Apa de ovăz – leac pentru întărirea minții și voinței, care te ajută să scapi de dependențe și de obiceiurile rele
Știați că banalul ovăz ar putea să ne ajute în demersul de renunțare la anumite vicii sau dependențe?
Acest aliment este înzestrat cu proprietăți adaptogene, ceea ce înseamnă că ajută organismul să se adapteze mai ușor la situațiile de stres din interior sau exterior.
Cuprins
Plantele adaptogene utile în adicții
Adicția este o formă de dependență care poate lua chipul mai multor vicii. Unii sunt dependenți de tutun, alții de alcool, alții de droguri, de dulciuri sau mâncare în general.
Toate adicțiile au la bază o formă de stres, o tulburare a sistemului nervos care trebuie remediată. Plantele cu efect adaptogen, antistres și calmant ne pot de folos în această situație.
Ele pot ajuta la reducerea simptomatologiei de sevraj, precum pofte incontrolabile, schimbări de dispoziție, anxietat sau chiar depresie.
Ovăzul – un neurotonic extraordinar
Un alt remediu eficient în lupta cu o anumită dependență este ovăzul. În mod cu totul neașteptat, acest aliment are un efect fortifiant, în special la nivel mental.
Diverși autori susțin că ovăzul ajută la întărirea voinței, susținând astfel organismul în efortul de a renunța la anumit obicei nociv.
Potrivit dr. Marisa Mariciano –botanist naturopat, ovăzul are diverse acțiuni medicinale:
• antidepresive
• anxiolitice
• nervine
• tonice nervoase
• troforestorative
• nutritive
• hipolipidemiante
• emoliente
• cardiotonice
• antispasmodice
Părțile aeriene ale ovăzului sunt cele mai bune. Acestea se recoltează înainte de înflorire (boabele aflate în stare de lapte).
Dr. Marisa Marciano spune că ovăzul combate anxietatea și oboseala. Acesta hrănește efectiv sistemul nervos, mai ales atunci când traversăm episoade intense de stres. Tonifică întregul sistem nervos central, având deopotrivă efecte relaxante și stimulante.
Este util în debilitate nervoasă, epuizare, depresie, surmenaj, moleșeală sau lâncezeală.
Paiele verzi de ovăz sau ovăzul verde sunt bogate în saponine și alcaloizi care au efecte neurotonice și adaptogene.
Într-o carte cu remedii naturale casnice, apărută în anul 2024, am găsit apa de ovăz. Cartea cuprinde peste 100 de rețete de vindecare, bazate pe plante, alimente, uleiuri esențiale și alte ingrediente naturale.
Acest leac este recomandat persoanelor care suferă de diferite adicții. În plan fizic, apa de ovăz ajută la ameliorarea simptomelor de diaree sau cistită.
Cumpără fulgi de ovăz fără gluten
Apă de ovăz – rețetă
Ingrediente
• 1 lingură de ovăz
• 1 cană de apă călduță
Mod de preparare
Amestecați ovăzul și apa într-un bol. După 20 de minute se amestecă și se strecoară printr-un tifon. Lichidul obținut după filtrare este apa de ovăz. Aceasta se bea imediat.
Tifonul cu ovăz rămas în urma strecurării se poate lega ca un săculeț și folosi la baie. Are efect calmant asupra pielii. Totodată, produce un efect benefic și asupra somnului.
Cumpără făină de ovăz ecologică
Aromaterapia sau masajul cu uleiuri esențiale pot fi de asemenea de utile. Cele mai folositoare uleiuri esențiale sunt cele de salvie, mușețel, lavandă sau ylang ylang.
Se pun câteva picături într-un ulei de bază și se masează brațele, picioarele, pieptul sau fruntea.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete sau remedii pe bază de ovăz:
Ovăz integral cu nuci, fără zahăr – mic-dejun sau gustare sățioasă, bogată în fibre
Pâine din fulgi de ovăz și semințe – fără drojdie, fără frământare
Biscuiți sărați din ovăz – textură crocantă
Mâncați ovăz dacă vreți să vă reduceți colesterolul rău din sânge – dr. Mihail Pautov
Surse articol:
1. Marisa Marciano, The Naturopathic Herbalist, Avena sativa: https://thenaturopathicherbalist.com/herbs/a-2/avena-sativa-oats/
2. Melissa Corkhill, Adicția, Ghidul Complet al Remediilor Casnice Naturale, Editura M.A.S.T., 2024, p. 28