Uleiul esențial de scorțișoară – bun stimulent al metabolismului, imunității, memoriei
Scorțișoara este mai mult decât un condiment aromat pentru deserturi și băuturi. Studiile au arătat că aceasta are un potențial farmacologic important.
Scorțișoara, uleiul de scorțișoară și compușii săi au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antidiabetice, antimicrobiene, anticancerigene, hipolipidemiante și cardioprotectoare.
Studiile recente au arătat că scorțișoara are activitate și împotriva bolilor neurologice, precum Alzheimer sau demență.
Cuprins
Ce conține scorțișoara
Scorțișoara conține compuși fenolici, flavonoide, uleiuri esențiale și derivați, precum cinamaldehidă, acid cinamic, cinamat.
Între uleiurile volatile se remarcă trans-cinamaldehida, acetatul de cinamil, eugenol, L-borneol, oxid de cariofilen, beta-cariofilen, acetat de L-bornil, E-nerolidol, alfa-acubeben, alfa-terpineol, terpinolen, alfa-tujon.
Se remarcă prin efectele sale antioxidante și antimicrobiene. Majoritatea cercetătorilor au fost realizate pe activitatea sa puternică împotriva radicalilor liber și microbilor.
Cumpără ulei esențial de scorțișoară integral
Utilizări tradiționale
În medicina tradițională, scorțișoara este folosită în răceli, gripă, viroze, infecții virale, bacteriene, fungice.
Este antitermică, insecticidă, antimicotică. Are efect coagulant și previne sângerările. Totodată, mărește fluxul sangvin, mai ales la nivelul uterului.
Consumul de scorțișoară îmbunătățește sănătatea colonului, contribuind la scăderea riscului de cancer colonic.
Datorită faptului că combate infecțiile și împrospătează respirația, a fost adăugată în paste de dinți și ape de gură. Pudra de scorțișoară susține microbiota orală.
Cumpără capsule cu scorțișoară
Antidiabetică
Această mirodenie a demonstrat o activitate anti-diabetică relevantă din punct de vedere clinic. Studiile pe animale și pe oameni au arătat că scorțișoara scade zahărul din sânge și ajută la controlul glicemic.
Mai mult decât atât, scade colesterolul din sânge și crește secreția de insulină. Dozele care s-au dovedit eficiente au fost cele de 5, 10 și 20 mg de scorțișoară / kg.
Compușii din scorțișoară cu acțiune antidiabetică sunt în special polifenolii (catechine, rutină, quercetină, kaempferol, izoramnetină).
Datorită faptului că ameliorează stresul oxidativ și mediul pro-inflamator la nivelul pancreasului, scorțișoară exercită un rol protector asupra celulelor beta-pancreatice.
Cumpără capsule cu scorțișoară
Antimicrobiană
Uleiul esențial de scorțișoară a demonstrat o activitate puternică împotriva unui spectru larg de bacterii și fungi: Pseudomonas, Stafilococi, E. coli, Listeria, Enterococus, Bacilus, Yersinia, Torulopsis, Candida, Sacaromyces, Aspergillus, Penicilum).
Cardioprotectoare
Cinamaldehida a demonstrat efecte protectoare asupra sistemului cardiovascular. Ajută la dilatarea vaselor de sânge periferice și determină scăderea tensiunii arteriale.
Cinamofilina inhibă proliferarea celulelor mușchilor netezi și poate preveni bolile vasculare și ateroscleroza. La șoarecii care au primit scorțișoară, colesterolul și trigliceridele au scăzut.
Cumpără capsule cu extract de scorțișoară
Ulei esențial de scorțișoară – beneficii
Uleiul esențial este cea mai puternică formă de administrarea a scorțișoarei. Cei de la Cosmopharm au un ulei de scorțișoară integral pentru uz intern.
Este obținut din arborele autentic de scorțișoară (Cinnamomum verum), prin distilarea cu abur, fiind un produs 100% natural și pur. Nu conține aditivi, conservanți sau arome artificiale.
Iată câteva beneficii ale consumului de ulei esențial de scorțișoară:
• susține echilibrul emoțional
• stimulează funcțiile cognitive
• ajută concentrarea
• îmbunătățește gândirea
• sprijină sistemul imunitar
• stimulează metabolismul
• accelerează arderea caloriilor
• controlează apetitul și reduce supra-alimentareaCumpără amestec de uleiuri esentiale pentru slăbit
În ce afecțiuni este indicat
Uleiul esențial de scorțișoară este recomandat în următoarele situații:
– stres, anxietate
– oboseală fizică sau mentală
– deficite de memorie
– dificultăți de gândire, atenție și concentrare
– boli inflamatorii
– poftă incontrolabilă de zahăr și dulciuriCumpără capsule cu extract de scorțișoară
Mod de administrare
Uleiul esențial de scorțișoară pentru uz intern trebuie diluat cu ulei vegetal sau cu miere.
Se iau câte 2-3 picături, de 2 ori pe zi, într-o linguriță de miere. Diabeticii vor amesteca picăturile cu ¼ linguriță de ulei alimentar.
Dacă aveți capsule goale în casă, puneți amestecul în capsule. Astfel, uleiul esențial va ajunge direct în stomac și va avea parte de o absorbție mai bună.
Cura cu ulei esențial de scorțișoară poate dura 1-2 săptămâni. Dacă este nevoie, se repetă după o pauză de 14 zile.
Uleiul esențial de scorțișoară poate fi folosit și în aromaterapie sau inhalații, câte 1-3 picături. Un studiu a arătat că inhalarea uleiului esențial de scorțișoară reduce anxietatea prin reglarea expresiilor genelor asociate cu inflamația și moartea neuronilor.
Produsul este contraindicat copiilor sub 7 ani și femeilor pe perioada sarcinii și alăptării.
Surse articol:
1. Rao PV, Gan SH. Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:642942. doi: 10.1155/2014/642942. Epub 2014 Apr 10. PMID: 24817901; PMCID: PMC4003790.
2. Nguyen LTH, Nguyen NPK, Tran KN, Shin HM, Yang IJ. Anxiolytic-like Effect of Inhaled Cinnamon Essential Oil and Its Main Component Cinnamaldehyde in Animal Models. Molecules. 2022 Nov 18;27(22):7997. doi: 10.3390/molecules27227997. PMID: 36432096; PMCID: PMC9693619.