Supa vindecătoare de pătrunjel – curăță colonul, rinichii și ficatul

Este îmbucurător că tot mai mulți nutriționiști și chiar medici recunosc valoarea nutritivă și curativă a alimentelor vegetale.

Banalul pătrunjel – care este privit ca un simplu zarzavat pentru ciorbe – are calități impresionante. Dr. biolog Lavinia Bratu îl consideră unul din cele mai puternice super-alimente românești.

Supa vindecatoare din patrunjel - curata rinichii, ficatul

Imagine sugestiva: Supa vindecatoare din patrunjel – curata rinichii, ficatul: Freepik.com

Pătrunjelul – un izvor de nutrienți

Pătrunjelul este o plantă autohtonă, ieftină și ușor de găsit pe tot parcursul anului.

Deși la prima vedere nu iese cu nimic în evidență, subclasează multe alte alimente care domină topurile în materie de nutrienți și beneficii.

30 de grame de pătrunjel proaspăt furnizează:

  • 547% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina K
  • 108% din DZR de vitamina A
  • 54% din DZR de vitamina C
  • 11% din DZR de acid folic
  • 4% din DZR de potasiu

Are doar 11 calorii, 2 g de carbohidrați și sub 1 gram de grăsimi.

Beneficiile consumului de pătrunjel

Pătrunjelul are statut de aliment funcțional, în sensul că beneficiile sale depășesc domeniul nutrițional. Conține ulei esențial bogat în compuși volatili (terpeni, terpenoizi) și compuși fenolici.

Principalii antioxidanți din pătrunjel sunt apigenina, apiina, 6-acetilapiin, miristicina, apiol și cumarinele.

În medicina tradițională este folosit ca diuretic, tonic hepatic. Are efecte carminative, gastro-tonice, antiseptice la nivelul tractului urinar, antiinflamator, anti-toxic.

Studiile pe animale și linii de celule au arătat că pătrunjelul are proprietăți hepatoprotectoare, nefroprotectoare, anti-urolitiazice, neuroprotectoare, cardioprotectoare, analgezice, spasmolitice, imunosupresoare, anti-plachetare, laxative, estrogenice, hipotensive, antibacteriene, antifungice, citoprotectoare și anti-neoplazice.

Ajută în amenoree și dismenoree, afecțiunile reno-urinare, pietre la rinichi, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, afecțiuni gastrointestinale, diabet, afecțiuni ale pielii.

Nutriționistul Lavinia Bratu recomandă consumul pătrunjelului sub forma unui piure și a unei supe. Practic, dintr-o legătură de pătrunjel putem obține două rețete – una nutritivă și una terapeutică.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre pătrunjel, pe care vă recomand să le încercați:

Cum să ai pătrunjel proaspăt în frigider până la o lună – 2 trucuri
Cura cu pătrunjel pentru persoanele care fac infecții repetate
Omletă din pătrunjel – rețetă azerbaijană
Anemie feriprivă? Faceți o cură de 4 săptămâni cu pătrunjel!

Supa vindecatoare din patrunjel - curata rinichii, ficatul

Supa vindecătoare de pătrunjel - rețetă

Categorie Soup

Ingrediente
  

  • 1 legătură mare de pătrunjel
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 litru de apă
  • zeamă de lămâie, sare, piper, condimente după gust

Mod preparare rețetă
 

  • Spălați bine pătrunjelul și tocați-l grosier. Puneți-l la fiert Se toacă pătrunjelul, nu foarte mărunt. Se pune la foc un litru de apă (Dacă sunt mai multe legături, se adaugă cate un litru de apă pentru fiecare. La final veti vedea de ce!)
  • Puneți apa într-o cratiță, pe aragaz. Când începe să clocotească, adăugați pătrunjelul și acoperiți vasul cu capac. Dați focul la mic și fierbeți timp de 10 minute.
  • Turnați totul printr-o sită pentru a scurge supa (nu o aruncați!)
  • Pătrunjelul fiert strecurat se pune în vasul blenderului împreună cu usturoiul, uleiul de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper. Mixați până rezultă o pastă fină. Acesta este piureul de pătrunjel, care poate fi servit pe pâine.
  • Supa rămasă după strecurare se consumă în scop terapeutic, ca remediu diuretic și detoxifiant. Se consumă 1-2 pahare de supă pe zi.

Notă

Supa de pătrunjel ajută la curățarea rinichilor și la îmbunătățirea funcției renale. Favorizează dizolvarea pietrelor la bilă și rinichi.
Este utilă în infecțiile urinare și inflamațiile renale. Contribuie la îmbunătățirea tranzitului intestinal și reducerea gazelor intestinale. Ajută detoxifierea corpului în general.
Pătrunjelul are efecte anticancerigene, tonice imunitare și pulmonare. Susține sănătatea ochilor și a pielii. Remediază constipația, indigestia, rinita alergică, acneea, halena, durerile. Previne infecțiile.
Surse articol:
1. Farzaei MH, Abbasabadi Z, Ardekani MR, Rahimi R, Farzaei F. Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities. J Tradit Chin Med. 2013 Dec;33(6):815-26. doi: 10.1016/s0254-6272(14)60018-2. PMID: 24660617.
2. Bahramsoltani R, Ahmadian R, Daglia M, Rahimi R. Petroselinum crispum (Mill.) Fuss (Parsley): An Updated Review of the Traditional Uses, Phytochemistry, and Pharmacology. J Agric Food Chem. 2024 Jan 17;72(2):956-972. doi: 10.1021/acs.jafc.3c06429. Epub 2024 Jan 8. PMID: 38189231.
3. Dr. Lavinia Bratu, Piure de pătrunjel: https://www.laviniabratu.ro/pireu-de-patrunjel/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.