Hreanul, un antibiotic puternic – consumatorii sunt feriți de infecțiile respiratorii, gastrointestinale, urinare și orale
Hreanul este una din cele mai populare legume din familia cruciferelor. Deși se găsește în magazine pe tot parcursul anului, hreanul de toamnă este proaspăt și plin de beneficii.
Gospodinele îl cumpără acum pentru a-l pune la borcan pentru iarnă. Este savuros în sosuri pentru diferite mâncăruri.
Cuprins
Compuși benefici din rădăcina de hrean
Hreanul este un aliment picant, cu o aromă intensă. Rădăcina este folosită în medicina tradițională din vechi timpuri.
Aceasta conține numeroși nutrienți, precum calciu, magneziu, potasiu, mangan, zinc, seleniu, acid folic și vitamina C și vitamina B6.
Este o sursă bogată de compuși bioactivi și fitochimicale care îl cataloghează drept un aliment funcțional.
Majoritatea beneficiilor sale se datorează glucozinolaților care sunt descompuși în corp în izotiocianați. În mod surprinzător, hreanul are de 10 ori mai mulți glucozinolați decât broccoli.
Izotiocianații au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, detoxifiante și anticancerigene. Izotiocianații pot preveni sau inhiba diverse tipuri de cancere.
Uleiul volatil din hrean combate microbii
Hreanul are un potențial antibacterian ridicat, datorat unui ulei care se numește alil isotiocianat. Studiile au arătat că acesta ucide o gamă largă de bacterii și microbi infecțioși.
Hreanul mărește funcția antimicrobiană a fagocitelor. Aceste celule imunitare absorb și înghit practic bacteriile și previn infecțiile.
Hreanul vine de hac Helicobacter-ului!
Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic spune că hreanul este un antidot puternic al infecțiilor digestive.
„Consumatorii de hrean vor fi lipsiți de toate bacteriile gastrointestinale, în special Helicobacter. Hreanul îi vine de hac!”
Nu în mod întâmplător hreanul este folosit la murături. Pe lângă faptul că este conservant, el omoară bacteriile nocive care apar în urma procesului de fermentație.
„Dacă aveți Helicobacterul acesta, să mă credeți pe cuvânt, o să probați să vedeți ce repede puteți scăpa cu hrean”.
Mai mult decât atât, hreanul conține enzime care previn constipația. Acestea stimulează digestia și contribuie la reglarea tranzitului intestinal.
Hreanul, un antibiotic cu spectru larg
Această plantă iute oferă protecție împotriva unui spectru larg de microorganisme patogene. Uleiul esențial din hrean inhibă specii de:
- Pseudomonas
- E. coli
- Stafilococ auriu
- Serratia grimessi
- Enterobacter
Inhibă bacteriile orale
Izotiocianații extrași din rădăcina de hrean combat și bacterii anaerobice care provoacă infecții orale:
- Streptococul mutans
- Streptococul sobrinus
- Lactobacillus casei
- Stafilococul auriu
- Enterococus faecalis
- Aggregatibacter actinomycetemcomitans
- Candida albicanis
- Fusobacterium nucleatum
- Prevotella nigrescens
- Clostridium perfringens
Previne infecțiile respiratorii și urinare
Hreanul ajută nu doar în infecțiile intestinale, ci și în cele respiratorii și urinare.
Mirosul înțepător al hreanului ajută la fluidizarea și eliminarea mucusului din tractul respirator superior, contribuind astfel la prevenirea infecțiilor.
Glucozinolații previn creșterea microbilor de la nivelul tractului urinar.
Sinigrina este unul din glucozinolații care are efecte diuretice. Prin faptul că previne retenția de apă și crește diureza, hreanul reduce riscul de infecții urinare și renale.
Compusul alil izotiocianat, când ajunge în urină, poate preveni infectarea vezicii urinare și cancerul.
Precauții și contraindicații
Hreanul este contraindicat persoanelor care au ulcere gastrice, gastrite hiperacide sau hemoroizi.
Femeile trebuie să evite acest condiment pe perioada sarcinii și alăptării.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre hrean și beneficiile acestuia:
Tinctură cu efect antibiotic, din cimbru și hrean
Hreanul – efecte secundare, precauții și contraindicații
Profitați de sezonul hreanului – este antibiotic, anticancerigen, anti-anemic și anti-infecțios
Medicament natural din hrean – pentru oboseală, anemie, infecții, boli pulmonare, cancer
Surse articol:
1. Walters SA. Horseradish: A Neglected and Underutilized Plant Species for Improving Human Health. Horticulturae. 2021; 7(7):167. https://doi.org/10.3390/horticulturae7070167
2. Dennis’ Horseradish, 9 health benefits of horseradish you’ll love: https://dennishorseradish.com/health-benefits-horseradish/
3. TRINITAS TV, Remediul minune: hreanul – antibiotic natural în borcan: https://www.youtube.com/watch?v=dj9NvicZoVA&ab_channel=TRINITASTV
4. Rachel Link, Horseradish root helps prevent respiratory ilness, UTIs & cancer, Dr. Axe: https://draxe.com/nutrition/horseradish-root/