Suprapolularea bacteriană a intestinului subțire (SIBO) – 3 plante antimicrobiene eficiente

Diverși practicanți ai medicinei integrative susțin că agenții antimicrobieni naturali sunt la fel de eficienți sau chiar superiori antibioticelor în tratarea SIBO.

Pacienții cu această afecțiune trebuie să știe că pot încerca un tratament naturist pentru a scăpa de creșterea excesiă a microbilor dăunători din intestinul subțire.

SIBO - 3 plante antimicrobiene eficiente

SIBO – 3 plante antimicrobiene eficiente: Brgfx

Ce este SIBO?

SIBO este denumirea unei afecțiuni intestinale tot mai frecvente. Se numește „suprapopularea bacteriană a intestinului subțire” și este asociată cu diverse probleme de sănătate, de la intestin permeabil, până la deficite nutriționale și leziuni hepatice.

SIBO este tratat de regulă cu antibiotice.  Sunt mai multe tipuri de SIBO: SIBO cu producție de metan, SIBO cu producție de hidrogen, SIBO cu producție de metan și hidrogen, SIFO (suprapopularea fungică a intestinului subțire).

Antibiotice pentru SIBO

În funcție de tipul de SIBO, medicul poate prescrie un tratament cu Clindamicină, Metronidazol, Neomicină, Rifaximină sau Tetraciclină. Rata de succes a acestor antibiotice este de 35-100%.

Pentru SIBO cu producție de hidrogen, cel mai eficient antibiotic s-a dovedit Rifaximina. În cazul SIBO cu producție de metan, abordarea cea mai bună este o combinație de Rifaximină și Neomicină.

Antimicrobiene naturale pentru SIBO

Botanistul Todd spune că plantele pot fi extrem de eficiente în tratarea SIBO. Un studiu a comparat plantele antimicrobiene cu Rifaximina și a arătat că plantele sunt mai eficiente decât antibioticul testat.

Cei mai eficienți compuși sau agenți împotriva bacteriilor care provoacă SIBO sunt: berberina, taninurile, uleiurile volatile (esențiale). Polifenolii se găsesc în propolis, cuișoare, frunzele de oregano și cojile de rodie.

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru SIBO sunt: uleiul de oregano, uleiul de cuișoare, uleiul de cimbru și uleiul de mentă. Uleiurile esențiale sunt foarte puternice și pot afecta compoziția microbiomului intestinal.

3 plante care ajută la tratarea SIBO

Botanistul Todd Mansfield a descoperit câteva plante medicinale care ajută la tratarea acestei afecțiuni. Le folosește de fiecare dată în cazul pacienților săi care suferă de SIBO cu producție de metan.

Cele mai vizibile simptome ale unui pacient care are SIBO cu producție de metan sunt constipația, balonarea și distensia abdominală.

Oregano

Prima și cea mai eficientă plantă pentru SIBO este oregano. Acesta are proprietăți antimicrobiene puternice. Combate bacterii, virusuri și fungi.

Todd recomandă planta întreagă, nu uleiul esențial, pe care îl consideră prea puternic și prea dur pentru intestin.

„Ca și botanist clinic aș recomanda doar planta întreagă, deseori sub formă de tinctură în locul uleiurilor izolate din plante”.

Frunzele de oregano conțin acel ulei bogat în carvacrol, însă au și ceilalți constituenți care acționează în sinergie. Todd recomandă tinctura de oregano.

Scorțișoara

Scorțișoara inhibă specii de bacterii, virusuri și fungi. La fel ca în cazul plantei de mai sus, Todd recomandă tinctura de scorțișoară. Aceasta este mai blândă cu stomacul decât uleiul esențial.

Uleiurile esențiale nu pot fi administrate pe termen lung deoarece ele pot distruge în timp și bacteriile intestinale benefice.

Usturoiul

A treia plantă pe care Todd Mansfield o recomandă pacienților cu SIBO este usturoiul. Acesta trebuie consumat proaspăt, ca atare. După ce este tăiat, zdrobit sau mestecat, usturoiul eliberează alicina.

Acest compus este foarte eficace în reducerea bacteriilor care produc metan. Dacă nu vă priește usturoiul crud și aveți arsuri, balonare sau fermentații de la el, încercați capsulele cu usturoi sau cu alicină.

Alte plante utile în SIBO

Pe lângă acestea, puteți consuma și cimbru sau busuioc (sub formă de ceai sau tinctură). Aceste plante sunt înrudite cu oregano (șovârful) și conțin de asemenea compuși antimicrobieni puternici.

Pentru SIBO cauzat de o aciditate stomacală scăzută, Todd recomandă plantele amare (bittere). Acestea ajută la creșterea producției de acid stomacal și a fluxului digestiv.

Dacă SIBO este cauzat de motilitate intestinală defectă, Todd recomandă plantele prokinetice, precum ghimbirul.

În tratarea bolii este importantă dieta. Todd recomandă postul intermitent. Faceți pauze mari între mese pentru a încuraja mișcarea în tractul digestiv (complexul motor migrator).

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Gaze intestinale, balonare sau flatulență – cele mai bune remedii naturiste
Propolisul – leac valoros pentru afecțiunile stomacului (inflamații, leziuni, infecții)
4 condimente care susțin flora intestinală și creează o barieră împotriva bolilor
Cel mai simplu și natural mod de a ne curăța colonul 

Surse articol:

1. Todd Mansfield, SIBO: The complete guide to small intestinal bacterial overgrowth, Byron Herbalist: https://www.byronherbalist.com.au/gut-health/sibo-complete-guide/
2. Byron Herbalist, Methane dominant SIBO – symptoms & natural treatments: https://www.youtube.com/watch?v=NnmkjVz1Whw&ab_channel=ByronHerbalist

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]