Uscăciunea Vaginală la Menopauză – Simptome, Tratamente Naturiste

Perioada menopauzei înseamnă, pe scurt, încetinirea producției de estrogen, care culminează la un moment dat cu oprirea ei. Când se întâmplă acest lucru, apar o serie de modificări și tulburări neplăcute pe care majoritatea femeilor le resimt în corpul lor: menstruație neregulată sau sistarea ei, valuri de căldură (bufeuri), transpirații nocturne, schimbări de dispoziție, iritabilitate, depresie, creșterea părului de pe față sau îngroșarea vocii.

Uscăciunea Vaginală de la Menopauză – Simptome, Tratamente Naturiste

Uscăciunea vaginală (vaginita atrofica) poate să apară la orice vârstă, dar este specifică perioadei de menopauză, femeilor gravide sau celor care alăptează, precum și în cazul în care ovarele au fost îndepărtate prin operație. Se referă la reducerea cantității și consistenței mucoasei – acel strat subțire de fluide cu proprietăți lubrifiante care acoperă pereții vaginali. Estrogenul este un hormon feminin care are rolul fundamental de a menține țesutul vaginal la un nivel optim de lubrifiere și elasticitate.

Uscăciunea vaginală – Cauze

40% din femeile de la noi din țară sunt afectate de uscăciune vaginală. Scăderea nivelului de estrogen de la menopauză și perimenopauză rămâne principala cauză care determină apariția uscăciunii vaginale. Mucoasa vaginală se subțiază și devine mai sensibilă la infecții, leziuni și boli. Acest lucru înseamnă mai puțină protecție împotriva infecțiilor vaginale și urinare.

– Nașterea și alăptarea
– Tratamente pentru cancer (chimioterapia, radioterapia)
– Terapia de substituție hormonală
– Extirparea ovarelor prin operație (fibrom)
– Slăbiciune imunitară
– Administrarea excesivă de medicamente
– Antidepresivele, stres, fumatul, alcoolul, medicamente pentru cancerul de sân pentru reducerea producției de estrogen
– Dușuri intravaginale, igiena intimă necorespunzătoare
– Infecții vaginale

Uscăciunea Vaginală – Simptome

– Senzație de mâncărime, arsură la urinat, disconfort în zona vaginală
– Senzație de urinare frecventă
– Subțierea mucoasei vaginale
– Roșeață
– Sensibilitate
– Durere sau sângerare în timpul actului sexual

Tratamente naturiste

Dincolo de tratamentul convențional cu estrogen topic care se prescrie pentru echilibrarea nivelului de estrogen din corp, cum este inelul vaginal cu estrogen, comprimatele vaginale cu estrogen și cremele vaginale care conțin estrogen, se pot încerca terapiile alternative, pe bază de plante. Tratamentele cu estrogen pot ameliora simptomele, dar vor da reacții adverse, de regulă manifestate prin sângerări vaginale sau dureri de sâni. Acestea nu sunt indicate femeilor cu cancer la sân.

1. Gel de Aloe Vera

În locul cremelor lubrifiante cu estrogen din comerț, se poate folosi la fel de bine gelul de aloe vera. Acesta are puterea de a reface mucoasa vaginală datorită proprietăților regeneratoare și cicatrizante, fără să provoace efecte secundare nedorite. Se poate aplica zilnic, pentru vindecarea iritațiilor. Gelul de Aloe Vera se poate achiziționa de la magazinele naturiste, sau se poate prepara în casă, dintr-o frunză proaspătă de Aloe, curățată de coajă și de părțile galbene și amare. Se taie miezul frunzei bucăți și se procesează la robot sau la mixer. Se obține o pastă care se aplică pe mucoasa iritată.

2. Plante care conțin fitoestrogeni

Salvia, inul, soia, lemnul dulce, trifoiul roșu, hameiul, germenii de lucernă, semințele de floarea soarelui, de in sau de dovleac, zmeura și frunzele de zmeur sunt doar câteva plante care conțin substanțe hormonale de genul fitoestrogenilor, necesari la uscăciunea vaginală, pentru lubrifierea vaginului. Plantele fitoestrogene nu sunt indicat în cazul cancerului de sân sau uterin.

Ceai de salvie

Se prepară din 5 g de frunze infuzate în 100 ml de apă clocotită. Se pot bea în același scop ceaiul de urzică sau de sunătoare, preparate din 20 de g de plantă la o cană de apă clocotită.

Ceai de trifoi roșu

Se prepară din 20 g de plantă uscată la o 200 ml de apă fierbinte. Se bea câte o cană, de 2 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

3. Remedii homeopatice

În cazul uscăciunii vaginale și a fisurilor vaginale se pot lua anumite medicamente: Folliculinum, Aluminia, Bryonia sau Natrum muriaticum. Se recomandă consultarea medicului specialist.

4. Igiena intimă

Se recomandă multă prudență și blândețe. Mai mult de 2 spălături pe zi poate tulbura echilibrul florei vaginale. Nu se recomandă dușurile vaginale, nici săpunurile cu pH ridicat, deodorantele, produsele parfumate sau șervețelele intime parfumate. Se vor folosi în schimb săpunuri cu pH neutru. Igiena intimă corectă poate preveni infecțiile microbiene și poate chiar elimina agenții microbienei care perturbă bacteriile protectoare de la nivelul florei vaginale.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. MULTUMIM PTRU RETETELE MINUNATE SI VA DORIM TUTUROR DE LA TAIFAS.RO UN AN MINUNAT CU MULTA SANATATE SI BUCURII SI TOT CE VA DA DUMNEZEUL BUN !

  2. cu Menopausal Formula si cu Intimmoments(CaliVita) mi-am rezolvat problemele.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.