Răceli de Sezon, Imunitate – Rețete Naturiste Deosebite

Răceli de Sezon, Imunitate – Rețete Naturiste

Răceli de Sezon, Imunitate – Rețete Naturiste

1) Răceli de sezon, viroze respiratorii

• Ceai de tei, preparat din 1-2 lingurițe de flori de tei la o cană de apă.
• Ceai de ciuboțica-cucului. Se prepară prin infuzare, sau sub formă de decoct, din rădăcină de ciuboțica-cucului.
• Ceai de ghințură. Se prepară un decoct dintr-o linguriță de plantă la jumătate de litru de apă. Ceaiul se bea pe toată perioada zilei, pentru scăderea febrei.
• Ceai de brusture. Se prepară un decoct din 2 linguri de rădăcină de brusture la 500 ml de apă. Se bea pe parcursul zilei, contra febrei.

2) Leacuri pentru tuse

• Ceai de scai vânăt. Se prepară sub formă de decoct, din 2 linguri de plantă la o cană cu apă. Se iau câte 3-4 linguri, în mai multe reprize pe zi. Scaiul-vânăt se mai poate combina cu castan comestibil, roua-cerului (Drosera)și cimbru de grădină în cantități egale, pentru tuse seacă. Se pun 2 lingurițe de amestec la o cană de apă.
• Ceai de fenicul. Se prepară prin infuzie dintr-o jumătate de fructe de fenicul la o cană de apă clocotită. Se iau câte 3-4 linguri, de mai multe ori pe zi.
• Ceai de cimbru. Se prepară prin infuzie, și se beau câte 3-4 căni pe zi, îndeosebi pentru tuse.
• Ceai de rădăcină de lemn-dulce, rădăcină de nalbă mare, anason (fructe), lumânărică (flori) și podbal (frunze). Se pun 2 lingurițe din acest amestec la o cană de apă clocotită și se infuzează. Se beau câte 2-3 căni pe ceai pe zi.

3) Inhalații cu plante și uleiuri pentru răceală și gripă

• Inhalațiile cu plante medicinale dau roade bune de la primele utilizări, când simptomele răcelii sunt minore. Se folosesc următoarele plante: mușețel, mentă, pin, cimbru sau cimbrișor, levănțică sau jneapăn. Toate aceste plante se pot folosi individual sau în amestec. Se folosesc de regulă câte 2 linguri de plantă sau amestec la un litru de apă clocotită. Se inspiră vaporii 20-30 de minute, până la răcirea ceaiului, având un prosop pe cap.

• Uleiurile esențiale sunt și mai eficiente în reducere simptomelor gripei și răcelii. Eucaliptul, pinul, bradul, molidul și isopul sunt uleiuri volatile cu efecte antiinflamatorii și decongestive care pot elibera și curăța sinusurile, fluidifica și elimina secrețiile nazale, dezinfecta și grăbi vindecarea căilor respiratorii. Se folosesc 2-3 picături de ulei la un vas cu apă clocotită. se inspiră vaporii ca la o inhalație normală.

4) Scorțișoară, ghimbir, oregano și miere

• Condimentele pe care le adăugăm cu atâta plăcere în mâncărurile de zi cu zi, pot fi arme de un real ajutor în combaterea gripei și simptomelor neplăcute ale răcelilor de sezon. Scorțișoara, cuișoarele, usturoiul, ghimbirul, chimenul negru și oregano sunt doar câteva nume de plante aromatice care ne pot ajuta. Pentru sporirea efectelor, condimentele trebuie amestecate cu miere de albine. De pildă, se pot combina 100 ml de miere cu câteva picături de ulei de oregano, puțină scorțișoară și ghimbir ras. Din acest amestec se ia câte o lingură la fiecare oră.

5) Capsule cu usturoi

• În loc de antibiotice, se poate folosi usturoiul. Capsulele cu usturoi s-au dovedit extrem de bune atât în prevenirea răcelilor, dar și în tratarea celor acute. Cele mai bune efecte le dau capsulele de usturoi administrate cu Vitamina C.

6) Ulei de chimen

• Se ia câte o capsulă de ulei de chimen negru (400-500 mg), de 3-4 ori pe zi. La copii, se administrează capsule de câte 100 mg, tot de 3-4 ori pe zi. Este un produs la fel de puternic ca și usturoiul, antibioticul naturii.

7) Lăptișor de matcă

• Se poate lua lăptișor de matcă crud sau sub formă de pulbere liofilizată dimineața, în fiecare zi. amestecat cu polen crud, lăptișorul de matcă este mult mai eficient.

8) Păstura, propolis

• Pentru întărirea sistemului imunitar, se pot lua câte 2 lingurițe de păstură pe zi. Tinctura de propolis este ideală pentru răceli vechi. Infecții în gât, adulți și copiii. Picăturile se calculează în funcție de masa corporală. De pildă, dacă cineva are 54 de kilogram, va lua câte 54 de picături de tinctură de propolis pe zi, în trei reprize: dimineața, la prânz și seara.

9) Diferite tipuri de miere de albine

• Mierea de lucernă este bună pentru rino-faringită și astm.
• Mierea de brad sau de pin se ia în caz de infecții respiratorii ușoare sau grave.
• Pentru eliminarea secrețiilor nazale, se ia miere de castan sălbatic.
• Pentru tuse și gât iritat, se recomandă mierea de trifoi.

10) Miere și propolis

• Se amestecă 30 de picături de tinctură de propolis cu suc Noni și o lingură de miere de albine. Se ia câte un amestec de acest gen de 4-5 ori pe zi, pentru infecții virale.

11) Siropuri pentru tuse

• Se pune o linguriță de miere de albine, 5 grame de sare gemă și 2 lingurițe de semințe de anason la fiert cu o cană de apă. După fierbere și răcirea preparatului, se obține un sirop din care se iau câte 2 linguri, din 2 în 2 ore.

• Se pune la fiert o lămâie în puțină apă, timp de 10 minute. Se taie în două, se stoarce zeama și se adaugă într-un pahar cu miere. Se adaugă și 2 linguri de glicerină. Se ia câte o linguriță înainte și după mesele principale ale zilei.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.