Hipotiroidism – Suc de Mere, Măcriș și Lămâie
Glanda tiroidă este cea mai mare glandă de la nivelul gâtul, și este situată sub piele și straturile musculare. Forma de fluturi cu două aripi este reprezentată de lobii tiroidieni din stânga și din dreapta, care înconjoară traheea.
Glanda tiroidă produce hormoni care reglează atât rata metabolică a corpului, cât și cea a funcției digestive și cardiace. Are de asemenea o influență importantă asupra controlului muscular, a dezvoltării creierului și menținerea integrității oaselor. Funcționarea corectă a glandei tiroide depinde de o bună aprovizionare cu iod din dieta zilnică.
Cuprins
Hipotiroidism – Simptome și Riscuri
Hipotiroidism înseamnă o secreție mică de hormoni tiroidieni comparativ cu cantitatea necesară. Această tulburare endocrină este prezentă în corp de regulă cu mulți ani înainte de a fi diagnosticată și tratată.
Apar semne de oboseală cronică, pierderea apetitului, intoleranță la temperatura anotimpului rece, ritm cardiac lent, tulburări menstruale, picioare grele, slăbiciune musculară, crampe musculare, pielea uscată și solzoasă, căderea părului, scăderea imunității, migrene, constipație, memorie și concentrare slabă.
Netratate la timp, simptomele hipotiroidismului vor progresa. Rareori, pot să apară complicații care duc la depresie, insuficiență cardiacă sau chiar comă.
Rețetă suc de fructe – hipotiroidism
Ingrediente:
• o mână de tulpini și frunze de măcriș
• 2 mere verzi sau roșii
• sucul de la o lămâie
Se pun la blender sau robot ingredientele, se filtrează și se consumă sucul obținut de câteva ori pe săptămână. Măcrișul este foarte bogat în iod, prin care ajută la secreția de hormoni tiroidieni. Persoanele cu hipertiroidism trebuie să evite măcrișul.
Din cauza gustului amar și înțepător, este adăugat de regulă ca ingredient aromatic pentru sucuri, salate și alte preparate. are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și anti-cancerigene.
Măcrișul ajută de asemenea la controlul zahărului din sânge la diabetici și la menținerea sănătății osoase. Este recomandat și în afecțiuni ale pielii: acnee, iritații sau eczeme.
Alimente recomandate în hipotiroidism:
– suc de creson cu morcov
– caise, avocado, curmale, prune uscate
– morcov, cartofi, pătrunjel, verdețuri,
– nuci, semințe
– cereale, alge marine
– ouă, quinoa, ouă, carne
Persoanele afectate de hipotiroidism pot lua și suplimente alimentare la recomandarea medicului endocrinolog, de genul: complexul de Vitamine B, Omega-3, seleniu, zinc, cupru, drojdie de bere alge, L-tirozină.
Alimente consumate cu moderație la hipotiroidă:
– muștar, ridichi, spanac, napi, broccoli, varza albă, varza de Bruxelles
– piersici, pere
– alimente procesate și rafinate: făină albă, zahăr alb, margarină
MULTUMIM!!