Vitamina bolilor inflamatorii și autoimune

Lipsa de vitamina D este pe primul loc în topul deficitelor nutriționale la nivel mondial.

Din păcate, acest deficit afectează starea generală de sănătate, vitamina D fiind critică pentru buna funcționare a numeroase organe și sisteme din corp.

Vitamina bolilor inflamatorii si autoimune

Vitamina bolilor inflamatorii si autoimune: Shurkin-son

Vitamina bolilor inflamatorii

Legătura dintre vitamina D și bolile care au la bază o inflamație este critică.

Dacă nivelul de vitamina D scade, inflamația crește. Din categoria bolilor inflamatorii nu fac parte doar cele musculo-scheletice.

Inflamația este o componentă importantă în numeroase boli, precum:

  • artrită, osteoartrită
  • boli autoimune (Hashimoto, artrita reumatoidă, lupus, spondilita anchilozantă, psoriazis, artrita psoriatică, diabetul de tip 1, obezitatea)
  • boala inflamatorie intestinală
  • cancere
  • boli neurodegenerative (Alzheimer, demență, Parkinson)

Testați-vă nivelul de vitamina D dacă aveți o boală inflamatorie

Dr. Sten Ekberg spune că vitamina D are o influență importantă în toate aceste afecțiuni.

Dacă aveți una sau mai multe din aceste boli, este esențial să vă testați nivelul de vitamina D din sânge.

Nu luați vitamina D în doze pe care le considerați dvs. optime. Testați nivelul vitaminei D din sânge și verificați cât de mic este acesta.

Deficit: <50 nmol/l (sau 20 ng/dl)
Niveluri insuficiente: <75 nmol/l (sau 30 ng/dl)
Niveluri optime: 125 nmol/l (50 ng/dl) – 200 nmol/l (80 ng/dl).

Vitamina D previne și scade inflamația

Vitamina D acționează ca un antiinflamator în corp prin faptul că modulează sistemul imun/inflamator prin două mecansime principale, implicate în apariția bolilor inflamatorii:

– reglează producția de citokine inflamatoare;
– inhibă proliferarea celulelor proinflamatoare.

Studiile au arătat că nivelurile scăzute de vitamina D cresc riscul de infecții acute. Acest deficit este des întâlnit și în alte boli, precum artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală, astm, bolile renale cronice, boala ficatului gras non-alcoolic și altele.

O meta-analiză din 2016 a arătat că deficitul de vitamina D este mai des întâlnit la pacienții cu artrită reumatoidă. Totodată, persoanele cu nivelurile cele mai scăzute de vitamina D aveau cea mai severă formă de artrită.

Administrarea unei doze de vitamina D adecvate, care să corecteze deficitul, poate ameliora semnificativ simptomele bolilor articulare.

Un studiu publicat în 2022 în jurnalul „Frontiers in Endocrinology” a arătat că vitamina D are efecte benefice și în bolile metabolice.

Suplimentarea cu vitamina D a avut rezultate bune  copiii supraponderali sau obezi, cu vârsta cuprinsă între 9 și 17 ani.

Vitamina D a exercitat efecte antiinflamatoare prin scăderea proteinei C-reactive și protejarea stabilității enzimei IL-10.

Obezitatea este asociată cu modificări în secreția de adipokine, activitatea macrofagelor țesutului adipos, celulele T ajutătoare și celulele T reglatoare. Cercetările anterioare au confirmat că vitamina D are puternice efecte antiinflamatoare.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre vitamina D:

Vitamina D reduce riscul de demență cu 40% – dr. John Campbell
Uimitor: Vitamina D scade cu 76% riscul de diabet – dr. John Campbell
Vitamina D protejează împotriva infecțiilor virale și a decesului (dovezi finale)
Dozele mari de vitamina D ameliorează simptomele de psoriazis și vitiligo
Vitamina D este cel mai bun antiviral descoperit până acum – dr. Gundry

Surse articol:

1. Dr. Sten Ekberg, Vitamina D: https://www.youtube.com/watch?v=oz7u92mifPI&ab_channel=Dr.StenEkberg
2. Arthritis, Vitamin and mineral guide for arthritis: https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/vitamin-and-mineral-guide-for-arthritis
3. Krajewska M, Witkowska-Sędek E, Rumińska M, Stelmaszczyk-Emmel A, Sobol M, Majcher A and Pyrżak B (2022) Vitamin D Effects on Selected Anti-Inflammatory and Pro-Inflammatory Markers of Obesity-Related Chronic Inflammation. Front. Endocrinol. 13:920340. doi: 10.3389/fendo.2022.920340
4. Yin K, Agrawal DK. Vitamin D and inflammatory diseases. J Inflamm Res. 2014 May 29;7:69-87. doi: 10.2147/JIR.S63898. PMID: 24971027; PMCID: PMC4070857.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.