Tinctură de Merișor – Rețetă Pentru Infecții Urinare, Diabet, Reumatism
Merișorul (Vaccinium vitis idaea L) este o plantă renumită în fitoterapie pentru capacitatea de a preveni și trata infecțiile, datorită proprietăților antiseptice puternice. Frunzele plantei conțin taninuri cu capacități antibacteriene deosebite și antioxidanți care luptă împotriva infecțiilor.
Cuprins
Merișor – Proprietăți
Planta are efecte antiseptice urinare, diuretice, antiinflamatoare, diaforetice, expectorante, antitusive și dezinfectante. Merișorul în sine se apără foarte bine de bacterii, fungi, viruși și intemperii, fiind o plantă extrem de puternică. În scop terapeutic se folosesc atât frunzele, cât și fructele, care au aspectul asemănător cu cel al afinelor, doar că sunt roșii. Frunzele se pot recolta pe tot parcursul anului, însă cel mai pline de substanțe nutritive sunt la începutul toamnei. Se rup și se întind la uscat în strat subțire pe un ziar, apoi se păstrează în pungi de hârtie. Fructele se pot consuma crude, sau prin conservare într-un borcan cu apă.
Rețetă Tinctura de Merișor
Tinctura de merișor se poate prepara acasă folosind 20 de linguri de pulbere de frunze de Merișor (obținută prin măcinare la râșnița de cafea). Acestea se pun într-un borcan cu filet, și deasupra se adaugă 500 ml de alcool alimentar de 50 de grade. După ce s-a închis borcanul ermetic, se lasă la macerat vreme de 14 zile, la loc călduros. Se strecoară și se depozitează în sticluțe mici, închise la culoare.
Mod de administrare
Se ia câte o linguriță de tinctură de Merișor, de 3-4 ori pe zi, diluată cu 100 ml de apă, pe stomacul gol.
• Infecții ale tractului respirator
Tinctura de Merișor se poate administra și pentru tuse, bronșite sau traheobronșite. Este un bun antiseptic pentru cavitatea bucală. În acest caz, se fac spălături bucale cu o soluție de 4 lingurițe de tinctură de Merișor diluată în jumătate de pahar de apă, de 2-3 ori pe zi.
• Diabet
Se iau câte 2 lingurițe de tinctură de Merișor, de 4 ori pe zi, diluate în 200 ml de apă. Este un leac hipoglicemiant bun, care ajută la reglarea glicemiei în cazul diabeticilor. Merișorul previne de asemenea complicațiile cardiovasculare care pot să apară din cauza diabetului.
• Pietre la rinichi, infecții urinare
Merișorul are proprietăți diuretice extraordinare, prin care spală la propriu rinichii și ajută la mărunțirea și eliminarea calculilor renali. Se iau câte 6 lingurițe de tinctură de Merișor pe zi, diluate în 100 ml de apă. Tratamentul durează 3 săptămâni. Tinctura de Merișor se poate lua ca adjuvant și pentru inflamaţii urogenitale (leucoree).
Tinctura de Merișor este un bun adjuvant și în infecții ale tractului urinar: cistită, nefrită, pielonefrită sau uretrită. În nefrite și pielite se ia câte o linguriță de tinctură de Merișor diluată în 200 ml de apă, de 4-6 ori pe zi. Tratamentul durează o lună, urmată de 10 zile pauză. Pentru rezultate mai bune, înainte de administrarea tincturii, se ia câte un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Acest lucru ajută la alcalinizarea urinei. Sunt excelente și băile de șezut de 10-20 de minute cu un 1-2 litri de infuzie combinată de Merișor.
• Reumatism, gută
Se iau câte 6 lingurițe de tinctură de frunze de Merișor în combinație cu fructe de ienupăr (amestecate în părți egale). Tratamentul durează 3 luni. Efectele sunt de eliminare a ureei din țesuturi și reducerea crizelor dureroase. Datorită efectului depurativ și antiinflamator, acest leac ajută la recăpătarea mobilității articulațiilor.
Contraindicații
Tinctura de Merișor și alte preparate de Merișor administrate intern nu sunt recomandate femeilor gravide sau celor care alăptează, decât la sfatul medicului. Persoanele care suferă de constipație acută trebuie să se ferească de asemenea de tratamente interne cu frunze Merișor.
Dar fructele au ceva proprietati consumate crude sau uscate si pentru ce boli sunt bune?