8 alimente care chelează metalele grele din corp

Prezența metalelor grele în corp nu mai este doar o simplă ipoteză sau bănuială.

Suntem expuși la metale grele din varii surse: prin inhalare, ingestie, contact cu pielea. Poluarea din mediu cu metale grele contaminează aerul, apa, canalizarea.

8 alimente care cheleaza metalele grele din corp

8 alimente care cheleaza metalele grele din corp

Expunerea crescută la metale grele

Aceste metale grele ajung în plante, culturi, pești, crustacee, carne și apa potabilă. Iată care sunt cele mai toxice metale grele ce pot ajunge în corpul nostru sunt: aluminiu, mercur, plumb, cadmium, uraniu.

Le mâncăm la propriu din alimente, le inhalăm prin aer sau le absorbim prin piele. Sunt alimente, suplimente alimentare, medicamente, tăvi de copt, materiale alimentare și produse de îngrijire a pielii care conțin metale grele.

Expunerea repetată sau cronică la metale grele poate afecta sever sănătatea. Apar boli degenerative fizice, afecțiuni neurologice, afecțiuni musculare, boli autoimune sau cancere.

Cum ne putem elibera corpul de metale grele? Printr-un proces numit „chelare”. În limba greacă, „echelei” înseamnă „gheară”. Altfel spus, agenții de chelare capturează metalele grele și le elimină din corp pe căile excretoare (urină sau scaun).

Alimente care chelează metalele grele din corp

Organismul uman este înzestrat în mod natural cu procedee de detoxifiere și chelare. Însă dacă aportul de metale grele este foarte mare sau constant, corpul nostru ar putea avea nevoie de puțin ajutor.

Din fericire, există suplimente, plante, dar și alimente sau compuși naturali care ajută la eliminarea metalelor grele din organism.

PECTINA

Această fibră solubilă se găsește în mere, pere, gutui, banane, struguri. O găsim de asemenea în legume precum varză, sfeclă sau morcovi.

Nefiind digerată, ea trece ușor prin corp și poate duce cu ea inclusiv metalele grele, toxine sau alți poluanți chimici din sânge.

Pectina poate chela metalele grele, eliminându-le prin urină.

CORIANDRU și PĂTRUNJEL

Sunt studii care arată că semințele de coriandru ajută la eliminarea metalelor grele din corp. Planta s-a dovedit un chelator eficient al mercurului, aluminiului și plumbului.

Este utilă inclusiv în eliminarea metalelor grele de la nivelul creierului, datorită caoacității sale de a depăși bariera sânge-creier.

Dr. Atkins susține că 400 mg de coriandru pe zi pot curăța corpul de metale grele în doar 14 zile!

La noi în România nu prea se găsește coriandru, însă avem din belșug pătrunjel. Pătrunjelul scoate mercurul din corp, diverse toxine și poluanți periculoși.

LEGUMELE CRUCIFERE

La fel de eficace în detoxifierea corpului sunt legumele crucifere, precum varza, broccoli și conopida. Acestea conțin enzime detoxifiante și compuși care stimulează procesele interne de detoxifiere ale organismului.

CEAPA și USTUROIUL

Tot la capitolul legume bune pentru chelarea metalelor grele din corp avem plantele din familia Allium. Ceapa, usturoiul și prazul conțin compuși care înlătură plumbul din organism.

ALGELE MARINE

Un remediu deseori recomandat de specialiști în detoxifierea de metale grele este Chlorella. Această algă marină are o acțiune blândă, însă este considerată unul din cei mai puternici agenți chelatori.

Micro-fibrele de celuloză pe care le conține se leagă de metalele grele și ajută la eliminarea lor.

Cu Chlorella putem scăpa de mercur, plumb, cadmiu și uraniu. Algele roșii dulse sunt de asemenea eficiente, în special contra mercurului.

Nici Spirulina nu este de neglijat în acest domeniu. Această algă absoarbe metalele grele din sistemul nervos central și din ficat. Pentru eficiență sporită, spirulina trebuie combinată cu orzul verde.

SUCUL DE ORZ VERDE

O altă opțiune de a scăpa de metalele grele din corp este să bem sucuri verzi. Sucul de orz verde poate înlătura metalele grele din tubul digestiv și sistemul reproducător.

ACIDUL ALFA-LIPOIC

Acest compus se găsește în corpul uman, dar și în unele alimente, precum spanac, linte sau broccoli. Poate fi administrat și sub formă de suplimente.

LĂMÂIA

Pare un aliment banal, însă lămâia acționează uimitor împotriva metalelor grele din organism. Dr. Xandria Williams din UK spune că între metalele grele și acidul citric din fructele citrice există o reacție.

Ele facilitează practic eliminarea metalelor grele, susținând funcțiile ficatul. Cea mai bogată sursă de acid citric dintre fructele citrice este lămâia.

Încercați să includeți cel puțin 2-3 din aceste alimente / plante în dieta zilnică. Procesul de detoxifiere durează între 3-6 luni.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturale pentru detoxifierea de metale grele:

Uimitor: Puneți câteva semințe de coriandru în apa de băut – elimină metalele grele și particulele contaminate
Metalele grele sunt peste tot! Ce plante ne protejează împotriva lor sau ajută la eliminarea lor din corp
Banalul pătrunjel – curăță corpul de toxine, metale grele și poluanți
Morcovul curăță intestinele și ficatul de toxine, grăsimi și metale grele

Surse articol:

1. Lavinia Bratu, 5 alimente care chelează metalele grele: https://www.laviniabratu.ro/5-alimente-care-cheleaza-metalele-grele/
2. Lavinia Bratu, 5 alimente pentru eliberarea corpului de metale grele: https://www.laviniabratu.ro/5-alimente-pentru-eliberarea-corpului-de-metale-grele
3. Rajkumar V, Lee VR, Gupta V. Heavy Metal Toxicity. [Updated 2023 Mar 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560920/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.