Colita Ulcerativă – Dietă și Tratamente Naturiste cu Miere, Mușețel și Cimbrișor

Colita ulcerativă este o inflamație cronică a intestinului gros (colon), și face parte din grupul de afecțiuni numite “boli inflamatorii intestinale”. Colonul este acea parte a sistemului digestiv unde sunt depozitate deșeurile care rămân în urma eliminării apei din materialul nedigerat. La persoanele cu colită ulcerativă, ulcer sau inflamații ale mucoasei interioare a colonului, simptomele se manifestă prin dureri abdominale, diaree sau chiar sângerare rectală.

Colita Ulcerativă – Dietă și Tratamente Naturiste cu Miere, Mușețel și Cimbrișor

Colita ulcerativă este strâns legată de o altă boală inflamatorie a intestinului, numită boala Crohn. Colita ulcerativă și Boala Chron sunt afecțiuni cronice care pot dura ani sau zeci de ani. Acestea afectează aproximativ un sfert din populația din Statele Unite, femei și bărbați deopotrivă. Colita ulcerativă debutează cel mai adesea în adolescență (15-30 de ani), dar poate să se manifeste și în timpul copilăriei sau mai târziu în viață.

Colita ulcerativă – Simptome

Cele mai frecvente simptome ale colite ulcerative sunt durerile resimțite la nivelul abdomenului, sânge și fluide în scaun. Mai întâi apare constipația și crampe abdominale, iar apoi diaree.

Alte simptome:

– Balonare, flatulență
– Lipsă de apetit, greață, pierderea în greutate
– Oboseală severă, slăbiciune, anemie
– Sângerare la nivelul rectului
– Dureri articulare
– Insomnie
– Deficit de creștere la copii

Aproximativ jumătate din persoanele care suferă de colită ulcerativă au simptome ușoare. Pentru diagnosticarea acestei afecțiuni, medicii folosesc teste de sânge, de scaun, colonoscopie sau sigmoidscopie și alte teste imagistice.

Cauze și factori de risc

Constipația cronică netratată și implicit utilizarea excesivă a laxativelor pot duce la iritarea colonului și la apariția colitei ulcerative. Alte cauze pot fi nedigerarea corectă a alimentelor, consumul de antibiotice, stresul zilnic sau alergiile alimentare.

Rudele de gradul I ale persoanelor cu colită ulcerativă prezintă de regulă un risc mai mare de a dezvolta această boală pe parcursul vieții lor.

Dieta pentru colită ulcerativă

Dieta unui bolnav de colită ulcerativă trebuie să includă iaurt, chefir, sana, brânză de casă, banane, pâine prăjită din făină integrală, legume fierte sau la cuptor. Trebuie evitat consumul de alimente procesate, făinoasele, zahărul alb, sosurile, condimentele, prăjelile, cafeaua și ceaiurile concentrate, fructele acide, critricele, precum și sucurile din citrice.

> Sucuri de legume

Pentru a spori procesul de vindecare a iritațiilor colonului, se recomandă o detoxifiere a colonului cu sucuri naturale. Sucul de varză crudă și sucul de morcov sunt principalele recomandări.

> Iaurt de casă, sana sau kefir

Pentru ușurarea digestiei și reglarea tranzitului intestinal, se recomandă consumul zilnic a câte unui pahar de iaurt. Acesta are de asemenea un efect calmant asupra inflamațiilor colonului. Odată cu iaurt se pot consuma 1-2 banane.

> Orez

Bolnavii de colită trebuie să mănânce orez zilnic, de 2 ori. Se poate consuma fiert simplu, sau combinat cu mere coapte.

> Mere coapte

Merele cu tot cu coajă gătite la cuptor sau la abur sunt fructe cu adevărat vindecătoare pentru colita ulcerativă. Acestea conțin doze mari de fier și fosfor, prin care alină durerile și leagă rănile ulceroase.

Tratamente naturiste – colită ulcerativă

>  Mușețel și miere pentru colită ulcerativă

Un simplu ceai de mușețel zilnic, preparat din 2 lingurițe de flori de mușețel infuzate într-o cană cu apă 1-2 ore, îmbogățit cu puțină miere, poate face minuni în cazul colitei ulcerative. Această plantă are proprietăți cicatrizante naturale, prin care facilitează digestia și grăbește procesul de vindecare a leziunilor și iritațiilor colonului.

> Ceai de coada-șoricelului

Se prepară o infuzie dintr-o lingură de flori de plantă la o cană de apă. Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi între mese, fără îndulcitori.

> Ceai de cimbrișor

Cimbrișorul este unul din cele mai eficiente leacuri pentru stomac și colită ulcerativă, datorită proprietăților coleretice și colagoge. Mai mult, acesta este antiseptic, diuretic și sedativ. În tratarea colitei, se recomandă 2-3 ceaiuri de cimbrișor pe zi, preparate din câte o linguriță de plantă la o cană de apă.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.