Cum se recoltează rădăcina de cicoare pentru cafea – băutura care scade colesterolul, glicemia și greutatea corporală, curăță ficatul și sângele
Cicoarea este o plantă medicinală și alimentară. Din florile ei se pot prepara ceaiuri benefice pentru stomac și ficat.
Iar din rădăcină se poate obține o cafea naturală, cu beneficii multiple.
Cicoarea crește peste tot și este disponibilă pe tot parcursul verii. Oricine își poate face provizii pentru iarnă.
Părintele Daniel de la Mănăstirea Slănic a dezvăluit într-o emisiune recentă pentru TRINITAS TV cum se recoltează rădăcina și cum se obține cafeaua din cicoare.
Dacă nu aveți posibilitatea să culegeți și să preparați singuri planta, o puteți procura de la magazinele naturiste. Acolo veți găsi rădăcină de cicoare uscată pe care o puteți măcina acasă, sau cafeluță de cicoare la borcan.
Cuprins
Cum se recoltează rădăcina de cicoare
Alegeți un loc curat și nepoluat din natură unde crește cicoarea. Luați o cazma sau un hârleț și săpați la rădăcina firului de cicoare.
Nu trebuie să săpați foarte adânc. Trageți de fir și veți scoate rădăcina.
Fiind subțiri, va trebui să dezgropați mai multe rădăcini pentru a avea o cantitate suficientă.
Următorul pas este să tăiați rădăcinile de tulpini și să le duceți acasă.
Cum se pregătește rădăcina de cicoare pentru cafea
Puneți-le într-un bol mare cu apă rece. Lăsați-le puțin la înmuiat, apoi răzuiți-le cu un cuțit pentru a înlătura coaja. Rădăcinile curățate sunt albe la culoare și seamănă cu rădăcinile de hrean. Rădăcinile bătrâne și deshidratate se pot curăța prin decojire cu cuțitul.
După ce ați curățat toate rădăcinile, spălați-le din nou și zvântați-le. Următorul pas este să le tăiați bucăți mici și să le prăjiți.
Puneți o tigaie pe aragaz la foc mic și adăugați bucățile de rădăcină. Lăsați-le până se usucă și se rumenesc. Amestecați des, cu o lingură de lemn, pentru a nu le arde.
Rădăcinile trebuie să fie uscate bine pentru a se putea măcina. Cafeaua de cicoare sau de orz din magazine este neagră din cauză că plantele au fost rumenite până la înnegrire.
Părintele Daniel ne sfătuiește să nu prăjim prea tare rădăcina de cicoare, pentru a nu pierde proprietățile curative. Cafeaua va ieși maronie, dar nu neagră. Trebuie să ne mulțumim cu această culoare naturală.
După ce ați prăjit rădăcinile de cicoare, lăsați-le să se răcească de tot. Depozitați-le în borcane de sticlă.
Pentru prepararea cafelei, va trebui să le măcinați prin râșnița electrică de cafea. Măcinați-le în cantități mici, cât folosiți în câteva zile. Pulberea trebuie să fie cât mai fină. Dacă e nevoie, măcinați-le de mai multe ori.
Cum se prepară cafeaua de cicoare
Se pune o ceașcă de apă la fiert. Se adaugă 1 linguriță de cicoare măcinată și se fierbe 1-2 minute. Se stinge focul și se lasă la infuzat 5 minute sub capac. Se toarnă în ceașcă și se servește caldă sau rece.
Se poate adăuga și puțină miere. Are o aromă amăruie dar și dulceagă în același timp.
Poate fi oferită și copiilor peste 7 ani în locul cafelei. Este deopotrivă energizantă, sănătoasă pentru stomac și ficat.
Dacă se urmărește scăderea în greutate, vă sugerăm să adăugați și mirodenii măcinate, precum scorțișoară, cuișoare, anason sau cardamom.
Acestea intensifică metabolismul și ajută la slăbit.
Ce beneficii are cafeaua de cicoare
Toate părțile acestei plante sunt nutritive. Cicoarea conține proteine, vitamine, minerale, carbohidrați, compuși febolici, cumarine, taninuri, flavonoide și alți fitocompuși.
Rădăcina de cicoare este bogată în fibre. Conține inulină, pectină și celuloză. Are proprietăți antiinflamatoare, anticancerigene, antimutagene, antibacteriene, imunostimulatoare și hepatoprotectoare.
În ce afecțiuni este indicată cafeaua de cicoare
Cafeaua de cicoare este recomandată în curele de slăbire, dar și în diabetul zaharat.
Inulina pe care o conține favorizează scăderea colesterolului și a greutății corporale.
„Cine are colesterol ridicat, să se împrietenească cu această plantă și să bea în fiecare zi cafea de cicoare”.
Produce de asemenea efecte favorabile asupra metabolismul lipidelor și controlul zahărului din sânge.
Scade hemoglobina glicată și îmbunătățește nivelul de adiponectină – un hormon implicat în reglarea glucozei și descompunerea acizilor grași.
Datorită acțiunilor antihiperglicemiante și antidislipidemiante, este recomandată persoanelor cu colesterol mărit, diabet, obezitate și alte tulburări cardio-metabolice.
„Este cafeaua indicată pentru diabetici (fără miere). O ceșcuță dimineața reglează glicemia din sânge”.
Inulina are de asemenea efecte prebiotice. Îmbunătățește tranzitul intestinal și combate constipația.
„Băută pe stomacul gol, curăță stomacul, ficatul și sângele. Și ne dă o energie și o stare de bine”.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii din cicoare:
Cafea din cicoare și turmeric pentru tiroidă și slăbit
Cicoarea scade glicemia cu 20% și trigliceridele cu 91% în studiile pe animale
Cafeaua de cicoare îmbunătățește digestia și imunitatea
7 motive să bei cafea de cicoare
Surse articol:
1. TRINITAS TV, Cafeaua de cicoare, alternativă mai sănătoasă a cafelei tradiționale: https://www.youtube.com/watch?v=a6OhRH3QJUQ&ab_channel=TRINITASTV
2. Nishimura M, Ohkawara T, Kanayama T, Kitagawa K, Nishimura H, Nishihira J. Effects of the extract from roasted chicory (Cichorium intybus L.) root containing inulin-type fructans on blood glucose, lipid metabolism, and fecal properties. J Tradit Complement Med. 2015 Jan 20;5(3):161-7. doi: 10.1016/j.jtcme.2014.11.016. PMID: 26151029; PMCID: PMC4488567.
3. Puhlmann ML, de Vos WM. Back to the Roots: Revisiting the Use of the Fiber-Rich Cichorium intybusL. Taproots. Adv Nutr. 2020 Jul 1;11(4):878-889. doi: 10.1093/advances/nmaa025. Erratum in: Adv Nutr. 2021 Jul 30;12(4):1598. PMID: 32199025; PMCID: PMC7360457.
4. Nwafor IC, Shale K, Achilonu MC. Chemical Composition and Nutritive Benefits of Chicory (Cichorium intybus)as an Ideal Complementary and/or Alternative Livestock Feed Supplement. ScientificWorldJournal. 2017;2017:7343928. doi: 10.1155/2017/7343928. Epub 2017 Dec 13. PMID: 29387778; PMCID: PMC5745685.