Mușețelul macerat în ulei scoate tensiunea din mușchi, calmează crampele și durerile
Mușețelul este un calmant blând pentru sistemul nervos. Acesta înlătură nu doar tensiunea din sistemul nervos – psihică și afectivă – ci și tensiunea din mușchii corpului.
Acțiunea relaxantă a mușețelului se răsfrânge și asupra musculaturii, întrucât și mușchii noștri pot fi tensionați sau stresați.
Cuprins
Tensiune musculară, crampe, dureri
„Pe măsură ce mușețelul relaxează sistemul nervos, acesta relaxează și stresul pe care îl ținem în mușchi”.
Prin faptul că reduce tensiunea musculară, planta calmează crampele și diminuează durerea.
Botanista Rosalee de la Foret folosește mușețelul atunci când se confruntă cu o tensiune musculară cauzată de stres, dar și cu acel tip de tensiune musculară care provoacă dureri.
Dureri menstruale, dureri de cap, dureri de spate
„Am văzut că ușurează dureri menstruale severe, precum și dureri de cap care sunt însoțite de tensiune excesivă în partea superioară a spatelui”.
Un studiu publicat în 2014 în jurnalul „Complementary therpies in clinical practice” a arătat că extractul de mușețel a redus intensitatea durerilor provocate de sindromul premenstrual.
Mai mult decât atât, planta a redus inclusiv simptomele emoționale asociate cu această perioadă.
Sindrom de tunel carpian
Un studiu apărut în același jurnal, în anul 2015, a raportat că uleiul de mușețel aplicat extern ameliorează simptomele și funcționalitatea persoanelor cu sindrom de tunel carpian sever.
În durerile musculare, mușețelul poate fi folosit extern, sau poate fi administrat intern, sub formă de ceai ori tinctură.
Cum se face uleiul de mușețel – rețetă
Ingrediente
- 1 borcan de sticlă
- flori de mușețel
- ulei vegetal
Mod de preparare
Florile de mușețel se pot pulsa de câteva ori în robotul de bucătărie pentru a le mărunți puțin. Nu trebuie transformate într-o pudră fină.
Umpleți un borcan pe jumătate cu florile de mușețel. Umpleți borcanul până sus cu ulei.
Rosalee recomandă uleiul de măsline dacă preparatul va fi folosit la masaj pentru durerile musculare sau la prepararea de unguente.
Dacă intenționați să utilizați uleiul de mușețel în scop cosmetic – pentru față sau ca loțiune pentru corp, folosiți un ulei mai ușor, precum cel din sâmburi de caise sau ulei de jojoba.
Amestecați în borcan și așteptați ca uleiul să se așeze printre flori. Dacă mai este nevoie, completați cu ulei până la gura borcanului.
Puneți capacul și înfiletați-l strâns. Așezați recipientul într-un loc întunecos și răcoros, acoperit cu un prosop. Lăsați mușețelul la macerat minim 4 săptămâni. Agitați borcanul zilnic.
Strecurați apoi uleiul printr-un tifon, storcând bine materialul pentru a extrage tot uleiul.
Transferați uleiul de mușețel într-o sticlă de culoare închisă și păstrați-l într-un loc ferit de lumina soarelui. Etichetați-l cu numele și data preparatului. Poate fi folosit în decurs de un an de zile.
Mod de utilizare
Uleiul se aplică pe mușchii dureroși – picioare, brațe, abdomen, sâni etc. și se masează ușor. Se poate folosi zilnic.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pe bază de mușețel:
Mușețelul calmează sistemul nervos hiperactiv, relaxează musculatura și detensionează corpul
Crema de mușețel reduce durerea de perineu după naștere
Mușețelul mărește forța și grosimea oaselor în osteoporoză
Uleiul de mușețel calmează durerile de sân
Uleiul de mușețel reduce nevoia de analgezice la persoanele cu osteoartrită la genunchi
Sursă articol: Herbs With Rosalee, 6 Chamomille plant benefits Matricaria chamomilla: https://www.youtube.com/watch?v=D9pyEPgTZ1Y&t=466s&ab_channel=HerbsWithRosalee