Aviz diabeticilor: O porție de orez sau cartofi afectează glicemia cât 10 lingurițe de zahăr

Diabetul poate fi adus în remisie doar prin schimbarea alimentației. Dr. David Unwin recomandă în acest sens dieta low-carb, adică dieta săracă în carbohidrați.

Dr. Unwin este un medic de familie din Britania – câștigător de premii și promotor al dietei low-carb în scopul tratării diabetului de tip 2 și obezității în UK.

O portie de orez echivaleaza cu 10 lingurite de zahar

O portie de orez echivaleaza cu 10 lingurite de zahar: Jcomp 

Reducerea aportului de carbohidrați este cheia în diabet

Limitarea consumului de carbohidrați este principala strategie pentru controlul zahărului din sânge.

Medicina alopată folosește medicamente pentru a ține glucoza sub control. Dr. Unwin spune că acest lucru poate fi obținut printr-o metodă naturală, mult mai eficientă, fără consecințe și cu multe alte efecte secundare pozitive.

Trebuie doar să pui pe stop aprovizionarea corpului cu zahăr. Trebuie să oprești consumul de alimente care cresc zahărul și insulina din sânge.

Alimentele bogate în amidon și carbohidrați se transformă în zahăr

Glucoza este un soi de otravă metabolică, spune dr. Unwin. Când măsori hemoglobina glicată, aceasta îți arată cât de „zaharoasă” a fost dieta ta.

Problema este că nu doar zahărul crește glucoza și insulina din sânge. Pacientul diabetic trebuie să știe care sunt sursele alimentare de glucoză.

Zahărul din dietă nu înseamnă doar zahărul de masă. Acesta provine și din alte surse, precum amidonoasele și carbohidrații simpli.

Molecula de amidon este compusă din molecule de glucoză legate între ele. Enzimele digestive rup lanțurile dintre molecule și acestea devin molecule de zahăr.

În urma digestiei, orezul, cartofii și alte surse de carbohidrați se transformă în cantități uriașe de zahăr. Este șocant să vedem că o porție de cartofi sau de orez influențează glucoza din sânge la fel de mult ca 9-10 lingurițe de zahăr.

Cum afectează carbohidrații glucoza din sânge în comparație cu zahărul

Dr. Unwin a realizat un grafic inedit în care arată cât de zaharoși sunt carbohidrații și cum afectează aceștia glucoza din sânge în comparație cu zahărul.

A selectat cele mai cunoscute surse de amidon și carbohidrați dintr-o dietă obișnuită și a comparat efectele acestora asupra glucozei sangvine cu 1 linguriță de zahăr care înseamnă 4 grame.

Diabeticii nu consumă zahăr și totuși analizele lor nu arată bine și nici nu reușesc să scadă în greutate.

Aceștia trebuie să conștientizeze ce consecințe au alimentele pe care le consumă, mai ales carbohidrații.

Orezul ⇔ 10 lingurițe de zahăr

150 g de orez basmati are un indice glicemic (IG) de 69. Această cantitate echivalează cu 10 lingurițe de zahăr de masă în ceea ce privește efectului asupra glucozei din sânge.

Cartofii albi fierți ⇔ 9 lingurițe de zahăr

150 g de cartofi fierți au un IG de 96 și echivalează cu 9,1 lingurițe de zahăr de masă în ceea ce privește efectului asupra glucozei din sânge.

Cartofii prăjiți sau fierți ⇔ 7 lingurițe de zahăr

150 g de cartofi prăjiți sau copți au un IG de 64 și echivalează cu 7,5 lingurițe de zahăr de masă în ceea ce privește efectului asupra glucozei din sânge.

Spaghete albe ⇔ 6 lingurițe de zahăr

180 g de spaghete albe fierte au un IG de 39 și afectează nivelul de zahăr din sânge aproximativ la fel de mult ca 6,6 lingurițe de zahăr.

Bananele ⇔ 5 lingurițe de zahăr

120 g de banane (o banană mare) afectează glucoza din sânge la fel ca 5,7 lingurițe de zahăr.

Porumbul dulce ⇔ 4 lingurițe de zahăr

80 g de porumb dulce fiert au un IG de 60 și cresc glucoza din sânge la fel ca 4 lingurițe de zahăr.

Pâinea integrală ⇔ 3 lingurițe de zahăr

Când mănânci o felie de pâine integrală (30 g) este ca și cum ai consuma 3 lingurițe de zahăr. Pâinea integrală are un IG ridicat, de 74. 

Merele ⇔ 2 lingurițe de zahăr

120 g de mere ridică glucoza din sânge cât 2,3 lingurițe de zahăr.

Mazărea ⇔ 1 linguriță de zahăr

80 g de mazăre decongelată și fiartă crește glucoza sangvină cât 1,3 lingurițe de zahăr.

Broccoli ⇔ 0,2 lingurițe de zahăr

80 g de broccoli produce un efect redus asupra glucozei sangvine, cam cât 0,2 lingurițe de zahăr.

Această legumă are un IG foarte mic, de 15.

Surse ascunse de zahăr în dieta diabeticilor 

Aceste câteva exemple ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Nu este suficient, ca diabetic, să eviți zahărul în ceai, cafea și dulciuri. 

Doza de „zahăr” din amidonoase și carbohidrați poate crește ușor în dietă dacă aceste alimente sunt incluse la fiecare din mesele zilei.

O persoană cu diabet poate mânca dimineața o felie de pâine integrală, pe care o consideră sănătoasă. La prânz poate mânca o porție de orez sau spaghete. La gustare poate lua o banană, iar seara poate servi un cartof copt, pe care de asemenea îl consideră sănătos.

Un astfel de meniu echivalează cu câteva zeci de lingurițe de zahăr în ceea ce privește creșterea glucozei din sânge.

Alimente cu IG scăzut care nu produc efecte majore asupra glucozei

Un ou mare (80 g) nu are niciun efect asupra glucozei din sânge. Ouăle sunt alimente cu un indice glicemic zero. Astfel se explică impactul lor nul asupra zahărului din sânge

Alte alimente cu IG scăzut, care nu ridică mult glucoza din sânge sunt carnea de pui, peștele gras, migdalele, brânzeturile și ciupercile.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre alimentația în diabet:

Prăjitură pentru diabetici cu afine – fără făină și zahăr
Brioșe cu legume – rețetă ideală pentru diabet și cura de slăbire
Prăjitură cu brânză și vișine (diabet, keto, dieta fără gluten)
Pâine fără gluten, din hrișcă și nuci – recomandată în diabet și hipertensiune

Sursă articol: Health Results, Five tips tp reversing T2 Diabetes: https://www.youtube.com/watch?v=BiB9MVJIQr8&ab_channel=HealthResults

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.