Ceaiul de Coada-Calului – O Licoare Miraculoasă
În cazul hemoragiilor, vărsăturilor cu sânge, afecțiunilor renale, vezicale și pietrelor sau nisipului, coada-calului este o plantă inegalabil de tămăduitoare.
Recomandările preotului Kneipp cuprind o gamă largă de boli și simptome, de la răni necrozate și osteoporoză, până la abcese canceroase. Performanța acestei plante este cu adevărat uimitoare.

Coada-calului (Equisetum arvense)
Coda-calului – proprietăți
Coada-calului (Equisetum arvense) spală, curăță, dizolvă, arde și elimină cu succes tot ce este stricat și dăunător sănătății.
La nivel extern, planta poate fi folosită umedă și caldă sub formă de cataplasme, aplicată pe locul care necesită vindecare, învelită în cârpe ude.
Un alt preot-medic renumit este preotul elvețian Kunzle, care recomanda tuturor oamenilor care încep să pășească pragul maturității vârstei să înceapă să consume zilnic câte o cană de ceai de coada-calului.
Această băutură trebuie să devină un obicei zilnic, permanent, deoarece ajută la remedierea durerilor reumatice, de artrită, a nevralgiilor și a altor simptome cauzate de vârstă.
Ceaiul de coada-calului administrat intern poate vindeca cele mai grave hemoragii și vărsături de sânge, în ce mai scurt timp, aproape pe loc.
Pentru hemoragiile pulmonare, metroragii (hemoragii uterine neregulate), hemoragiile stomacale și hemoroidale, se prepară un ceai mai concentrat. La o ceașcă de apă, se folosește o linguriță cu vârf de coada-calului. Pentru hemoroizi, ceaiul se prepară din 2-3 lingurițe cu vârf de plantă.
Plămânul afectat de bronșită cronică și tuberculoză poate fi vindecat cu ceai de coada-calului datorită aportului de acid silicic. Inclusiv tumorile maligne pot fi stopate prin consumul îndelungat de ceai de coada-calului.
Vaporii unei infuzii de coada-calului lăsați să acționeze asupra vezicii pot vindeca fără tăgadă răcelile vezicale și durerile spastice. În acest caz, bolnavul este învelit într-un halat de baie timp de 10 minute. Aceiași aburi fierbinți de coada-calului pot face minuni în cazul celor care nu mai pot urina și resimt din această cauză dureri cumplite. La hidropizie, se beau câte 5-6 cești de ceai de coada-calului cu înghițituri mici, repartizate pe parcursul unei zile. Tratamentul se face timp de 4-5 zile în șir. Urina se elimină cu ușurință.
Cum se prepară ceaiul de coada-calului
Conform rețetei Mariei Treben, ceaiul de coada-calului se prepară prin infuzie. Se folosește o linguriță cu vârf de coada-calului la un litru de apă. Se opărește și se lasă să stea puțin la infuzat. Ceaiul este bine să se bea cu înghițituri mici, pentru a asimila mai bine substanțele binefăcătoare ale plantei.
Precauții
Oamenii de știință recomandă publicului larg să folosească această plantă doar sub formă de produse standardizate, controlate, din farmacii sau magazinele naturiste. Asta deoarece este foarte greu să faci diferența între speciile sigure și speciile periculoase. De pildă, specia Equisetum palustre, cunoscută și sub numele de barba-ursului este toxică și nu trebuie consumată intern.