăți imuno-consolidante. Echinacea luptă împotriva infecțiilor și bolilor asociate ca nicio altă plată!
Rețetă Tinctură pentru Răceală și Gripă
Ingrediente:
• 60 g de rădăcină de Echinacea uscată
• 30 g de roiniță
• 30 g de unguraș
• 30 g de salvie
• 100 ml de vodcă (sau un amestec de 60% glicerină vegetală și 40% apă)
Mod de preparare:
Se toacă toate ierburile mărunt și se pun într-un borcan de sticlă. Peste ele se toarnă alcoolul sau amestecul de glicerină, până se umple recipientul. Acesta trebuie să fie cel puțin cu 1-2 cm deasupra amestecului de plante. Se pune capacul și agită borcanul până când ierburile sunt bine omogenizate.
Se pune pe borcan o etichetă cu data și numele preparatului. Borcanul se lasă la loc însorit, pe o fereastră la soare timp de 2-6 săptămâni. Se agită zilnic. La final se strecoară printr-un tifon și plantele se presează pentru a elimina tot lichidul absorbit.
Tinctura astfel extrasă se depozitează în sticluțe închise la culoare și se păstrează la loc rece și întunecat. Termenul de valabilitate este de 5 ani.
Mod de administrare
Doza pentru adulți. La primele semne ale răcelii sau gripei, se ia câte un sfert sau o jumătate de linguriță de tinctură, la fiecare 30 de minute, până la dispariția simptomelor.
Doza pentru copii. Doza pentru cei mici se calculează astfel: se adaugă 12 la vârsta copilului, apoi se împarte la vârsta lui naturală. De pildă, la un copil de 6 ani, metoda de calcul este: 6+12=18. 18:6=3. Copilului i se va administra așadar 30% din doza pentru adulți.