Orice rană și tumoare trece dacă se pun frunze proaspete de pătlagină
Pătlagina proaspătă este considerată un panaceu pentru tot ce înseamnă tăieturi și răni. Această plantă poate să vindece chiar și rănile cele vechi sau atât de cumplite încât se închid greu.
Din fericire, pătlagina crește la discreție în natură. Se găsește peste tot și pe toată durata verii.
Cuprins
Pătlagina curăță stomacul, sângele și pielea
Autoarea austriacă Maria Treben spune că pătlagina curăță foarte bine corpul pe interior și de aceea ajută la tratarea erupțiilor și eczemelor.
Fiertura de pătlagină cu unt se mânca în vechime pentru vindecarea organelor interne. Planta acționează mult mai rapid și mai eficace când este folosită extern.
În Danemarca, pătlagina era considerată un leac eficient pentru țesuturile rupte. Amestecată cu miere, era folosită pentru tratarea rănilor.
Pătlagina – vindecătoarea rănilor de tot felul
În medicina tradițională, pătlagină a fost utilizată și pentru abcese, acnee, vânătăi, arsuri, dermatită, dezinfectarea și oprirea sângerării rănilor, prurit (mâncărimi).
Locuitorii din sate cunosc puterea lecuitoare a frunzelor de pătlagină. Autoarea relatează în acest sens o întâmplare la care a fost martoră.
Un țăran se rănise pe când lucra la câmp. A cules câteva frunze de pătlagină, le-a fărâmițat între mâini și le-a pus pe rană. Chiar dacă planta nu era spălată, pielea nu s-a umflat.
Pătlagina proaspătă, ușor zdrobită și aplicată pe piele vindecă repede tăieturi, crăpături, bășici, înțepături de insecte și chiar mușcături de șerpi sau câini. Pentru ultimele situații trebuie mers numaidecât la medic, însă dacă accesul la spital nu este posibil foarte repede, se poate apela la pătlagină.
Tratează gușa tiroidiană și tumori
Maria Treben susține că această plantă este atât de puternică încât poate să trateze și gușa tiroidiană sau alte tumori, incusiv cele canceroase.
În cazul gușei, frunzele se zdrobesc și se pune puțină sare peste ele. Se amestecă și se pun pe gât ca o cataplasmă.
Pentru bolile canceroase ale glandei dă rezultate și mai bune uleiul de măghiran. Planta proaspătă se mărunțește și se lasă la macerat 10 zile în ulei.
Închide rănile vechi și ulcerul varicos
Forța vindecătoare pe care o are pătlagina se vede și din aceea că dă rezultate bune în rănile vechi, greu vindecabile.
Terapeuta Treben aduce spre mărturie cazul unei femei care suferea de ulcer varicos la picior nu azi-de ieri, ci de 17 ani! Rana era atât de gravă, încât biata femei nici nu mai putea să iasă din casă.
Cineva care a auzit sfaturile Mariei Treben a mers să culeagă frunze de pătlagină și le-a aplicat femeii pe piciorul afectat. Rana respectivă s-a închis în următoarea perioadă și nu s-a mai deschis.
„Aceste rânduri ale mele trebuie să dea curaj și mângâiere tuturor bătrânilor care suferă de ani de zile de ulcer varicos la picior. Rănile lor se vor închide curând și se vor vindeca prin aplicarea frunzelor de pătlagină”.
Nu în ultimul rând, cataplasmele cu pătlagină ajută și în tratarea trombozei. Se poate utiliza și sucul proaspăt stors din frunze.
În toate aceste cazuri, autoarea vorbește despre pătlagina îngustă (Plantago lanceolata). Pătlagina cu frunza lată (Plantago ovata) este la fel de bună și se folosește în scopuri similare. Aceasta din urmă se găsește mai ușor în natură.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre pătlagină și utilizările acesteia:
Pătlagina – singura plantă de care ai nevoie când te rănești
Pătlagina – planta care te scapă de tusea uscată și tusea irtativă care persistă după o răceală
Ceaiul de pătlagină – un vindecător puternic al rănilor, ulcerelor și inflamației gastrointestinale
Pătlagina mare, „regele drumurilor” – cum să o folosești în scop medicinal
Surse articol:
1. Maria Treben, Păltagina îngustă, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, pp. 41-43
2. Samuelsen AB. The traditional uses, chemical constituents and biological activities of Plantago major L. A review. J Ethnopharmacol. 2000 Jul;71(1-2):1-21. doi: 10.1016/s0378-8741(00)00212-9. PMID: 10904143; PMCID: PMC7142308.