Bomboane din semințe de dovleac, un desert natural care îți deparazitează corpul – dr. Cristina Mirică
Detoxifierea este un subiect de maxim interes pentru nutriționiști, medici și pacienți deopotrivă. Un capitol foarte important este deparazitarea.
Aceasta ar trebui făcută în mod regulat, prin mijloace naturale.

Imagine sugestiva: Bomboane seminte dovleac anti-parazitare: 8photo
Semințele de dovleac sunt eficiente în curățarea intestinelor și nu au efecte secundare sau toxice. Un mod plăcut de a le consuma este sub forma unor bomboane sau praline făcute în casă.
Rețeta de mai jos este recomandată de dr. Cristina Mirică, nutriționist și expert în hidrocolonoterapie. Are efecte antiparazitare și laxative.
Bomboane deparazitare din semințe de dovleac – rețetă
Ingrediente
• 1 cană de semințe de dovleac crude (vi le recomand pe acestea)
• 1 cană de prune uscate
• 1 lingură de tărâțe de psyllium (vi le recomand pe acestea)
Mod de preparare
Semințele de dovleac se pun în vasul unui blender sau mini-robot / tocător. Se adaugă prunele uscate (fără sâmburi) și tărâțele de psyllium.
Mixați până când ingredientele se mărunțesc și formează o compoziție lipicioasă, ca o pastă.
Umeziți palmele cu puțin ulei de cocos sau apă și modelați compoziția sub forma unor bile. Le puteți face mai mici sau mai mari, însă dimensiunea potrivită este cea similară unor nuci.
Opțional, bomboanele din semințe de dovleac se pot da prin fulgi de cocos, pudră de roșcove sau cacao, sau prin semințe de dovleac măcinată fin (făină de dovleac).
Se păstrează într-un borcan de sticlă cu capac în frigider. Dr. Mirică recomandă câte o bomboană pe zi. Cel mai bine este să le consumați dimineața, pe stomacul gol.
Ulterior este indicat să beți minim un pahar cu apă. Atunci când creșteți aportul de fibre în dietă, este crucial să creșteți și aportul de apă. În caz contrar, veți putea ajunge la constipație.
Tărâțele de psyllium sunt foarte bogate în fibre, de aceea trebuie să beți mai multă apă când le introduceți în alimentație.
Se poate face o cură de 5 zile, care se va relua după o pauză de 3 zile. În total sunt recomandate 3-4 cure, cu paza sugerată între ele.
Beneficiile ingredientelor
Semințele de dovleac au proprietăți vermifuge cunoscute din vechime, fiind utilizate în tratamentul natural al viermilor sau paraziților intestinali.
Secretul lor constă în conținutul de cucurbitacină. Această substanță stopează paraziții intestinali și ajută la expulzarea lor din organism.
Pe lângă acțiunea lor anti-parazitară, semințele de dovleac au și efecte laxative, diuretice și nutritive. Profesorul dr. Constantin Pârvu le recomandă în următoarele afecțiuni:
→ limbrici
→ oxiuri
→ tenie
→ ascaridioza (viermi ascaris lumbricoides)
→ dispepsie
→ constipație
→ enterite
→ dizenterie
→ hemoroizi
→ prostatite
→ adenom de prostată
→ diabet
→ insomnie
→ afecțiuni cardiace
Autorul notează că aceste semințe sunt lipsite de toxicitate. De aceea le recomandă în cantități mari. Pentru a-și face efectul deparazitar, recomandă consumul a 150-200 g pe zi pentru adulți, și 100 g pe zi pentru copiii de vârstă școlară.
Dr. Pârvu spune că această cantitate se va lua dimineața, într-o doză unică. La 2 ore distanță se va administra un purgativ, precum ulei de ricin, sau un ceai laxativ.
Prunele uscate au efect laxativ și stimulează eliminarea scaunului și a toxinelor.
Tărâțele de psyllium mătură practic aparatul digestiv, facilitând curățarea acestuia de paraziți și deșeuri intestinale.
Această rețetă nu este indicată de cei care au colon iritabil sau inflamații intestinale.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturale pentru paraziți intestinali, pe care vă recomand să le încercați:
10 plante care scot paraziții din corp – fitoterapeutul Oana Pop
Nikvorm sirop – remediu din medicina indiană pentru paraziți intestinali, bacterii, ciuperci
Cura cu pelin contra paraziților intestinali
Tinctura de nucă neagră – cel mai puternic deparazitar?
Surse articol:
1. Hidrocolonoterapie: https://www.instagram.com/p/DEnOuWSICZb/
2. Prof. dr. Constantin Pârvu, Dovleac, Universul Plantelor – Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, pp. 188