Mâncați semințe de susan! Susțin organele detoxifiante, inima și oasele
√ Articol bazat pe studii științifice
Susanul poate fi considerat o sămânță mică, dar cu puteri uriașe în ceea ce privește susținerea sănătății noastre.
Cuprins
Câteva motive să mâncați semințe de susan
Semințele de susan sunt bogate în proteine, grăsimi bune și compuși antioxidanți și antiinflamator.
Acestea ajută la scăderea și reglarea grăsimilor din sânge. Protejează sistemul cardiovascular și organele detoxifiante (rinichii și ficatul).
Reduc inflamațiile și au activitate antitumorală. Iată doar câteva motive să le includeți mai des în alimentația voastră!
Bogate în proteine
Susanul este o sursă foarte bună de proteine (22%). Cercetătorii notează că proteinele din susan sunt complete, având un raport al conținutului de aminoacizi esențiali similar celui din corpul uman.
Acestea au de asemenea o rată de digerabilitate mare, de până la 90%. Susanul furnizează alanină, arginină, acid aspartic, cisteină, acid glutamic, glicină, histidină, isoleucină, leucină, lizină, metionină, tirozină, triptofan, acid aminobutiric și altele.
Sursă bună de grăsimi nesaturate
În ceea ce privește grăsimile, acestea sunt alcătuite din acid oleic, acid linoleic, acid stearic, acid palmitic, acid arachidic, acid linoleic, acid palmintoleic. Raportul dintre acidul oleic și acidul lineolic este unul adecvat consumului uman.
Susanul are cel mai mare conținut de ulei dintre plantele cultivate, atingând un procent de 45-57%. De aceea, în antichitate era supranumit „regele uleiurilor”. 80% din acizii grași pe care îi conține sunt nesaturați.
Alți compuși nutritivi importanți din susan
Semințele de susan au cantități mari (20%) de lignani furofurani – glucozide de sesamin, sesamolin și sesaminol. Acești compuși au diferite activități fiziologice benefice.
Îmbunătățesc funcțiile ficatului, modulează metabolismul acizilor grași, inhibă absorbția și biosinteza colesterolului. Au proprietăți antioxidante, hipotensive și anti-îmbătrânire.
Ne oferă cantități însemnate de calciu, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, vitamina E, vitaminele B1, B2, B3 și B6 și fitosteroli.
Ce beneficii au semințele de susan
Compușii bioactivi din uleiul de susan previn bolile cardiovasculare, metabolice și coronariene. Ajută la reglarea funcțiilor sistemului imunitar și inflamator.
Acizii grași sunt importanți pentru construcția celulară, fiind recomandați femeilor gravide în primul trimestru de sarcină.
Susanul reduce colesterolul rău din sânge și îl crește pe cel bun. Ar putea fi util în cancerul hepatic și boala ficatului gras. Totodată, produce un efect de reglare a zahărului din sânge.
O meta-analiză apărută în jurnalul „Phytotherapy Research” în anul 2022 a arătat că semințele de susan produc efecte favorabile asupra nivelurilor glucozei din sânge.
Potrivit studiilor clinice revizuite de cercetătorii iranieni, produsele din susan reduc semnificativ glucoza din sânge a jeun și ar putea fi utile în dieta persoanelor cu diabet sau hiperglicemie.
Preparatele din susan folosite în studii au fost uleiul de susan, tahini și compusul sesamin.
Un studiu publicat în jurnalul „Acta Medica Iranica” în 2015 a concluzionat că semințele de susan au efecte benefice în osteoartrita la genunchi, acționând prin scăderea markerilor inflamatori. Autorii le consideră un agent natural și sigur pentru acești pacienți.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre semințele de susan și beneficiile acestora:
Tahini – pasta de susan care susține memoria, inima și sănătatea oaselor
Semințele de susan previn acumularea de grăsime în sânge și ficat
Uleiul de susan reduce severitatea durerilor de mâini și de picioare
Rețete cu susan
Vă recomand de asemenea câteva rețete sănătoase cu susan:
Sărățele cu susan de post (fără gluten)
Fursecuri cu susan, nuci și banane – desert fără zahăr, gluten, lactoză
Pasta de miere, polen și susan – secretul tinereții, dezvăluit de un apicultor bulgar
Unt de susan cu miere, lămâie și ghimbir – tratament pentru lipsa de calciu (video)
Biluțe aperitiv din avocado cu susan – fără foc
Surse articol:
1. Sohouli MH, Haghshenas N, Hernández-Ruiz Á, Shidfar F. Consumption of sesame seeds and sesame products has favorable effects on blood glucose levels but not on insulin resistance: A systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials. Phytother Res. 2022 Mar;36(3):1126-1134. doi: 10.1002/ptr.7379. Epub 2022 Jan 18. PMID: 35043479.
2. Khadem Haghighian M, Alipoor B, Malek Mahdavi A, Eftekhar Sadat B, Asghari Jafarabadi M, Moghaddam A. Effects of sesame seed supplementation on inflammatory factors and oxidative stress biomarkers in patients with knee osteoarthritis. Acta Med Iran. 2015;53(4):207-13. PMID: 25871017.
3. Oboulbiga EB, Douamba Z, Compaoré-Sérémé D, Semporé JN, Dabo R, Semde Z, Tapsoba FW, Hama-Ba F, Songré-Ouattara LT, Parkouda C, Dicko MH. Physicochemical, potential nutritional, antioxidant and health properties of sesame seed oil: a review. Front Nutr. 2023 Jun 1;10:1127926. doi: 10.3389/fnut.2023.1127926. PMID: 37377483; PMCID: PMC10292629.
4. Kamal-Eldin A, Moazzami A, Washi S. Sesame seed lignans: potent physiological modulators and possible ingredients in functional foods & nutraceuticals. Recent Pat Food Nutr Agric. 2011 Jan;3(1):17-29. doi: 10.2174/2212798411103010017. PMID: 21114470.