Tromboflebita – Cauze, Factori de Risc, Tratamente Naturiste

Tromboflebita sau tromboza venoasă apare atunci când se formează un cheag de sânge în venele profunde de la nivelul gambei, și se pot răspândi la venele profunde ale coapsei.

Rareori, ele pot să apară în alte vene profunde, cum sunt cele ale brațelor. Tratamentele pe bază de plante pot ajuta la prevenirea și tratarea trombozei venoase profunde.

Tromboflebita – Cauze, Tratamente Naturiste

Tromboflebita – Cauze, Tratamente Naturiste

TROMBOFLEBITA – SIMPTOME

Venele profunde trec prin centrul piciorului și sunt înconjurate de un strat de mușchi. Cele mai multe tipuri de cheaguri de sânge care apar în cazul tromboflebitei sunt mici și nu prezintă complicații.

Comparativ cu cheagurile de sânge mici de la picioare, cheagurile de sânge ale coapsei prezintă un risc mai mare de desprindere și atingere a plămânilor, când pot cauza embolie pulmonară.

• umflarea piciorului afectat
• dureri la nivelul membrului afectate
• înroșirea locului afectat

> Potențiale complicații ale tromboflebitei

Embolie pulmonară. Este cea mai gravă complicație a tromboflebitei și se produce când o bucată de cheag de sânge se rupe și se deplasează prin vasele de sânge până la plămâni, unde poate bloca o arteră pulmonară, cauzând dureri în piept, dificultăți de respirație sau tuse cu flegmă și sânge

Sindromul post – trombotic. Apare dacă tromboflebita afectează valvele din venele profunde, când venele sângele în loc să curgă în sus, se scurge în partea inferioară a piciorului, cauzând dureri pe termen lung, umflături, sau chiar ulcere la picior.

Ischemie la nivelul membrelor. Aceasta este o complicație mai rară, care apare numai în cazurile severe de tromboflebită. Cheagurile de sânge pot face ca presiunea de la nivelul venei să devină foarte mare, blocând astfel fluxul sangvin în artere. Astfel, din ce în ce mai puțin oxigen ajunge la la piciorul afectat.

> Factori de risc

Riscul de a suferi de tromboflebită este mai mare la persoanele peste 40 de ani, obeze, înalte, femeile însărcinate, care au un copil, sau la cele care sunt imobilizate pentru o perioadă mai lungă de timp. Alți factori de risc de a dezvolta un cheag de sânge într-o venă sunt: istoricul familial, trombofilia, boli de sânge, probleme de circulație, o intervenție chirurgicală sau un accident recent, contraceptive cu estrogen, terapia de substituție hormonală.

> Medicamente și măsuri preventive pentru tromboflebită

Tratamentele convenționale pentru tromboflebită înseamnă administrarea de medicamente anticoagulante, cum sunt warafina sau heparina. Acestea modifică produsele chimice din sânge pentru a opri formarea cheagurilor. Ciorapii cu compresie sunt de asemenea recomandate pentru calmarea durerilor și reducerea umflăturii de la picior, sau pentru prevenirea sindromului post-trombotic.

Tromboza venoasă poate fi prevenită prin plimbări scurte zilnice, exerciții pentru mușchii picioarelor (îndreptare degetelor de la picioare, glezne), purtarea de haine confortabile, consumul mare de apă, evitarea cafeinei, alcoolului și somniferelor.

_________________________

TROMBOFLEBITA – TRATAMENTE NATURISTE

Există multe plante care pot fi utilizate pentru tromboflebită. Rozmarinul, coada șoricelului, zmeura și lucerna pot ameliora îmbunătăți oxigenarea sângelui. Păducelul, gura-lupului și valeriana dilată vasele de sânge și stimulează circulația.

Ginkgo Biloba este o alta plantă renumită pentru efectul de reglare a circulației sangvine, fiind de altfel un antioxidant puternic. Rădăcina de ghimbir ajută la relaxarea mușchilor din jurul vaselor de sânge, ușurând fluxul de sânge de la nivelul brațelor și picioarelor. Două substanțe din sucul de lămâie – citricele și polifenolii ajută la prevenirea tromboflebitei prin îmbunătățirea circulației sângelui.

_________________________

– Printre leacurile prescrise de Maria Treben, am găsit următoare rețetă: se unge locul cu alifie de filimică într-un strat gros (cât muchia unui cuțit), și se pun comprese cu bitter suedez deasupra. După vindecare, se recomandă băile de picioare cu urzici, pentru o mai bună irigare sangvină. Bitterul suedez curăță sângele și stimulează circulația.

– Tot Maria Treben recomandă frunzele de pătlagină, care pot vindeca orice rană, inclusiv cele provocate de ulcer varicos. Se pun frunze de pătlagină zdrobite pe locul afectat zilnic.

– Piperul Cayenne (piperul roșu) ajută la subțierea sângelui, reducerea tensiunii arteriale și creșterea fluxului de sânge în tot corpul. Se poate folosi Piper Cayenne cu ghimbir și pătlagină sub formă de cataplasmă, care se aplica direct pe zona afectată. Cayenne reduce în mod eficient durerea atunci atunci când este aplicat direct pe piele, și de aceea este adesea folosit în tratarea artritei și a reumatismului.

– Cremele cu castan porcesc sunt de asemenea utile pentru persoanele cu probleme circulatorii asociate cu varice. Usturoiul ajută la subțierea sângelui și la eficientizarea circulației, fapt care reduce riscul de coagulare.

– O lingură de ulei ficat de cod pe zi cu 400 IU de Vitamina E poate preveni formarea cheagurilor de sânge.

_________________________

Atenționări importante

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune gravă, care poate duce la complicații de sănătate. De aceea este recomandat să se apeleze la medicul specialist în cazul în care simptomele sunt foarte dureroase. Femeile gravide trebuie să ceară sfatul medicului înainte de folosirea plantelor medicinale, deoarece unele din ele pot avea efecte adverse.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.